Organ Nakil Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Fatih Yüzbaşıoğlu, kadavra vericili nakillerde, canlıdan canlıya yapılan böbrek naklindeki yüksek başarıya ulaştıklarını dile getirdi. Prof. Dr. Yüzbaşıoğlu, "“Kadavra bekleme listesinde bulunan hastaların böbrek nakli olma şansı, diğer birçok merkezden daha yüksektir. Ancak bunu artırmak ancak organ bağışı ile mümkün olmaktadır"” ifadelerini kullandı.

YÜZBAŞIOĞLU:23 BİN HASTA BEKLEME LİSTESİNDE

Her yıl 10 bin yeni hastanın diyalize başladığını, 7 bin kadar hastanın ise kaybedildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Yüzbaşıoğlu, “"Şu an ise yaklaşık 23 bin hasta böbrek nakli bekleme listesinde kayıtlı. Bizim bu yeni hasta ve ölüm hızına yetişebilmemiz ancak organ bağışına gösterilecek duyarlılıkla mümkün olacaktır. Her bireyi organ bağışında bulunmasa dahi organ bağışına karşı duyarlı olmaya davet ediyorum"” diyerek sözlerini tamamladı.

Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Selman Ünverdi ise, "Ortalama olarak her bir milyon nüfusta, bin 665 hastanın kronik böbrek yetmezliğine sahip olduğu varsayılmaktadır. Yıllık ölüm oranları hala yüzde 20 civarında seyretmektedir. Ülkemizde, kronik böbrek yetmezliğinden dolayı 70 bin hasta diyaliz tedavisi görüyor" dedi. Bülten