Vali, Milletvekilleri, Belediye Başkanları ve oda başkanlarının katılımıyla yapılan toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin,“Artık deniz, kum değil, nereye gideyim, ne yiyeyim diye kültürel bir rota var. Riski rızka dönüştürmek zorundayız. Kültürel mirasta, gastronomide en zengin biziz. Bizim lahmacun pizzadan çok daha lezzetli. Finans merkezlerine bakıyorsunuz hepsi gastronomi merkezi olmuş. Eğer Londra, Paris, Lion, San Sebastian, Milan, Paris, Dubai’nin yanına Gaziantep’i koyarsak bu işi başarmış olacağız. Raphael Paris’te Gaziantep ürünü satılıyorsa bu zincir tamamlanmış olacak. İnanın hiç bir eksiğimiz yok. Turizm gastronomisinde yeni oyuncu olmak istiyoruz” dedi.

Gaziantep Valiliğinin koordinasyonunda Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep'i Geliştirme Vakfı (GAGEV) iş birliğinde 12-15 Eylül tarihlerinde düzenlenecek 2’nci Gastroantep Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda sunum eşliğinde geçtiğimiz yıl yapılan Festivali anlatan Şahin, büyük düşünmemiz gerektiğini, riski rızka dönüştürmek zorunda olduğumuzu söyledi. Şahin, “Kültürel mirasta en zengin biziz. Bizim lahmacun pizzadan çok daha lezzetli. Finans merkezlerine bakıyorsunuz hepsi gastronomi merkezi olmuş. İpekyolu nedeniyle soframız zengin. Eğer Londra, Paris, Lion, San Sebastian, Milan, Paris, Dubai’nin yanına Gaziantep’i koyarsak bu işi başarmış olacağız. İnanın hiç bir eksiğimiz yok. Tek yapacağımız şey koordine olmak, büyük düşünmek. Turizm gastronomisinde yeni oyuncu olmak istiyoruz. Bunun içinde yapılması gerekenler var” dedi.

fato.jpg

ALT YAPI OLUŞTURDUK

Gastronominin altyapısını oluşturduklarını anlatan Şahin, “Firmalarla birlikte çalışıyoruz. Nestle’den tutun Unilever’e kadar mağaza zincirleriyle çalışıyoruz. Zihinsel dönüşümü başarmamız lazım. Bunu büyütelim. Bu süreç Çırağan’da başladı. Çay kahve yeme içme diye baktığımız zaman bu bizi aşağı çeker. Şu büyük pastayı görün. Büyüdükçe hepimiz büyüyeceğiz. Birlikte başarılım. Mahalle muhtağımız var. Halkın sahiplenmesi lazım. Tohum bankası kuracağız, baharat kütüphanesi kuracağız. Biberimiz, sarımsağımız,dolmalık patlıcanımız, fıstığımız, büyük bir hazine var. Bunları geleceğe taşımamız gerekiyor. Burada istimdam var, burada ekonomi var, burada ihracat var, burada büyüme var” diye konuştu.

FARKINDALIK OLUŞTURMAK İSTİYORUZ

Sunum eşliğinde Gaziantep’in tarihi ve kültürel zenginliklerine yönelik yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren başkan Şahin, Gazi şehrin sanayisiyle, ticaretiyle, nitelikli insan gücüyle farkındalık oluşturmak istediğini söyledi. Şahin, “Gastroantep Festivali’ne, “güneş, toprak ve kalpten gelen lezzet diyerek başlıyoruz” dedi.

İSTANBUL’LA YARIŞIYORUZ

Şahin, “Gaziantep bereketli hilalin tam ortasında bulunuyor. Bereketli hilal, güneş ve toprak bu coğrafyaya güç veriyor, beraberinde lezzet, sağlık ve sıhhat veriyor. Güneşin ve toplam tarihten gelen lezzetin sonrasında bu farkındalığı sağladık, bilimsel olarak bölgede rekabet gücümüzü artırmak istedik. Doğduğum toprakları çok seviyorum, kesinlikle şehir milliyetçiliğiyle yaklaşmıyorum, raporlar bize Gaziantep’in İstanbul’la yarışır hale geldiğini gösteriyor” dedi.

