Gaziantep’te organ bağışı yapan vatandaş sayısının çok az olduğuna dikkat çeken Güvence, bu konuda halkı bilgilendirecek, organ nakli denilince akla gelen tüm konularla ilgilenmeye çalışacak bir dernek kuruyoruz. Ben bu derneğin Kurucu Başkanı olacağım” dedi.

UTERUS NAKLİNDE DÜNYADA İLK’İ GERÇEKLEŞTİRDİK

“Ülkemiz organ nakli konusunda uterus (rahim) nakli yaparak bir ilk’e imza atmıştır; ama bence uterus nakli bir fantezidir. Çünkü organ nakli sonrasında nakil yapılan hasta fazla miktarda ilaç almaktadır. Bir hayati risk altına girmektedir. Böylesi bir risk için de hayati öneme sahip organların nakli söz konusu olmalıdır” diyen Güvence, “Organ nakli sadece cerrahi bir operasyon değildir, bazı sosyal, hukuki, psikolojik değerleri de ilgilendiren bir olaydır. Uterus’u olmayan bir insan en fazla çocuk sahibi olamaz ama yaşamına sağlıklı bir şekilde devam edebilir. Bu sebeple bence operasyon riskine girmeye değmez” şeklinde konuştu.

ORGAN NAKLİ KONUSUNDA HER ÜLKEYLE Y

ARIŞABİLECEK KAPASİTEDEYİZ

Sani Konukoğlu Hastanesindeki Organ Nakil Merkezinin bir yıldır faaliyet gösterdiğinin ve bu kısa sürede önemli nakil işlemlerinin gerçekleştirildiğinin altını çizen Güvence, “8 yıl boyunca Sağlık Bakanlığında Organ Nakli Bilim Kurul Üyeliği yaptım. Türkiye’deki organ nakil konusundaki kuruluşların % 80’inde benim imzam vardır ama şunu söyleyebilirim ki; Sani Konukoğlu Hastanesindeki organ nakil merkezimiz fiziki anlamda çok iyi imkânlara sahip ve bunu sağlayan şey, hastane yönetimimizin organ nakli konusuna önem veriyor olmasıdır” ifadelerinde bulundu.

56 NAKİL YAPILDI

Türkiye’de 2011 yılı boyunca 3 Bin’e yakın böbrek nakli yapıldığını ve bunlardan 56’sının Sani Konukoğlu Hastanesinde bir yıldır faaliyet gösteren Organ Nakil Merkezinde gerçekleştirildiğini dile getiren Güvence, Sani Konukoğlu Hastanesinde böbrek nakli gerçekleştirilen hastaların tamamına yakınının hayatlarını sağlıklı bir şekilde devam ettirdiğini belirtti. MAHMUT ÖZKILIÇ