Özel üniversitelere olan ilgideki düşüşün en büyük sebebi vakıf üniversite ücretlerine yapılan fahiş zamlar, artan eğitim ve yaşam maliyetleridir” dedi.

SINAVA GİRENLERİN YÜZDE 55,6’SI YERLEŞTİ

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) açıkladığı verilere göre sınava giren 2 milyon 560 bin adaydan yalnızca 785 bin 186’sı bir yükseköğretim programına yerleşebildiğini belirten Parlakçı, “Bu oran, tercih yapan 1 milyon 412 bin adaydan sadece yüzde 55,6’sının üniversiteye girebildiğini, yüz binlerce gencin ise eğitim hakkından mahrum bırakıldığını göstermektedir. Adayların yalnızca yüzde 42’si ilk üç tercihinden birine yerleşebilmiştir. Yerleştirme sonuçları incelendiğinde devlet üniversitelerinin ön lisans ve lisans kontenjanlarında doluluk oranı yüzde 99 iken, vakıf üniversitelerinde bu oran yalnızca yüzde 75,8’de kalmıştır” diye konuştu.

FAHİŞ ZAMLAR YAPILDI

Okullarda yeni dönem
Okullarda yeni dönem
İçeriği Görüntüle

Bir yandan devlet üniversiteleri neredeyse tamamen dolarken, diğer yandan vakıf üniversitelerinde 47 bin 477 kontenjanın boş kaldığını dile getiren Parlakçı, “Parası olan öğrencilere kapılarını açan vakıf üniversiteleri, kamu kaynaklarıyla değil ailelerin omuzlarına yüklenen borçlarla ayakta durmaktadır. Parası olmayan gençler ise ya devlet üniversitelerine girebilmek için inanılmaz bir rekabet içine sokulmakta ya da sistemin dışında bırakılmaktadır. Özel üniversitelere olan ilgideki düşüşün en büyük sebebini ise vakıf üniversite ücretlerine yapılan fahiş zamlar, artan eğitim ve yaşam maliyetleri oluşturmaktadır” şeklinde konuştu. Meral KINACILAR ERBEKTE