Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Avrupa ülkeleri ile iş yapan işadamlarının Schengen vizesi alımında sorunlar yaşadığını söyledi. Konukoğlu, "İşadamlarına miminun 1 yıllık, gerekirse şirketlerin cirosunun büyüklüğüne göre daha uzun süreli vize verilmelidir‘‘ dedi. Almanya Büyükelçiliği Vize Bölümü Başkanı Wolfgang Schulz ise "Eğer söz konusu işadamları ise verilen sürenin uzatılması tarafıyız’’ sözlerine yer verdi.

Sanayi Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu işbirliğiyle düzenlenen "İş Dünyası için Vize Bilgilendirme" toplantısı yapıldı AB ile ticareti geliştirmek istediklerini, bunun için işadamlarının karşılaştıkları sorunları çözmek için çalıştıklarını belirten Adil Konukoğlu, Avrupa ülkeleri ile iş yapan işadamlarının önündeki en büyük engellerden birisinin Schengen vizesi alımı olduğunu kaydetti.

UZUN VE EZİYETLİ BİR SÜREÇ

Schengen vizesi almasının uzun ve eziyetli bir süreç olduğunu anlatan Konukoğlu, vizenin çok zor verilmesinden, çok fazla belge istenmesinden, kısa süreli vize verilmesinden dolayı sanayicilerin yaşadığı sorunlardan bahsetti.

ÖZGÜR OLMASI GEREKİR

Gaziantepli işadamlarının dünyanın dört bir tarafına ihracat gerçekleştirdiğinin altını çizen Konukoğlu, şunları kaydetti: ‘’Bu ihracatları gerçekleştirebilmeleri ve ekonomiye daha fazla katkı sağlayabilmeleri için seyahatin özgür olması gerektiğine inanıyoruz. Ama önümüzde maalesef vizelerle engeller konuluyor. Ticaretle uğraşan işadamlarımız, dünyanın her tarafını dolaşıyor. Sadece ihracat için gitmiyorlar, oralardan ithalat yapmak için de gidiyorlar. Sanayicilere ve onların profesyonel yöneticilerine, minimum 1 yıllık vize verilmelidir. Gerekirse şirketlerin cirolarının büyüklüğüne göre daha uzun süreli vize verilmelidir.’’

DİYALOG ÖNEMLİ

İşadamlarının yaşadığı sorunları konuşmak için bugün Gaziantep’e geldiklerini söyleyen Almanya Büyükelçiliği Vize Bölümü Başkanı Wolfgang Schulz, ‘’Eğer söz konusu işadamları ise verilen sürenin uzatılması tarafıyız’’ sözlerine yer verdi.

Gösterilen misafirperverlik için teşekkürlerini sunan Portekiz Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü Başkanı Ana Luísa Riquitoda Gaziantep ile kuracakları diyalogun önemli olduğunu, birlikte çalışma yapmak istediklerini kaydetti.

KİMLER KATILDI ?

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Jörg Dieter Köstinger, Malta Başkonsolosu Reuben Gauci, Portekiz Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü Başkanı Ana Luísa Riquito, Hollanda Büyükelçiliği Vize Bölümü Başkanı Diane de Joode, Macaristan Büyükelçiliği’nden Peter Szanto, İsveç Büyükelçiliği Göçmenlik Bölümü Başkanı Teodor Hafner ve Almanya Büyükelçiliği Vize Bölümü Başkanı Wolfgang Schulz katıldı. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT