Üç hastanın da annelerinin böbreklerini bağışlamasıyla gerçekleştirilen nakiller, hastalara diyalizden bağımsız bir yaşamın kapısını araladı.
Nakil yapılan hastalardan 41 yaşındaki Cafer Sakar, 2003 yılından bu yana kronik böbrek hastalığı nedeniyle takip ediliyordu. Hipertansiyon ve koroner arter hastalığı da bulunan Sakar, yaklaşık dört ay önce diyaliz tedavisine başladı. Yapılan değerlendirmelerin ardından nakil hazırlıkları tamamlanırken, 65 yaşındaki annesi Zeynep Sakar oğluna böbreğini bağışladı.
5 AYDIR DİYALİZ TEDAVİSİNDEYDİ
Yaklaşık beş yıldır kronik böbrek yetmezliği ve hipertansiyon nedeniyle takip edilen 26 yaşındaki Rami Halil ise son beş aydır diyaliz tedavisi görüyordu. Organ Nakli Merkezi’ne başvurusunun ardından gerekli tetkik ve değerlendirmeleri tamamlanan Halil için canlı vericili böbrek nakli planlandı. 61 yaşındaki annesi Leyla El Hardan, böbreğini oğluna bağışlayarak naklin gerçekleşmesini sağladı.
ANNESİYLE YÜZÜ GÜLDÜ
Böbrek nakli gerçekleştirilen bir diğer hasta ise 20 yaşındaki Abdurrahman Muhammed oldu. Yaklaşık bir yıldır kronik böbrek yetmezliği ve hipertansiyon nedeniyle takip edilen Muhammed’in hastalığının ilerlemesi üzerine diyaliz ihtiyacı ortaya çıktı. Yapılan değerlendirmelerin ardından nakil hazırlıkları tamamlanırken, 49 yaşındaki annesi Şemsi Abdurrahman oğluna böbreğini bağışladı. Üç canlı vericili böbrek nakli, Gaziantep Şehir Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nde görev yapan sağlık profesyonellerinin multidisipliner ve koordineli çalışmasıyla başarıyla gerçekleştirildi.





