Demokrasi meydanında sabah 08'de başlayıp, 19'a kadar süren kan bağışında bin 800 ünite kan toplanarak bir günde en fazla kan bağışı yapan il olduk. Daha önce bir gün içinde 706 ünite kan toplayarak kan bağışı rekorunu kıran Zonguldak’ın rekorunu, bir gün içinde bin 800 ünite kan toplayarak egale ettik… Vali Erdal Ata, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Emniyet Müdürü Süleyman Oğuz, AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer, Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu'nun da bağışta bulunduğu kampanyaya vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen törende konuşan Vali Erdal Ata, kanın üretilemeyen bir sağlık malzemesi olduğuna işaret etti. 'Kan bağışının çok hayırlı bir iş olduğunu belirten Ata, "Bu konuda fazla bir şey söylemeye gerek yok çünkü halkımız bu işin bilincine varmış durumdadır ki bugün burada bu kalabalığı görüyoruz. Kampanyada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

KAN BAĞIŞINA İLGİ MEMNUN ETTİ

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, kana ihtiyaç duyan vatandaşlarımızın istediği kanı hemen bulabilmesi için kan bağışı yapan vatandaş sayısının artması gerektiğini ifade ederken, “Şahinbey Belediyesi olarak 3 yıldır kan bağışı yapıyoruz. Bu yıl Valiliğin desteğiyle kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, oda başkanları ve vatandaşların desteğiyle burada bir gün içinde en fazla kanı toplayarak Türkiye rekorunu kırmak istiyoruz. Gördüğümüz ilgi bizi son derece mutlu etti. Bugün bin 800 ünite kan ile rekor kırdık ve Gaziantep, Türkiye'de bir günde en fazla kan veren il oldu." dedi.

HEDEF 2014’TE KAN İHTİYACININ HEPSİNİ KARŞILAMAK

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar da konuşmasında, Türk Kızılayı'nın 2005'te toplumun kan ihtiyacının yüzde 20'sini karşılayabiliyor olduğunu, bugünse yüzde 70'ini karşıladığını kaydederken, ''İnşallah 2014'ün sonunda Türk Kızılayı, halkının duyarlılığı sayesinde Türkiye'nin kan ihtiyacının yüzde 100'ünü karşılar duruma gelecektir. Birisine zekat vermek istersiniz o insanı tanırsınız, ama vereceğiniz kanın kimin için kullanılacağını, ne zaman kullanılacağını bilemezsiniz. Kazazedeye mi, depremzedeye mi, lösemi tedavisi gören bir çocuğa mı nasip olacağını bilemezsiniz. Dolayısıyla son derece sevap, kutsal bir iştir'' dedi.

İSLAM DİNİNE GÖRE SEVAP

Akar, kanın yapayı olmadığını, sadece insanlardan bağışla elde edilebildiğini ifade ederken, kan vermenin insanlar için sağlıklı ve İslam dinine göre sevap olduğunu söyledi.Akar, ''2012 itibarıyla ülkenin kan ihtiyacının yüzde 80'ini karşılar duruma geleceğiz. Böyle fedakar insanlar, böyle mesuliyet sahibi valiler, belediye başkanları olduğu müddetçe inşallah 2014'ün sonunda Türk Kızılayı, Türkiye'nin kan ihtiyacının yüzde 100'ünü karşılar duruma gelecektir. En modern teknolojileri, en modern tahlilleri, analiz tekniklerini kullanıyoruz ve en modern şekilde güvenilir kan alma noktasında halkımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.

ÜNİTE KAN TOPLANDI

ilk yarım saatte 350 ünite kan toplayan Kızılay ekibi günün sonunda bin 800 ünite kan topladı. Bu sayı ile Gaziantep, bir gün içinde en fazla kan toplanan il olarak rekor kırdı. MAHMUT ÖZKILIÇ.