Ravanda Kalesi Gaziantep'ten ayrılan ve bir sınır İli olan Kilis'in en büyük tarihi dokusu varlığını gösteren TARİHİ YERDİR. Kilis İlinin Polateli İlçesi Belenözü köyü sınırları içinde yer almaktadır.
Tarihi bilgisine baktığımızda; İslam kaynaklarında "Er-Ravendan", Haçlı kaynaklarında "Ravendel / Ravandal / Ravenel ", Ermeni kaynaklarında ise "Areventen" olarak yer almakta. Kilis ilinin en önemli tarihi dokularını taşıyan Ravanda kalesi, hala atılı bir tarih olarak durmakta. Geçtiğimiz hafta bir gezimiz sırasında kaleye de tırmandık. Kale kısmende olsa ayakta. İlk bakışta kale restorasyon çalışmaları ile her şeyin yerli yerine oturmuş olduğunu göstermekte. İyi incelemeye başladığımızda madalyonun iki yüzü gibi karşımıza çıkıyor.
Birinci yüzünde yüzyıllardır bakımsız ve kendi kaderine terkedilmiş hali gitmiş kısmende olsa bakımlı halini görüyoruz. Madalyonun diğer yüzüne baktığımızda, bu kadar çaba bakım yine işe yaramayacak ve bilakis devletin parası çarcur edilmiş ve edilecek iznelimler yer almakta. Ravanda kalesine her türlü ödenek ayrılmış, yatırımlar ve restorosyon çalışması yapılmış lakin yine garip, yine öksüz ve yetim duruyor.
Madalyonun ilk yüzüne baktığımızda, Yoldan Kaleye kadar olan kısa yol mesafesinin tamamen kilit taşları ile döşenmiş? Bu güzel bir yatırım ve hizmeti taktir ediyoruz. Kale giriş alanı ise oldukça güzel tanzim edilmiş. Gelen turist ve misafirlerin her türlü ihtiyaclarını karşılamak ve konaklamak için, otapark ve her türlü ihtiyaç gereksinimleri hazır. Bir çok kaleden daha modern dizayn edilmiş. Kaleye tırmanış merdivenlerinin sayısı belirsiz fakat oldukça mükemmel. Yaklaşık iki veya üç kişi yan yana çıkıp inebilecek genişlikte ve beyaz taştan yapılmış? Merdivenlerin her iki tarafı her türlü tehlikelere karşı taş kemerlerle koruma altına alınmış. Yani yanınızda çocuğunuzla gönül rahatlığı ile çıkılabilir ve inebilirsiniz. Bunlara parelel günümüz modern teknik ve teknolojisine uyumlu gizli ışıklandırma sistemleri ayarlanmış. Kale'ye tırmanış alanından kale üzerine, kale üzerinden, iniş güzergahı olan bu tırmanış ve iniş merdiveninin yan duvarlarda gizli aydınlatma sistemlerinin tesisatının çekilmiş olması mükemmel bir tasarım demektir.  Ayrıca kale aydınlatma direklerinin dikilmiş olması, kale etrafının ışıklandırma sisteminin modern tarzda tanzim edilmesi çok güzel ve olması gerekenlerin yerinde uygulamaya alınmış olduğunu göstermekte. Kaleyi görmek ve gezmek için gelenlerin hertürlü ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir ortam hazır.  Tabi ki bu madalyonun ilk yüzü, birde diğer yüzüne bakalım nedersiniz?
Madalyonun diğer yüzünde bakıldığında insanın yüreği burkulmakta. Bu kadar ödenek ve harcamalar yapılmış, ne acı ki Ravanda kalesinin hala "elektriği" yok? "
Bu çağda bu zamanda olmaması gereken bir durum değil mi?
Bu vahim durumu orada bulunan köylü vatandaşlara soruyoruz. Aldığımız cevap doğru veya yanlış oldukca şaşırtıcı. Ödenek yokluğundan en yakın köyden buraya elektrik direkleri ve tellerinin çekilmediğini dile getirdiler. Kale restorasyon çalışmalarının bittiği günden bu yana buraya elektriğin gelmesi ve lambaların yanmasını arzuladıklarını belirttiler. Ayrıca burada sadece yaz ayları için gündüzleri geçici bir bekçinin olduğunu, gece ve kış aylarında ise kendi kaderine terkedildiğini dile getirdiler. Ravanda kalesine Turzim ve Kültür Bakanlığı her türlü konforu hazırlamış. Öyle sanıyorum ki Enerjiden sorumlu Bakan buraya elektriği çok  görmüş?Durum böyle olunca akılara başka soru işaretleri gelmiyor ki? Çevre köylüler ve oraya gelen yerli ve yabancı turistlerin ortak görüşü şu; Ravanda Kalesi elektiriğe ne zaman kavuşacak.
 Elektirik verilmeyecek ve orası aydınlatılmayacaksa neden o kadar masraf yapılmış. Kalenin dört bir yanının aydınlatılması tesisatının döşenmesi, merdinenin aydınlatılması, giriş ve dinlenme alanının aydınlatılması için dikilen direkler, lambalar, tesisatlar yoksa süs için mi çekildi?
Süs için çekilmiş olamaz. Madem durum bu değilse biran önce Ravanda kalesi elektriğe kavuşmalı.
Oraya elektrik verilmeyecekse, halktan alınan vergi adı altında paraların çürüyüp getmesi vicdan işimi? Kim bu vebali üstlenecek?
Turizim ve Kültür Bakanı Sayın Ertuğrul Günay bu işe ne diyor acaba?