Gaziantep'te yaşayan ve doğuştan bir eli bulunmayan 15 yaşındaki Esma Özhan'ın ailesi, Kastamonu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin üç boyutlu yazıcılarla projeler geliştirdiklerini öğrenince okul yönetimi ile iletişime geçti. Bunun üzerine gönüllü olan 3. sınıf öğrencileri Oğuzhan Kadam, Mustafa Özdemir, Mehmet Ali Karakoç ve Mehmet Akif İnan ile Irak uyruklu Mümin Almola, Esma Özhan'a uygun protez el tasarlamak için çalışmaya başladı.

Öğrenciler, öğretmenlerinin desteğiyle yürüttükleri çalışma sonucunda 2 ayda üç boyutlu yazıcılarla Özhan'a uygun, bileğin hareket etmesiyle çalışan protez el geliştirdi. Öğrenciler, çalışmasını tamamlayarak Özhan'a takılmak üzere protez eli Gaziantep'e gönderdi.

GÖNÜLLÜ GRUBU OLUŞTURULDU

Projede yer alan öğrencilerden Oğuzhan Kadam, doğuştan bir eli bulunmayan öğrenciyi öğrendiklerinde gönüllüler grubu oluşturduklarını söyledi. Gruba 5 kişinin dahil olduğunu belirten Kadam, "Üç boyutlu yazıcılar ile çalışıyoruz. Protez el yapımı kolay olmuyor. Her parmak için bir hafta uğraşıyor, bilgisayarda programlıyoruz. Tasarladıktan sonra beş günde de yazıcıdan çıkıyor." dedi.

ÇOK MUTLU OLDU

Esma Özhan, Kastamonu'daki öğrencilerin protez el yapmasının kendisini çok mutlu ettiğini dile getirerek, "Bu çalışma birçok anlam taşıyor. Bizim gibi engelli insanlara genellikle, 'vah vah' diye hayıflanarak bakılıyor. Bu proje sayesinde o insanlara gerekli cevap verilmiştir diye düşünüyorum. Gelecekte tıp veya astronomi okumak istiyorum." dedi. AA