BAKANLARA GİDECEĞİZ

‘Şehrin rekabet etme gücünü iki noktada yoğunlaştıracağız’ diyen Şahin, “Birincisi sanayimizi yüksek teknolojiye geçireceğiz. Bu konu üzerine çalışıyoruz. Valiliğimizin başkanlığında önümüzdeki hafta Ankara’ya gideceğiz, ilgili bakanlara konuyu anlatacağız. Büyük fırsatlar var, sürekli bardağın boş tarafına bakamayız, bardağın boş tarafını görüp birlikte nasıl dolduracağımızı, şehrin kalkınma potansiyelini, ekonomisini, istihdamını nasıl artıracağımıza bakmalıyız” diye konuştu.

gazete-manset-boş-001.jpg

TEKNOLOJİ OFİSİ KURUYORUZ

Kentsel rekabet gücümüzü artırmamız gerektiğini söyleyen Şahin, ”Gastroantep’e fıstık var, biber var, nar var diye bakamayız burada istimdam var, burada ekonomi var, burada ihracat var, burada büyüme var. Pasta büyüdügü zaman herkesin yararlanacağı bir bölgesel kalkınma modeli ortaya çıkacak. Kendimizi çok iyi tartmalıyız. Şehirde kalkınma, yatırım ve tanıtım ofisini oluşturacağız, sanayi odaklı, tüm ilgili odaları kapsayacak bir ofis kuruyoruz” dedi. Gaziantep mutfağının, şehrin 12 bin yıllık tarihinde yer alan medeniyetlerin yaşamlarından süzülüp gelen zengin kültürel miras olduğunu vurgulayan Şahin, şunları dedi: “Gaziantep mutfağının UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olmasının ardından hayata geçirdiğimiz GastroAntep Festivali ile şehrin kültürel ve gastronomi zenginliklerini ulusal ve uluslararası arenada sergilemeye devam ediyoruz. Gastronomi, turizm sektörüne ivme kazandıran önemli global trendlerden biri durumunda. Dünya çapında değerli kültürel varlıklardan biri olan Gaziantep mutfağı ve gastronomisi, sınırları aşarak dünyaya açılmayı fazlasıyla hak ediyor. Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz GastroAntep Festivali’yle global vizyonumuzu gerçekleştirme yolunda önemli bir adım daha atmış olacağız.”

MİRASIYLA EŞSİZ BİR ŞEHİR

Gaziantep’in sadece mutfağıyla değil zengin kültürel mirasıyla da eşsiz bir şehir olduğunu anlatan Fatma Şahin, “Bu kent, Zeugma ve Yesemek gibi iki UNESCO Dünya Mirası Listesi Adaylığına sahiptir ve İpek Yolu üzerinde bulunduğu için çok gelişmiştir. Dülük antik kenti ve Karkamış antik kenti ile de şehrin konumunun önemi anlaşılabilmektedir. Karkamış antik kentinin kazı çalışmaları kapsamında oluşturulacak olan Karkamış Arkeopark’ın bir bölümü düzenlenen törenle açıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle yürütülen kazı çalışmaları, kentin tarihi ve kültürel zenginliklerini tüm Dünya’ya gösterecek. Kazıların sonunda yapılması planlanan Karkamış Arkeopark, Hitit İmparatorluğu ve Demir Çağı dönemine ışık tutacak. Yani biz diyoruz ki 4 Mevsim Gaziantep… Lezzetiyle Gaziantep, sanatıyla Gaziantep, tarihiyle Gaziantep, doğasıyla Gaziantep” diye konuştu. Şahin, 2018 yılında ilki gerçekleşen ‘GastroAntep Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali’ne 250 binden fazla ziyaretçinin geldiğini, dünyaca ünlü ve Michelin yıldızlı şeflerin, 116 şehir içerisinde gastronomi alanında Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Gaziantep’in mutfağını yorumladığını hatırlattı. Şahin, tarihe, kültüre, sanata ve gastronomiye gönül veren herkesi GastroAntep Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali’ne davet etti.

