Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Vali Davut Gül’ün katılımıyla 1 Haziran itibariyle başlayan yeni normalleşme süreci kapsamında kontrollü hayata geçişte Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cengiz Şimşek, Gaziantep İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serdar Sarıfakı ile bir araya gelerek COVID-19 Bilgilendirme Eğitimi İş Birliği Protokolü imzaladı. İmzalanan protokolle 200 bin sanayi çalışanına “COVID-19 Virüsü’nden Korunma Tedbirleri Eğitimi” verilecek. Vali Gül, törende "Bine yakın fabrikamızı denetledik. Çok şükür burada da üretim yapılmaz, bu şartlarda da üretim olmaz dediğimiz hiçbir fabrikamız yok. OSB’de olan fabrikalarımızın yüzde 99’unun fiziki şartları dört dörtlük, yüzde 1’i burada öğreneceğiz" dedi.

GÜL: ÖNEMLİ BİR PROTOKOL

Protokol imza töreninde konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, üretim ve tedarik zincirinin devam edebilmesi için Gaziantep’in de diğer şehirler gibi üretmek zorunda olduğunu belirterek bu süreçte herkesin kurallara uyması gerekliliğine dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun önerisi ile dört konunun devlet politikası olarak benimsendiğini hatırlatan Gül, “Bunlardan birincisi kamu düzeninin muhafaza edilmesi, ikincisi üretim ve tedarik zincirinin muhafaza edilmesi, üçüncüsü sağlık sisteminin ayakta kalmasıydı ki çok şükür sağlık sistemimiz de bu anlamda çok güzel bir sınav verdi. Dördüncüsü de bizlerin sosyal mesafe, maske ve buna benzer alışkanlıklarımızı edinmemizdi” dedi.

OSB'DE DURUM İYİ

İlk üçte hiçbir sıkıntının olmadığının altını çizen Gül, dördüncü kural için herkesin kendini disipline etmesi gerektiğini söyleyerek şöyle devam etti: “Bugün ki eğitimin amacı bu. Burada bizim iş güvenliğini, çalışanların güvenliğini sağlamamız gerekiyor. Fabrikaların üretim zincirinin devam etmesi için tedbirler almamız gerekiyor. Bine yakın fabrikamızı denetledik. Çok şükür burada da üretim yapılmaz, bu şartlarda da üretim olmaz dediğimiz hiçbir fabrikamız yok. OSB’de olan fabrikalarımızın %99’unun fiziki şartları dört dörtlük, %1’i burada öğreneceğiz. Normalde şartlarda kişi başına düşen alan 10 metrekare olması gerekirken bizim organize sanayi bölgemizdeki fabrikalarda 100-150 metrekare. Ama yemekhanede, giyinme-soyunma odalarında dip dibe bulunursak, odalarımızı yeterince havalandırmazsak, serviste maske-mesafe kuralına uymazsak hasta olmama ihtimali yok. Burada ise İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanlarına, iş yeri hekimlerine özellikle filyasyonlarda üretim amirlerine, müdürlerine ihtiyacımız var. Sizler bu işin birinci derece sorumlususunuz. Sizler bu işi sahipleneceksiniz. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı olarak burada anlatılanları tek tek anlatarak bunu sağlamanız. gerekiyor. Bizim sadece fabrikada bunu sağlamamız da yetmiyor. İşçinin kendi hayatında yaşadığı yerlerde aile ilişkilerinde de eğitime ihtiyacı var”

ZİHİNSEL DÖNÜŞÜME İHTİYAÇ VAR

Pandemi sürecinin bir zihinsel dönüşümü mecbur kıldığına işaret eden Gül, “Bir zihinsel dönüşüme ihtiyacımız var. Eskiden arkadaşlarımız akrabalarımızla pikniğe gitmek normaldi ama şimdi normal değil. Eskiden sarılmak normalse şimdi değil. Yeni normalde başta arkadaş ve akrabalarımız olmak üzere herkesle uzak kalmamız lazım. Sokağa baktığımız maskelerin ya takılmadığını, ya da sadece çeneye, ağıza takıldığını görüyoruz. Bunun bize faydası yok. Maskeler burun ve ağzı kapatacak şekilde takılmalıdır. Bu mücadeleyi polisiye tedbirlerle kazanamayız. Bu mücadelede herkesin kendi hayatında o disiplini sağlaması lazım. Kurallar açık; olabildiğince temas etmeyin, temas ettiğinizde elinizi yıkayın, maskenizi takıp mesafenizi koruyun” diye konuştu.

ŞAHİN: ŞİKAYET ETME

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ‘Gaziantep Modeli’ olan birlikte iş yapma anlayışının kentin sanayi işletmelerinde de varlığını sürdürdüğünü belirterek, “En zor zamanda bir araya gelme modelinde ‘şikayet etme çare bul’ diyoruz. Eğitici eğitimleriyle 200 bin kardeşimizin yaşam şeklini ve bakış açısını salgına ilişkin düzenlemek adına iş birliği içindeyiz. Her insanın başına bir denetleme mekanizması koyarak salgına yönelik başarı sağlamak güç olur. Bu nedenle herkes kendi sorumluluk bilinciyle kendi denetleme mekanizmasını oluşturmalıdır” ifadelerini kullandı.

ŞİMŞEK: ÖNEMLİ BİR İMZA

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cengiz Şimşek de sanayicilere ve çalışanlara destek olmak amacıyla Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü iş birliğinde bilgilendirme toplantısı düzenlendiğini aktararak, şunları söyledi: “Bugün tüm dünyada pandemiye karşı önemli bir mücadele verilmektedir. Ancak Türkiye bu süreçte tüm dünyaya örnek teşkil edecek bir mücadele vermektedir. Dolayısıyla siz sanayicilerimize düşen en önemli görev destek olarak durum hakkında hassasiyet göstermektir. Tedbirlerimizin sürekliliğini sağlamamız gerekiyor. Bugün düzenlenen eğitim bilgilendirme toplantısıyla çalışanlarımızın virüsle mücadelede etkin olması hakkında bilinçlendirmek hedeflenmektedir.” Konuşmalar sonrasında işbirliği protokolü için taraflar arasında imzalar atıldı.