Ak Parti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı, Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, Mimarlar Odası'nı ziyaretinde mimarlara şehri birlikte yönetme teklifinde bulundu. Şahin, "Birlikte başarmamız gerekiyor. Projelerimizin içinin doldurulması gerekiyor. Güçlü bir katılımcılık, karşılıklı empati ve hoşgörü içerisinde bu şehri birlikte yönetmeyi teklif ediyorum" dedi. Mimarlar Odası Başkanı Sıtkı Severoğlu da, mimarların mesleki sorunlarını dile getirirken, Gaziantep'in çevre, havalimanı, mezarlık sorununu gündeme getirdi.

Ak Parti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı, Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, Milletvekilleri Derya Bakbak, Nejat Koçer, Halil Mazıcıoğlu, Şahinbey Belediye Başkanı ve adayı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı ve adayı Rıdvan Fadıloğlu, İl Başkanı Ahmet Uzer ve partililerle birlikte Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi'ni ziyaret etti.

MİMARLARDAN YAKIN TAKİP

Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu, Ak Parti heyetinin ziyaretinden onur duyduğunu, mimarların Gaziantep'in sorunlarını çok yakından takip eden bir meslek grubu olduğunu belirterek, "Mimarlar kentin sorunlarını çok yakından takip etmekle kalmayıp kentin sorunlarının nasıl çözüleceğiyle ilgili sürekli çözüm arayışlarında olan bir meslek grubu. Dolayısıyla sizin yaptığınız sunumları, projeleri de meslek grubumuz yakından takip ediyor" dedi.

HAVAMIZ KİRLİ

Mimarlar odası olarak önerdikleri bazı konuların, Şahin'in seçim bildirgesinde olmasından dolayı mutlu olduklarını belirten Sıtkı Severoğlu, "İlk maddede katılımcı, saydam, adil, demokratik yönetim anlayışıyla STK'ların görüşünü alınarak hizmet yapacağınız vaadini takdirle karşıladık. Bildirinize katkıda bulunmak istiyorum. Gaziantep'in en önemli sorunlarından bir tanesi çevre kirliliği. Gaziantep hava kirliliği yönünden maalesef en kötü illerinden bir tanesi. Bunun temel sebeplerinden bir tanesi Gaziantep'e doğalgaz gelmiş olmasına rağmen, özellikle geçtiğimiz yıl ve bir sonraki yılda gazdaşın yaptığı programında maalesef kentin hava kirliliğini önleyici çalışmalarının olmadığını tesbit etmiş bulunuyoruz. Bu konuda katkı bekliyoruz. Ayrca Gaziantep havaalanında ulaşım bir eziyet yaşanıyor" diye konuştu.

MEZARLIK PLANINA UYULMADI

Mezarlıkta sıkıntılar yaşandığını dile getiren Severoğlu, "Büyükşehirde maketini gördüğümüz çok şık bir proje var. Bahaeddin Nakıboğlu camii bir protokol cami olarak, yeteri kadar hizmet veremiyor. 1936 yılında Alman profesör jansen tarafından Gaziantep'in ilk imar planı. Bu planda Gaziantep mezarlığının ne kadar nitelikli planlandığını görüyoruz. Önemli ana ulaşım akslarıyla çok şık bir mezarlık planlaması olmasına rağmen Gazi kentimizde maalesef geçtiğimiz 30-35 yıl içerisinde bu planda varolan havuzlar, yeşil alanlar, hatta yollar daraltılarak aile mezarlığına dönüştürüldü. Özellikle de belediye meclislerinde görev yapan insanlar tarafından paylaşıldı. Mezarlıkla ilgili de bir değerlendirme yapmanızı bekliyoruz" dedi.

PLAN VE YÖNETMELİKLERDEKİ ÇELİŞKİLERE ÇÖZÜM BEKLİYORUZ

Gaziantep'te mimarların mesleki sorunlarının olduğunu belirten Severoğlu şunları söyledi:"En son tesbitlerime göre Şahinbey belediyesinde 44 adet plan notu bulunuyor. Şehitkamil'de 30'dan fazla plan notu bulunuyor. Bunun yanında planlı alanlar tip imar yönetmeliği diye bir yönetmeliğimiz var. Gerek bu plan notlarının kendi aralarındaki çelişkisi, gerekse planlı alanlar tip imar yönetmeliği ile plan notlarının çelişkesi çok garip sonuçları ortaya çıkarmaktadır. Gaziantep'te hiç bir mimar, eline aldığı imar raporu ile bir yerin tasarımını yapacak halde değil. Çünkü çok değişen yönetmelikler ve bunların birbiriyle çelişkisi sözkonusu. Meslekte çok deneyimli abilelerimiz bile tasarımız yapamaz hale geldik. Özellikle geçtiğimiz dönemde büyükşehir belediyesinin abilik görevini yeterince gerçekleştirememiş olmasından dolayı, iki ilçe belediyemizde aynı konuda farklı uygulamalar, Gaziantep'teki mimar meslektaşlarımızın mesleklerini icra ederken bir projeyi belediyeye 8 kere 10 kere, götürmek zorunda kalmışlardır. Belediye çalışanları da sıkıntıya girdiler. Bu konuda hassasiyet bekliyoruz."