VALİ GÜL:BİR ÇOK FİRMAYI OLUMLU ETKİLEYECEK

Gaziantep Valisi Davut Gül, Gastroantep Festivali’yle kentin en güçlü yönünün gözler önüne serileceğini söyleyerek, festivalin ekonomik açıdan gıda alanında üretim yapan birçok firmayı olumlu yönde etkileyeceğini bildirdi. Vali Gül, “Şehrin imajının güçlenmesi burada üretim yapan tüm firmalara yarayacak. Gaziantep’le iş yapmak bir prestij meselesi olacak. Gıda ile ilgili tüm iş yapan yerlere olumlu katkısı olacak, şehir için bir prestij meselesi olacak. Sayın bakan ekibiyle birlikte çok güzel hazırlandı. Türkiyenin diğer şehirleri gıpta ile bakıyor. Bu şehir başkasının yapmak isteyipte yapamadığını yapan şehir” dedi.

festival.jpg

UZER:POZİTİF DÜŞÜNELİM

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer, şehrin projeleri için bu ekibin yoğun şekilde çalıştığını söyledi. Uzer, “Dışarı çıktığınız zaman Gaziantep’in gücünü, kuvvetini, kapasitesini çok daha iyi görüyorsunuz. Kısır gündemle, negatif şeyleri öne çıkararak kazanacağımız bir şey yok. Herkes Gaziantep’in gücüne ortak düşünme ruhuna gıpta ile bakıyor. Biz pozitif düşünmeliyizki, var olan problemleri çözme kapasitesine erişelim. Hepimiz bu şehre hizmet etme noktasında çalışıyoruz. Yarın bunların neticesi ortaya çıkacak” dedi.

KOÇER:GAZİANTEP TOPYEKÜN MARKALAŞMA SÜRECİ YAŞIYO

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, bu toplantının İstanbul’da çok başarılı bir şekilde sonuçlandığını söyledi. Koçer, “Bu toplantıda ortaya koyan hedef ve vizyondan dolayı başkan ve ekibini kutluyorum. Gastroronomi büyük fotoğrafın içinde çok önemli bir yerde. Burada sürdürülebilirlilik en önemli konulardan biri. Başlamak çok önemli ama sürdürülebilir de bir o kadar önemli. Sadece bir alanda değil birçok alanda Gaziantep kendini aşmaya ve daha ileriye gitmeye çalışıyor. Tohum bankası ve baharat kütüphanesi çok önemli. Gastronominin ekonomiye yansıması çok önemli. Gaziantep topyekün markalaşma süreci yaşıyor” dedi.

BAKBAK:ŞEHRİMLE GURUR DUYUYORUM

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, Gaziantep’in 20’den fazla medeniyete ev sahipliği yapmış çok güçlü bir şehir olduğunu söyledi. Bakbak, “Bu süreç içerisinde şehrimle gurur duyuyorum, çok önemli değerlere sahip bir şehirde yaşıyoruz. Gastronomi kültürel değerlerimizin içerisinde sadece bir tanesi. Bunların herbirini tek tek yukarı taşıyacağız. 250 binle başlayan ziyaretlerin milyonları Gaziantep’e getireceğini, otelleri dükkanları satış noktalarını, bütün gıda ürünlerinin kapış kapış olacağına inanıyorum. Bunu sürdürecek güç bu şehirde var. Gastronomi büyük bir kültür. Yapacak daha çok işimiz var” dedi.

KİRAZOĞLU:BİZİM SORUMLULUĞUMUZ

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Sait Kirazoğlu da, festivalin bu şehrin sosyo ekonomik hayatına yepyeni bir boyut kazandırdığını söyledi. Kirazoğlu:”Gazi şehrin binlerce yıllık geçmişinden gelen dostluk, kardeşlik, misafirberfeğin zirve yaptığı şehirde, kültürel zenliğini insanlara göstermek bizim sorumluluğumuzdur” dedi.

