Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine cuma camii yapılmasını istemesi üzerine Gaziantep’te tartışmalar büyüdü. Şehitkamil Belediye Meclisi’nin Mart Ayı Birinci Bir- leşim gündemine oturan ‘Cuma Camii’ meclis üyeleri arasında tartışıldı. CHP’li meclis üyeleri camiye karşı olmadıklarını ancak yakınlarda cami olduğu için cuma camiini israf olarak niteledi. Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ise “İhtiyac var mı yok mu tartışmasını bir tarafa bırakıp, İslami sembol olarak değerlendirilmeli” dedi.

ESKİ BAŞKANLARIN İSİMLERİ YAŞAYACAK

Meclis toplantısında görüşülen 10 madde dışında gündeme alınması istenen 5 ek madde görüşüldü. Eski Belediye Başkanları Mehmet Bozgeyik, Metin Özkarslı’nın otoparklara isminin verilmesi ve Nurtepe Mahallesi Fedai Mehmet Caddesi’ndeki bir parka Şehit Jandarma Er Hüseyin Bağcı adının verilmesi de teklif karar olarak oylamaya sunuldu. CHP’li meclis üyesi Hurşit Yıldırım, Bozgeyik parkının olduğunu söyledi. Ancak Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğ- lu’nun gündeme getirilmeden önce geniş çaplı bir araştırma yapıldığını kaydedek Bozgeyik adına bir par- kın olmadığını söyledi. Fadıloğlu’nun bu sözleri üzerin Yıldırım yanıldığını kabul etti.

CHP’Lİ MECLİS ÜYESİ BÜLENT ECEVİT BULVARI İSTESİ

Eski Belediye Başkanlarının isimlerinin otoparka verilmesi maddesi görüşülürken gündem dışı söz alan ve Mareşal Fevzi Çakmak Bulvarı’nın isminin Turgut Özal Bulvarı olarak değişmesini de eleştiren Yıldırım, Bülent Ecevit Bulvarı da istedi. Yıldırım’a Rıdvan Fadıloğlu ise cevaben “CHP’li belediyeler Necmettin Erbakan Bulvarı ismini koyduktan sonra biz de Bülent Ecevit ismini koyarız. Bana bunların örneklerini gösterin baş üstüne” ifadelerine yer verdi.

YILDIRIM: CUMHURBAŞKANINA YANLIŞ BİLGİ VERİLMİŞ

Konuyu Kamil Ocak Stadyumunun cuma cami olmasına getiren Hurşit Yıldırım, “Cumhurbaşkanı Erdo- ğan partisinin il kongresine geldiğinde bazı çatlak sesler duyuyorum dedi. Biz Kamil Ocak platformu diye bir platform kurmuştuk. Bahsettiği çatlak ses odur. Tabi ki biz camiye karşı değiliz. Benim garibime giden şu. Saırım cumhurbaşkanına bilgi verilirken Gaziantep’teki bilgi verenler yanlış bilgi vermiş. Kamil Ocak Stadyu- mu’nun yaklaşık 250 metre kuzeybatı aksında Diyanet İşleri Başkanlığının devasa bir cami yapıyor. Belki bu bilgi verilseydi cumhurbaşkanı oraya cami yapılsın demezdi. Orası meskun mahal değil. Ama yerleşim alanı fazla olsaydı olabilirdi. Şehirler meydanlarıyla anılır. Bu bilgi verilise belki meydan yapılır” dedi.

YILDIRIM ŞAHİN’İ ARAP ŞEYHİNE BENZETTİ

Hurşit Yıldırım’ın bu sözleri üzerine Yıldırım’a Turist Ömer benzetmesi yapan AK Partili meclis üyesi Murat Şahin, “Geçen gün Londra’daydın. Sosyal medyadan takip ediyorum. Söylemlerine bakılırsa Hz. Ömer ibi konuşuyorsun. İcraata gelirse Turist Ömer. Dünyanın her yerinde büyük meydanlar ya bir katedrale ya da sinegoga ayrılır. Gaziantep’e böyle bir cami yapılması AVM’den daha iyi değil mi?” dedi. Yıldırım ise Şahin’e Arap Şeyhi benzetmesi yaparak, “Ben de geçen gün sizi izledim. Sanırım Suriye’nin bir yerindeydiniz. Sizi orada görünce bir Arap şeyhi zannettim. ‘Ya Rabbi bu kaynak nereden geliyor?’ dedim. Bu memlekette o kadar ihtiyaç varken Hacı Murat gitmiş Suriyeli kardeş- leri için dua ediyor. Bu memlekette de mağdur insan çok. Onu burada da yapın ki ben de yaptığınız doğru diyeyim” diye konuştu.

