Gaziantep'te 25 bin kadar konutun inşa edildiğini anlatan Özhaseki orta hasarlı binalarla ilgili net bir ifadede bulunmadı. Yaklaşık 6 bin orta hasarlı binanın olduğu Gaziantep’te, vatandaşların yerinde dönüşümü ya da güçlendirmeyi tercih edebileceklerini söyleyen Bakan Özhaseki, “Orta hasar binalarla ilgili yine söylüyorum, ağır hasarlı olarak değerlendirmeye razıyız. Sıfır evler verelim, illa güçlendirmek istiyorsa vatandaş kendisi bilir’’ dedi. Toplantıda söz alan İnşaat  Mühendisleri Oda Başkanı Burkay Güçyetmez ise,  orta hasarlı binaların sınıflara ayrılması gerektiğini, belirli parametrelere göre güçlendirilmeye uygun olan yapı stoklarının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. 


25 BİN KONUT İNŞA EDİLDİ

Gaziantep'te 25 bin kadar konutun inşa edildiğini ifade eden Özhaseki, şunları kaydetti: "Cumhurbaşkanı'mız geldiğinde bunların teslimatını yapacağız. Geriye kalanları da 3-5 ay içerisinde bitireceğiz. Köylerde de çelik evlere başlıyoruz. İlçelerimizdeki eksik ve sayıları tek tek belirleniyor, yer tespitleri yapılıyor. Daha önce belirlediğimiz standartlar üzerinde köy evlerimizin de inşaatına başlıyoruz. Onları 6-8 ay içerisinde tamamıyla bitireceğiz. Burada hasar büyüktü, yıkılan ne kadar evimiz, iş yerimizi varsa bunların hepsini gerek önümüzdeki bir ay içerisinde yapacağımız teslimatlar gerekse 2024 yılı içerisinde bitecek olan inşaatlarımızla hak sahiplere vereceğiz. İnşallah bunları da bitirmiş olacağız."

YENİDEN YAPMAYA HAZIRIZ 

Kent protokolü ve ilgililerin katılımıyla gerçekleşen toplantıda Orta Hasarlı binaların durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Özhaseki, “Cumhurbaşkanımız, ‘Bunlar orta hasarlı binalar mı? Evet. Yarın öbür gün başımıza iş açar mı? Evet. Yük bir kere binmişken bunları da ağır hasarlı gibi görüp hepsini sıfırdan yapın’ dedi. Bu kadar yüke rağmen bunların hepsini ağır hasarlı olarak görüp yeniden yapmaya hazırız” diye konuştu. 

RUHSAT ALIP YAPABİLİRSİNİZ

Belediyelerin imarı durdurmadığını söyleyen Bakan Özhaseki, ‘’İlçelerimizdeki mevcut imarda 5 kat, 10 kat vardır, ben bilemem. Onlar aynen geçerli, eğer isterseniz ruhsatınızı alıp aynen devam edebilirsiniz. Ama bize soruyorsanız, biz böyle yaparız. Rezerv alanlarımız böyle, yerinde dönüşüm böyle. Belediyelerden ruhsat alıp yapabilirsiniz, imarları durdurmadık.’’ 

BELEDİYELERE ÇAĞRIDA BULUNDU 

Belediyelere çağrıda bulunan Bakan Özhaseki, “Vatandaş, ‘’kolaylık göstersinler’’ diyor. Ben yemin veriyorum göstermesinler. Şartlarını sert tutsunlar. Japonya gibi olmak istiyorsak şartları sert tutsunlar. Batıda imar kolay değil arkadaşlar. O yüzden gerek zeminle ilgili gerekse mevzuatlarla  ilgili kimse taviz beklemesin. Orta hasar binalarla ilgili yine söylüyorum, ağır hasarlı olarak değerlendirmeye razıyız. Sıfır evler verelim, illa güçlendirmek istiyorsa vatandaş kendisi bilir’’ diye konuştu. 


GÜÇYETMEZ: DİRENÇLİ HALE GETİRMEK ZORUNDAYIZ 

İMO Başkanı Burkay Güçyetmez ise, orta hasarlı binaların sınıflara ayrılması gerektiğini söyledi. Güçyetmez, “Orta hasarlı binaların durumu en iyi şekilde değerlendirilmeli ve belirli sınıflara ayrılmalı. Bunun sonunda binaların güçlendirilmesine ya da yerinde dönüşümüne karar verilmeli. Bununla ilgili parametreler var. Olası bir depremde biz binaları dirençli hale getirmeliyiz. Yapı stoklarını depreme dayanıklı hale getirmemiz lazım. Orta hasarlı binaların içinde kentimizde var olan hormonlu bina denilen yapı stokları mevcut.Daha önce izin verilmiş iskanı olan binalar bunlar. Biz bunları güvenli yapı stoğu haline getirerek ,güçlendirmeye teknik açıdan uygun olan binalarda güçlendirmenin yolunu açmalıyız. Çünkü barınma sorunu en önemli sorun ve de bu sorun katlanarak artacak.En azından yeni yapılacak olan binaların yanında güçlendirilerek kazandırlacak binalarda barınma sorununa ek çözüm olarak katkı sağlar. Millî server noktasında da bu binaların tamamını yıkmak doğru değil. 

KREDİ KOŞULLARI YETERSİZ

Güçyetmez, “Öte yandan Yerinde Dönüşüm için belirlenen 750 bin hibe, 750 bin TL kredi uygulaması Gaziantep koşullarında yetersiz kalıyor. İnşaat maliyetlerinin durumu ortada. Bu noktada devlet kurumları ve belediye eliyle yerinde dönüşüme gidilmeli ya da inşaat sektörünün bu alana yönelimi teşvik edilmeli. İnşaat sektörü yerinde dönüşüm modellerinde bir takım ek teşviklerle desteklenmeli, bazı vergilerden muaf tutulmalı, KDV oranı düşürülmeli.Yerinde dönüşüm modelini daha cazip hale getirecek çalışmalar yapılmalı, destek miktarları da artırılmalı’’ dedi.