ÜNVERDİ:GAZİANTEP BİZİM EFSANEMİZ

Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, ‘Gaziantep bizim efsanemiz’ diyerek şunları söyledi:”Şehirler değerleriyle, tarihiyle, meydanlarıyla, gastronomisiyle ortaya çıkar. Gaziantep’in sahipleri sizler ve bizleriz. Gaziantep inşallah şehirler yarışıyor sıralamasında en üst sıralarda olacaktır”dedi.

TEYMUR:GASTRONOMİ AKADEMİSİ KURUYORUZ

Ticaret Odası Meclis Başkanı Hilmi Teymur ise, oda olarak gastronomi akademisi kuracaklarını anlattı. Teymur, “Büyükşehir bize yer veriyor, birkaç üniversite ile işbirliği yapacağız.Turizm bakanlığından destek de alınacak” dedi.

FADILOĞLU: ÇOK ÖNEMLİ BİR ORGANİZASYON

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, bu festivalin Gaziantep mutfağının tüm dünyaya tanıtılması için çok önemli bir organizasyon olduğunu söyledi. Fadıloğlu,”Dünya kültür mirasımızı tüm dünyayla paylaşıp, hem ülke hem Gaziantep ekonomisine katkı koyacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

TAHMAZOĞLU:ŞEHİR İSMİYLE ANILAN TEK MUTFAĞIZ

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu da Gaziantep’in kadim bir şehir olduğunu, ortaya çıkarılması gereken çok sayıda zenginliğimiz olduğunu söyledi. Tahmazoğlu, “Mutfak bunlardan sadece bir tanesi. 5 Antik kent dünyanın neresinde var? Kastel sadece Gaziantep’te var. Dünyada mutfaklar ülkelerin ismiyle anılırken şehir ismiyle alınan tek mutfak Antep mutfağı. Hanlar, hamamlarımız, kültürel değerlerimiz ayrı ayrı ortaya çıkartılıp dünyaya tanıtılması gerekir. Yemeğimiz önemli başlıklardan bir tanesi. Bu festival Gaziantep’in tanıtımı adına da büyük katkı sağlayacak. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” dedi

KÜBSEOĞLU:BİZE ÇOK ŞEY GETİRECEK

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, baklavadan örnek verdi ve Antep baklavasına bir standart getirilmesine dikkat çekti. Küsbeoğlu, “Biz Antepliyiz. Şehir dışından beni arıyorlar Gaziantep’ten baklava aldık 25 liraya bu mu Antep bakvavası diyorlar. 25 liraya da 125 lirayada baklava var. Biz bunları önleyeceğiz. Gastronomi festivali bize çok şey getirecek. En küçük esnaf bile bundan faydalanacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

ŞAHİN:PAZARTESİ BAŞLIYORUZ

Toplantı sonunda bir basın mersubunun, “En zayıf halkası bu şehrin esnafı. Bu organizasyona hazır değil. 25 liraya da 125 irayada baklava var hangisi gerçek Gaziantep baklavası? Bunları tescilledik ama tescil belgelerini duvarlara astık”sorusuna Fatma Şahin şöyle cevap verdi:, Pazartesi günü itibariyle bütün esnafı, tek tek dolaşarak hep birlikte eylem ve söylem birliği yapacağz. Hazırlık toplantıları yapacağız. Bütün sektör temsilcileriyle,esnafla pazartesi günü itibariyle buna başlıyoruz” dedi.

PAHALILIK KONUSUNDA KOMİSYON ÇALIŞIYOR

Şehirdeki pahalılık konusunda bir soruya ise Şahin, “Ticaret odamızın başkanlığında bir koordinasyon var. Zabıta, çevre, sağlık müdürlüğü bütün birimlerin içinde olduğu çalışmayla başladık, devam ettiriyoruz. Birincisi çeşitliliği artırmamız gerekiyor. Herkesin ulaşabileceği, herkesin alabileceği çeşitliliği artırmamız lazım kalifikasyonu artırmamız lazım. Denetim mekanizmasını güçlendirmemiz lazım. Odalarımızla birlikte yoğun şekilde çalışıyoruz çalışmaya devam edeceğiz”diye konuştu. Şahin, Muhalefet milletvekillerinin toplantıya niye gelmediğiyle ilgili bir soruya ise, “Biz davet ettik” diye cevap verdi.