ŞAHİN: STADIN YERİ TOKİ’YE AİT

Murat Şahin’in, stadın yerinin belediyelere değil TOKİ’ye ait olduğunu söyleyerek, “Stat yeri için TOKİ ile anlaşma yapıldı. Oranın yeri Büyükşehir Belediyesi’nin değil. Sivil toplum örgütleri AVM yapılmasın diye ayağa kalktı. Burası TOKİ’nin. Belediyelerin değil” de- mesi üzerine Yıldırım, “Bu arada TOKİ hangi yönetimin emrinde? Herhalde CHP’nin Genel Başkan yardımcısı- na bağlı değil. Bunu yutturamazsınız bize. Bu şehirde yaşayanlar bu öneriyi vermeli Ankara’da yaşayanlar değil” ifadelerini kullandı.

SUCU: “CUMHURBAŞKANININ CAMİİSTEMESİ ONUN SÖYLEMİDİR”

CHP’li meclis üyesi de Mehmet Sucu’nun girdiği cuma cami tartışmasında Sucu şöyle konuştu; “Mimar- lar Odası başkanının açıklamasını okudum. 17 tane cami var ve en uzak camiye mesafe 800 metre. Cumhurbaşkanının cami istemesi onun söylemidir. Buna karar verecek olan Büyükşehir Belediye meclisidir. Biz camiye karşı değiliz. Valilik binasının yıkılıp cami yapılmasını biz istedik. Biz sadece büyük bir meydan, meydana cami istiyoruz. Buna itirazımız yok. Sizin yak- laşımınız yanlış.”

MECLİS ÜYESİNE ‘TURİST ÖMER’ BENZETMESİ
Murat Şahin’in Hz.Ömer benzetmesine karşılık olarak da Hz.Ömer’in adaletini hatırlatan CHP’li meclis üyesi Zeynel Güçyetmez şu ifadeleri kullandı; “Murat Şahin İslam tarihi mutlaka okumuştur. Ona Hz. Ömer’in adaletini hatırlatmak isterim. Buraya kutsal bir yer yapılacak. Kamil Ocak’ın varislerinden izin alındı mı? Son çıkan yasayla kamulaştırma kanunu gereği vatandaşın geri alma hakkı var. Kimin malını kime peşkeş çekiyorsunuz? Veya kimin malıyla ilgili tasarruf hakkını kullanıyorsunuz? Meydan olursa kamu ortak kullanır. Cami olursa kamunun ortak kullanım alanı olarak nitelendirilemez. Burada hem Müslüman hem Yahusi hem Alevi vardır. O zaman cem evi de tahsis edilmeli. Biz cami yapılmasına inancımız gereği her zaman kabul oyu verdik. Bir de İslamiyette israf haramdır. eğer çev- rede yeteri kadar cami var ise oraya cami yapılması haramdır. Elbette ihtiyaç varsa yapılmalı ama ihtiyaç dışı yapılması haramdır.”


BAYDİLEK: “ÇATLAK SESLER ŞEHRİN DİNAMİKLERİ”

Stad yerine yapılacak planın TOKİ tarafından dayatılacağını kaydeden CHP’li meclis üyesi Ahmet Baydilek ise “Keşke TOKİ tarafından bize dayatılmasa. Belediye başkanları ve meclis üyeleri olarak biz karar versek ne yapılacağına.TOKİ’den gelen bir karara kimsenin itiraz etme şansı yok. Çünkü dayatılmış bir karar gelecek. Cami olsun ama ihtiyaç varsa olsun. Çatlak sesler bu şehrin dinamikleri” diye konuştu.

FADILOĞLU: “CUMA CAMİİ İSLAM SEMBOLÜ OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ”

Tartışılan cuma camii için son noktayı koyan Rıdvan Fadıloğlu ise Batılı ülkelerden örnek vererek şöyle ko- nuştu; “Burada ihtiyaç var mı yok mudiye değil İslami beldenin sembolü olarak değerlendirilmeli. İhtiyaç açısından bakarsak yanılırız. İsminin cuma camii ol- ması şehrin simgesi olarak düşünmek lazım. Kentler meydanlarıyla anılır dediğimiz Batı ülkelerinde mey- danlar dinsel yapılarla ilintilidir. İnancımız gereği cami- yi sembol olarak değerlendirmeliyiz. Ona göre hareket etmeliyiz.” NARİN DEMİRCİ