Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, koronavirüs (Kovid-19) salgını günlerinde basın kurumlarının ekonomik olarak zorlanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Sertel açıklamasında, krizin sektör üzerindeki etkilerinin daha da derinleşmesine müsaade etmeden, medya kuruluşları kapanmadan, işten çıkarmalar başlamadan önlemler alınması gerektiğini belirtti.

Sertel, Basın İlan Kurumu üzerinden alınan resmi ilanlar özellikle yerel gazeteler için can suyu niteliğinde olduğunu vurgulayarak, “Anadolu Basını ilan ve reklamlarla ayakta duran bir sektör. Alınan tedbirler kapsamında uzun bir süre icra ve ihale ilanları, duyuruları yayınlanmayacak. Önemli ölçüde azalmış olan resmi ilanlar daha da azalacak. Özel işletmeler de reklam kısıtlamasına gidecek. Bu durum zaten zor durumda olan Anadolu Basınını daha da zora sokacak. Basın meslek örgütlerinin yardım çığlığına çok geç olmadan kulak verilmeli ve sektöre yönelik geniş çaplı bir ekonomik paket açıklanmalıdır. Parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyeler de kentlerinin gözü, kulağı, sesi olan yerel basına yönelik destekleyici adımlar atmalıdır” ifadelerine yer verdi.

'BASININ TALEPLERİ DİNLENMELİ’

Basın İlan Kurumu tarafından alınan tedbirlerin önemli ancak yeterli olmadığını vurgulayan Sertel açıklamasının devamında şunları belirtti: “Basın İlan Kurumu ilk etapta bir adım attı ancak gerisi gelmedi. Salgının ekonomik etkileri giderek derinleşirken hükümet ve Basın İlan Kurumu Anadolu basınının feryadına seyirci kalıyor. Basın meslek örgütleri ve bizler ilk etapta uyardık. Üç ay uydu kirası almayın dedik ama umursamadılar. 2019’da resmi ilan alan 100’den fazla günlük gazete kapandı. Yüzlerce çalışan işsiz kaldı. Bu süreçte gerekli tedbirler alınmazsa üzülerek söylüyorum kapanmalar ve işten çıkarmalar daha da artacaktır. Hükümet basın meslek örgütlerinin temsilcileriyle bir araya gelerek taleplerini dinlemeli çözüm için adım atmalıdır. Yerel basının ayakta kalması zorlaşıyordu bu kriz ortamı nedeniyle, daha da zorlaştı. Diliyorum ki ayakta kalsınlar.”