UZER: UÇAK SEFERLERİNDE SIKINTI VAR

Uçak seferlerinin azlığı ile ilgili bir soru üzerine Ahmet Uzer:,”Şu anda THY’nin 30’un üzerindeki uçağı bu düşen uçaklardan dolayı şu anda uçmuyor ve park alanında bekletiliyor. Ve bunun için şu anda planlanan uçuşlar noktasında bir uçak sıkıntısı var. Yoksa Allah’a şükür Gaziantep’te havayolumuzda sıkıntı yok, sınır problemimizde yok, yolcu potansiyemizde var. Şu anda uçak sayısı sefere göre biraz yeterli gelmiyor. Ek seferler konulması noktasında sıkıntılar var. Ama bu yerde bekleyen uçaklar yarın uçmaya başladığında Gaziantep’e sefer sayıları daha fazla konulacaktır”dedi.

FESTİVAL’DE NELER VAR?

GastroAntep Festivali, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ve İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın kurumsal sponsorluğundaki meraklılarıyla buluşacak. Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler, ünlü pasta şefleri, UNESCO gastronomi şehirleri, yerli ve yabancı basın temsilcileri, Türkiye'nin gastronomi profesyonelleri, üniversiteler, gurmeler, Gaziantepli tarım üreticileri ve Türkiye'nin farklı noktalarındaki Gaziantep mutfağının temsilcileri festivalde bir araya gelecek. Festival kapsamında konuklar için geziler, müze ziyaretleri, panel ve seminerler, atölyeler, şovlar, kadın ve çocuklar için atölye çalışmaları, konserler ve pek çok eğlenceli etkinlik organize edilecek. Michelin yıldızlı şefler, tamamen yerel ürünler kullanarak workshoplar düzenleyecek. Festivalde Dünya’nın yalnızca yerel ürünlerle gerçekleştirilen tek gastronomi yarışması "Local Chef" de yapılacak. Festival, Gaziantep'in gastronomi kültürü ve tarımsal gıda ürünlerinin Dünya’ya açıldığı bir platforma dönüşecek. Gaziantep ile özdeşleşen tüm yemeklerin tescil edilme çalışmaları da bir yandan sürdürülüyor. Gaziantep mutfak kültürünü araştırarak yemeklerin tespit ve tescillerini Gaziantep Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü yapıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi (MUSEM) ve Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları Merkezi’nde (GASMEK) “Gaziantep Mutfak Kültürü” ile ilgili eğitimleriyle üniversitenin yürüttüğü bilimsel çalışmalara destek sağlıyor. Bu merkezler bilginin dağılması, yaygınlaşması ve Gaziantep yemek kültürünün yeni nesillere aktarılması çalışmalarında itici güç konumunda bulunuyor. Gaziantep’te ayrıca Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi ile bu kültürün tarihi değerleri de sergileniyor ve yeni nesillere aktarılıyor. Kent içinde yemek kültürünün özgünlüğüyle korunması konusunda çalışan diğer etkin kurum ise Gaziantep Ticaret Odası. Gaziantep’te mutfak kültürü ve yemeklerin, içeceklerin yaşatılmasıyla ilgili faaliyet gösteren bu ana kurumlar yanında güçlü STK’lar da bulunuyor. Gaziantep Ticaret Odası’nın yanı sıra, Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Ticaret Borsası ve Gaziantep Bakırcılar Odası da Gaziantep’te mutfak kültürünün yaşatılması ve geliştirilmesi ile ilgili faaliyetlere destek veriyor. Meral KINACILAR, Leyla ÖZEKŞİ POLAT