Yıllarca eğitim aldığı okullardan mezun olduktan sonra kariyer savaşlarına kayıt olan gençlerin bir de özgeçmiş yazma mücadelesi verirken çektikleri eziyeti görünce hakikaten üzülmemek elde değil.

Tabi burada durum iki farklı konu halinde değerlendirilmeli bana göre.

Birincisi bu özgeçmişleri doğru şekillerde yazması gereken ve hedefindeki işi bulmaya çalışan adaylar, ikincisi ise bu adayların özgeçmişlerini değerlendirmeye alan insan kaynakları uzmanları. Şahsen burada adaylara daha anlayışlı yaklaşmak isterim. Çünkü konunun uzmanı olmadıkları gibi konu üzerine mezun oldukları üniversitelerde de herhangi bir bilgilendirme ya da özgeçmiş hazırlamayla ilgili teknikleri anlatan bir ders bulunmadığı için çoğunlukla zor durumda kalan onlar oluyor.

Yanlış yönlendirmeler ve bilinçsiz tavsiyeler de cabası.

Neyi ne kadar bildiğinle birlikte ne kadar doğru yansıtabildiğin de çok önemlidir algısı verilmiyor kariyerinin başında olan bu genç adaylara.

Dolayısıyla adayların özgeçmiş hazırlarken yaptıkları en büyük hatalardan biri o özgeçmişi sıradanlıktan çıkarıp, bireysel farkını ortaya koyacak hiçbir ekleme yapmaması oluyor maalesef.

En çok hata yabancı dil bilgisi ve eğer daha önce bir yerde çalışmış bir aday ise ayrılma nedenine dair net ve anlaşılır ifadeler belirtmemesi noktasında oluyor. Bazen lüzumsuz kelime kalabalıklarında özgeçmiş değerlendirmesi yaparken sıkılıyor insan kaynakları.

Esas olan bir edebiyat çalışması hazırlanmıyor olduğu gerçeğinin bu adaylara anlatılması.

Sade, net ve anlaşılır olan bir özgeçmiş net ve özgüvenli bir anlatımla birleşince başarılı bir sonuç çıkmaması için istihdam sürecinin hile içermemesi yeterli oluyor. Hangi kelimeler ve hangi ifadelerle kendini anlattığı ve yazı dilinde hangilerini kullandığı özgeçmişi adayın kendisinin hazırlayıp hazırlamadığını ya da gerçekten onu yansıtıp yansıtmadığını ele veriyor aslında.

Tabi ki bir uzmandan yardım alabilir. Ama bu yardım eğer gerçekten profesyonel bir yardım ise kişinin farkını ve gerçek kimliğini de doğru yansıtan bir çalışma olmak zorundadır.

Bu noktada benim tavsiyem adayın özellikle güncel bir resim ile açık ve anlaşılır ifadelerin yer aldığı özet bir çalışma hazırlamasıdır. Sahip olduğu sertifikalar ve alındığı kurum, yıl, uzman mutlaka belirtilmelidir. Referanslarının akademik mi sosyal mi iş mi olduğu özellikle açıklanmalıdır. Ve tabi ki en önemlisi gerçeği yansıtan bilgiler verip, onu destekleyici bir şekilde pozitif bir yaklaşımla iş için ilgi ve alakasını yansıtan ön araştırma yaparak gelmiş bir şekilde kendini ifade etmelidir.

Aday çalışmak için başvuruda bulunduğu kuruma dair hiçbir şey bilmiyorsa bu inanılmaz bir eksikliktir. Hayatını birlikte kazanacağı insanları ya da kurumu araştırmamak zaten adayın vizyon eksikliğini ve bilinçsizliğini apaçık ortaya koyar. Ama diğer yandan bu adayların özgeçmişlerini ciddiyetsiz yöntemlerle seçen hatta seçemeyen daha çok “Patron ne der” başlıklı yaklaşımla istihdam gerçekleştiren ve insan kaynaklarının anlamını dahi bilmeyen fakat ortada İK Direktörü İK Müdürü gibi önemli unvanlara sahip olup ta altını hiçbir şekilde dolduramayan tiplerde yok değil.

Bu konu derin analizler gerektiren ve önemli paylaşımlarda bulunacağım diğer bir konu olacak. Zira memleketin ortasına incir ağacı diken bu kritik alan yani insan kaynakları konusunda çalışmaması gereken ama dayısından kocasından babasından amcasından destekli ya da tesadüfen bu alanda çalışan uzman kırıntısı arkadaşlar için tabi ki çok kıymetli eleştirilerim var eteklerimde.

Kırıntı misali taş boyutunda döke döke yol alacağım bu eleştiri dizisinde, yazdıklarıma ve yazacaklarıma tahammül edemiyorlarsa eğer kendilerine çeki düzen verip hakkıyla bu işi yapmalarını tavsiye ederim. Yok, yapamayacaklarsa alan kaplama konusunda tez yazabilecekleri boş gezenlerin parayla yüksek lisans yaptıkları imaj çalışması sayılan derya deniz üniversitelerde “Haksız alan kaplama ve uzmanlık dışı çalışmanın evren enerjisi üzerinde ki olumsuz etkileri” başlıklı konuda tez yazmaya davet ediyorum. Yeminli çeviri listem dolu bana gelmeyiniz lütfen.

Saygılar benden efenim.

Sevgiyle kalın.

Sevmeyene kapı açın.

Yol alsın.