HAZIRLADIĞIMIZ YÖNETMELİK BAKANLIKTAN GEÇMEDİ

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu da söz alarak, 5 yıllık görev süresi içerisinde en yoğun çalıştıkları odalardan birinin mimarlar odası olduğunu söyledi. Fadıloğlu, "Yanlış anlaşılmalara mahal verecek uygulamalar olmuştur. Bunları ortadan kaldırmak adına planlı alanlar tip yönetmeliğini bir an önce düzenleyip, bunun mutlaka çıkması gerekiyor. Bununla ilgili Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nde sizlerinde katkısıyla hazırladığımız yönetmelik maalesef bakanlar kurulundan geçmedi. Bakanlığın tip olarak uygulama yönetmeliği Gaziantep standartları ve bizim plan notlarıyla çeliştiği için sıkıntı yaşıyoruz. İnşallah 30 Mart'tan sonra bakan hanımın büyükşehir belediye başkanı seçilmesiyle bu sorun giderilecektir" dedi.

ÇARPIK YAPILAŞMIŞ YERLER YENİDEN PLANLANMALI

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu da mimarlar odasıyla sıkı şekilde çalıştıklarını belirterek, "Arzu edilen şeyle gerçekler çok farklı. Şahinbey gibi yüzde 80'i çarpık yapılaşma olan bir ilçede, hayalimizdeki birçok hadiseyi gerçekleştirmenin ne kadar zor olduğunu gördük. Yeni büyükşehir yasası ilin tamamının planlanmasında yeni bir değişiklik getiriyor. Yeni yasayla Gaziantep'in tamamıyla ilgili bir plan yapılması şart. Ben aslında şunu istiyorum, Gaziantep'in çarpık yapılaşmış alanlarının dahi yeniden planlanmasına ihtiyaç var. Bütünü mutlaka görmemiz lazım" dedi.

GÖMLEĞİN İLK DÜĞMESİ ÖNEMLİ

Mimarların büyük ilgi gösterdiği ziyarette konuşan Fatma Şahin ise mimarlar odası başkanı Severoğlu'na teşekkür etti. Şahin, "Adayı olduğumda ilk toplantıyı mimarlar odası başkanı Sıtkı Seveoğlu ile yaptık. Çünkü bilgili, uzmanlaşmış insanlarla yola başlamak, gömleğin ilk düğmesini doğru düğmelemekle alakalı" dedi.

BİRLİKTE YÖNETELİM

'12 yıldır sahadayız ama biz daha çok makro baktık' diyen Şahin, "Mikro anlamda belediyecilik anlayışı ile, şehrin yerel kalkınması, mimari altyapısıyla ilgili kısımda zaman ayıracak zamanımız olmadı. Bu görev bize verildiği zaman, başkanla biraraya geldik. Benim çalışma hayatım yönetim tarzımda, daha çok birarada olup olurları çoğaltıp, olmazları nasıl olduracak üzerinedir. Bana göre sivil toplum yerel kalkınmanın en önemli unsuru, altyapısı. Birlikte başarmamız gerekiyor. Projelerimizin içinin doldurulması gerekiyor. İnanmadığım şeyi kimse bana söyletemez. Şehri birlikte yönetelim. Bu sandık telaşı değil. Hepimiz buradayız birbirimizin yüzüne bakacağız. Güçlü bir katılımcılık, karşılıklı empati ve hoşgörü içerisinde bu şehri birlikte yönetmeyi teklif ediyorum. Başkanımızın bize verdiği bilgiler doğrultusunda, bir iki şeyi başkanımızla görüştük. Örneğin 4. etap hafif raylı sistemin durdurulmasını talep ettik. Sağolsun başkanımız durdurdu. Mahkemeye gitmeyi doğru bulmuyorum. Baştan sorunlara ortak çözüm üretmek ve özellikle ihtisas sahibi sizlerle kararlar almak istiyorum" şeklinde konuştu.

Şahin, sunumunun ardından Mimarların sorularını yanıtladı.

Meral KINACILAR, Bahri GEBEL