Çarşı bir memleketin vitrinidir. Şehrin derununda yatan bir meydandır. Eskinin yaşatarak öğretim yapıldığı bir sokak medresesidir çünkü; Esnaf ahlakı, alış veriş edebi, müşterinin ihtiyaçlarının temini, insan ilişkileri, yine eskinin sosyal medyası, şehrin haber merkezi, dayanışma kurumu, meslek enstitüsüdür ‘Çarşı’… Değil mi ki, hanımların nefes adlığı yer, çocukların koşturduğu dükkanlar, baharat kokan, el emeği işleyen rızk kapısı olan bir dünyadır ‘Çarşı’. Selamlar sabahlar, çarşı esnafının birbirleri ile yaptığı şakalaşmalar, el birlik yapılan sahreler, geziler, hafta sonları gidilen hamamlar, eğlenceler bir başka Antep tadı bırakır damağımızda. Ağaç kökünün üzerinde büyür sevgili dostlar, Antep kültürünün tarlası Uzun Çarşıdır. Nice edebi esere kaynak olmuş, kaç insan yetirmiş büyütmüş, kaç insanın sofrasında berekete dönüşmüştür uzun çarşı.

Büyüklerimizin gözünde bir damla yaştır, dokunun dedelerinizin anılarına, ninelerinizin hikayelerine bin bir kıymetli hatıratlar dökülür dudaklarının arasından. İşte böyle bir eser yazmış sevgili Antepli büyüğümüz Mithat Enç. Okudukça biz nesli atinin yüreğinde geçmişe yönelik bir anı harmanına dönüşecek, hayat okulunun gerçek derslerinin satır arası işleyen mekiklerinde eskinin nefeslerini duyacağız.

Sevgili ENÇ’in bu nefesine kulak kabarttık o kitap kapağının arasında koca bir şehri nasıl sığdırdığını gördük. Mithat ENÇ, 1909 yılında Gaziantep’te doğmuş, İstanbul Hukuk Fakültesini okurken gözlerini kaybetmiş, Tedavi için gittiği Viyana Yüksek Pedagoji Enstitüsü’nde eğitim almış, Oradan ABD de Harward ve Columbia Üniversitelerinden Lisans eğitimi alıp, Yüksek Lisans Diploması ile yurda dönüp Gazi Üniversitesinde Öğretim Görevlisi olarak atanıp eğitim hayatımıza hatırı sayılır derecede eserler ve katkılar sunarak Körler ve Sağırlar okulları ile ilgili çalışmalar yaptı, göremeyen ve duyamayan insanların hayatına ışık ve ses olan okulların açılmasını sağlayıp o dünyanın güneşi oldu adeta. Böyle ilim dolu bir hayata bu kadar şaheser sığdıran Antepli Mithat ENÇ’i sevgi ve saygıyla yaad ederken, bizleri eski yıllara götüren Uzun Çarşının Uluları adlı kitabını okumanızı tavsiye ederim.

Benim rahmetli babam Hayri Uslu’nun da bir uzun çarşı esnafı olması dolayısı ile bende çok büyük bir önem taşımaktadır. Çocukluğumun o çarşıda geçmesi, oranın esnaflarının içerisinde yetişmem ve ahilik gelenekleri ile bezenmiş o muhteşem esnaf kültürünü bizzat görüp tanımam kendimi dünyanın en şanslı insanlarından biri olarak görmemi sağlamaktadır.

Mithat Enç’in kitabına konu alan o dönemin esnafları ve renkli simaları ile ilgili bir çalışma yaptık. O dönemde yaşayan ‘’ Aktar Musa Efendi, İmam Baba, Bilader Ağa, Berber Hüseyin, Köse Hafız, Deli Bekir, Arzuhalci Hacı, Kuyucu Kör Hafız, Bodur, Eşşek Kasabı Ali Bayram, Kız Ali, Ahraz, Bir Malul ve Bir Gazi, Hacı Arap, Gelin Emine, Hapoba, İki Candan Komşu, Kara Bey, Fotinli Mehmet Efendi, Hacivatçı Vakkas, Kendini Arayan Adam, Asiye Teyzenin Evi ‘’ gibi atalarımızı ve tanınmış simalarımızı kitapda anlatılan olaylarla harmanlayıp tiyatro oyunu olarak sahnelemek istiyoruz. Bununla ilgili zamanında belediyelere talebimizi iletmiştik ama maalesef sıcak bakılmadı. İnşallah yeni dönemde hayata geçireceğiz.

Antep Aşkı ile Kalın