Millet iradesini anlamak için 7 Haziran 2015 günü gerçekleşen Genel Seçim sonucu, YSK Başkanı Sadi GÜVEN tarafından 18 Haziranda açıklandı, siyasi partilerin çıkardığı milletvekili sayısı: AK Parti: 258, CHP: 132, MHP: 80 ve HDP: 80 olarak ortaya çıktı. Bunun anlamı şuydu: Millet, hiçbir siyasi partiye tek başına hükümet kurma yetkisi vermemişti.

TBMM Başkanının seçilmesinin ardından 9 Temmuz günü Başkanlık Divanı seçimi yapıldı. Bu tarih önemli, not etmek gerekir.

En fazla milletvekiline sahip AK Partinin Genel Başkanı Sayın Ahmet DAVUTOĞLU, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 9 Temmuzda 63. Hükümeti kurmakla görevlendirildi. Bir koalisyon hükümeti kurabilmek için siyasi partilerle görüşmeler başladı ve yaklaşık bir ay geçmiş olmasına rağmen halen devam ediyor.

Uzun yıllar koalisyon hükümetleri tarafından yönetilmiş olan ülkemizde bir koalisyon hükümeti kurulmasının da gelenekleri oluştu şüphesiz: Hükümet kurma görevinin öncelikle TBMMde en fazla üyeye sahip partinin genel başkanına verilmesi gibi. Görüşmelerin sürüncemede bırakılmadan sonuçlandırılması gibi. Görüşmelerden sonuç alınamadığında hükümeti kurma görevinin iade edilmesi gibi. Hükümet kurma görevinin bir kez de en fazla üyeye sahip 2. Parti liderine verilmesi gibi.

Ülkemizde bir yandan hükümet kurma çalışmaları yürütülürken aynı zamanda seçimin yenilenmesi (bazılarına göre -ki yanlış bir tanımlama- erken seçim) de konuşuluyor.

Anayasaya göre TBMM seçimleri dört yılda bir yapılır. Meclis, bu süre dolmadan seçimin yenilenmesine karar verebileceği gibi, Anayasada belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanınca verilecek karara göre de seçim yenilenebilir. (Erken seçim ve ara seçim başka bir gündem olduğu için şu anda ele almaya gerek yok.)

TBMMnin seçimin yenilenmesine karar vermesi için herhangi bir süre sınırı ya da koşul yok. Ancak Cumhurbaşkanınca verilecek karara göre seçimin yenilenebilmesi için anasayal şartlar gerekir ki bunlar Anayasa 116. Maddede belirtilmiştir: Bakanlar Kurulunun, 110 uncu maddede belirtilen güvenoyunu alamaması ve 99 uncu veya 111 inci maddeler uyarınca güvensizlik oyuyla düşürülmesi hallerinde; kırkbeş gün içinde yeni Bakanlar Kurulu kurulamadığı veya kurulduğu halde güvenoyu alamadığı takdirde Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanına danışarak, seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Başbakanın güvensizlik oyu ile düşürülmeden istifa etmesi üzerine kırkbeş gün içinde veya yeni seçilen TBMMde Başkanlık Divanı seçiminden sonra yine kırkbeş gün içinde Bakanlar Kurulunun kurulamaması hallerinde de Cumhurbaşkanı TBMM Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Yenilenme kararı Resmî Gazetede yayımlanır ve seçime gidilir.

Başkanlık Divanının oluşumundan itibaren 45 gün içerisinde bir hükümet kurulması ve Bakanlar Kurulunun güvenoyu alması gerekiyor. Bu süre 23 Ağustos Pazar günü sona erecek. Aksi takdirde Cumhurbaşkanı, seçimlerin yenilenmesine karar verebilir ve seçim hükümeti kurularak yeni bir seçim yapılır. Seçimin derhal değil de gelecek ilkbaharda yapılması ise ayrı bir bahis.

Hükümet kurulması ve Bakanlar Kurulunun güvenoyu alması için Anayasanın tanıdığı altı haftanın dördü geçti, kaldı iki hafta.

Seçim Loto yapmaya başlayabiliriz; seçim yenilenecek mi, yenilenmeyecek mi?

Her Lotoda olduğu gibi, kazanan kim olacak?

Yaşayarak göreceğiz.