İlk olarak Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret eden heyete göçle ilgili sıkıntıları anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "AB fonlarından yeterince yararlanamıyoruz. Oysa göç sorununda en büyük yük yerel yönetimlerin üzerindedir. Daha fazla su, daha fazla konut, daha fazla yeşil alan yapmak durumdayız. Bizim doğrudan desteklenecek yeni bir modele ihtiyacımız var" dedi.

Fatma Şahin, Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda 24 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkenin büyükelçisi ve misyon başkanına, slayt eşliğinde Gaziantep’in tarihi ve turistik mekanlarının yanı sıra Suriyeli mültecilere yönelik yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Suriyeli mültecilerle son 6 yıldır birlikte yaşadıklarını anlatan Şahin, “Suriye’deki iç savaşta en çok çocukların ve kadınların etkilendiği, binlerce insanın toprağından olduğu bu coğrafya, bu olumsuzluklara tanıklık etti. Türkiye, ya sınırları kapatacak insanların ölümünü seyredecekti ya da açık kapı politikasıyla ölümleri engelleyecekti, Türkiye, açık kapı politikası uygulayarak bir komşuluğun, bir kardeşliğin gereğini yaptı. 2011’in nisan ayıyla birlikte başlayan göç dalgası, 2014 itibariyle 3 milyon 106 bin kişiyi buldu. Türkiye, Dünya’nın sigortasıdır. Türkiye’nin kapsayıcılığı, kuşatıcılığı olmasaydı göç, daha da büyüyecekti. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bu göçten en çok Hatay, Şanlıurfa ve Gaziantep etkilendi. Gelen göçün yüzde 70’i bölgemizdedir. Türkiye’de çok büyük mali yük oluştu, bu durumun sürdürülebilirliği açısından diğer paydaşların daha yoğun desteğine ihtiyacımız var" diye konuştu.

SURİYELİ 3 BİN ÇOCUĞU OKUTUYORUZ

'Nüfusumuzun yüzde 20’sini misafir ediyoruz, bunların sadece yüzde 10’u kamplarda, yüzde 90’ı şehirde yaşıyor' diyen Şahin, "Yerel yönetim olarak durum değerlendirmesi yaptık. Valiliğimiz ve Milli Eğitim Müdürlüğümüzle birlikte 18 yaş altındaki 107 bin eğitime ihtiyacı olan mülteci çocuğu belirledik. Bu yüzden hiçbir belediyenin okulu yokken biz okul açtık. Yetim ve öksüz Suriyeli 3 bin çocuğu biz okutuyoruz, özel okula giden bir öğrencinin neye ihtiyacı varsa biz karşılıyoruz. O kadar çalışmalarımıza rağmen hala 40 bin öğrenci eğitim hayatının dışında kaldı. 4 bin derslik eğitim yuvalarının inşaatı devam ederken 4 bin dersliğe daha ihtiyacımız var" dedi.

SU TÜKETİMİ YÜZDE 30 ARTTI

Mültecilerle berber su tüketiminin yüzde 30 arttığını ifade eden Şahin, "Gelen misafirlerle birlikte barajımızın kapasiteyi kaldıramadığını gördük. Türkiye’nin en büyük barajını yapmak durumunda kaldık. Türkiye'nin Melen İçme Suyu Projesinden sonra en büyük ikinci içme suyu projesi olan Düzbağ İçmesuyu Projesiyle 120 kilometre öteden su getireceğiz" dedi.

AB FONLARINDAN YARARLANAMIYORUZ

AB fonlarından yerel yönetimlere yeterince kaynak artırılmamasından dolayı sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Şahin, "Oysa en büyük yük yerel yönetimlerin üzerindedir. Daha fazla su, daha fazla konut, daha fazla yeşil alan yapmak durumundayız. O yüzden bizim doğrudan desteklenecek yeni bir modele ihtiyacımız var. Gaziantep Büyükşehir olarak ilk kez bünyemizde Göçmen Şube Müdürlüğü kurduk. Şehirdeki ırkçılığı yükseltmemek için kendi vatandaşlarımıza sunduğumuz hizmetleri, Suriyeli mültecilere de vermeye çalışıyoruz. Büyükelçilerimizin şehrimizde yaşadığımız sıkıntıları yerinde görmesini bizim için çok önemli.” dedi.

BERGER:GAZİANTEP DEYİNCE AKLA MÜLTECİLER GELMEMELİ"

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ise, bölgede 60 okulun temel atma törenine katıldıklarını belirterek, “Yine birtakım merkezlere de destek verdik, şu ya da bu şekilde yürütülen çalışmalar belediyelere de fayda sağlayacaktır. Ama belediyelere yönelik proje çalışmaları var, bu konuda planlamalar yapılıyor. Mülteci konusunda belediyelerin kamu yönetimini birazcık daha zorlaması lazım. Mültecilere yönelik fon kaynaklarıyla ilgili olarak birtakım görüşmeler yapılacak. Bu kapsamda belediyelere ilişkin desteklerde bir artışa gidilecektir. Gaziantep deyince akla mülteciler gelmemeli, bu şehir bunun ötesinde mükemmel bir şehirdir. Biz Avrupa Birliği olarak Arkeoloji Enstitüsü'ne destek vereceğiz. Bunun zamanlaması çok iyi denk geldi. Önümüzdeki sene Avrupa birliği tarafından kültürel miras yılı olarak kutlanacak” dedi.

Berger’in başkanlığındaki büyükelçi grubu, başkanın sunumundan etkilendiklerini dile getirdi.

VALİ HIŞVAHAN'DA AĞIRLADI

Vali Yerlikaya, Avrupa Birliği Diplomatik Misyon Başkanları heyetini tarihi Hışva Han'da ağırladı.Gaziantep ‘te Suriyeli sığınmacılara verilen hizmetler ve AB ile yürütülen işbirliği görüşüldü. Vali Ali Yerlikaya, heyete ilimizde 7 yıldır Suriyeli misafirlere verilen hizmetler, Fırat Kalkanı Harekatıyla başlayan çalışmalar, Gaziantep ve AB üyesi ülkeleri arasındaki ticari faaliyetler ile uygulanan AB projeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Vali Ali Yerlikaya, Gaziantep halkının çok sayıda Suriyeli sığınmacıyla kardeşlik hukuku içinde yaşadığını belirten Yerlikaya, Suriyeli çocukları kendi çocuklarından ayrı görmeyerek eğitimlerine devam etmelerini sağladıklarını anlattı.

Yerlikaya, terör konusuna değinirken de tüm devletlerin terörün her türlüsünü reddetmesi ve tüm terör örgütleriyle topyekün mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger de terörizmin tüm dünyanın sorunu olduğunu belirterek, "Bu sorun, tüm dünyada yok edilmesi gereken bir sorun. Terörizmle mücadelede neler yapılacağını hep birlikte ele alacağız." dedi. Haber Merkezi