Suriye’nin Halep kentinin kanaat önderlerinden İbrahim Assaf (54), Suriye’deki iç savaşta görev yaptığı caminin bombalanmasının ardından 8 aylık hamile eşi Abier Allaham (35) ve çocuğu Şeyma (4) ile birlikte ülkesinden kaçarak, hem vatanlarından hem de birbirlerinden ayrı kaldı. Suriyelilerin Türkiye’ye geçişine izin verilmediği dönemde, araya koyduğu insanlara para vererek Türkiye sınırına kadar gelmeyi başardı.

3 YIL BOYUNCA BİRLİKTE YAŞADILAR

Assaf ailesi, sınırın Suriye tarafında tanıştığı kişilere para vererek, kaçak yollarla, Türkiye tarafındaki Kilis’e geçmeyi başardı. Gaziantep'te yaşamaya başlayan Assaf ailesi, yaklaşık 3 yıl boyunca birlikte yaşadı. İbrahim Assaf, yaklaşık 9 ay önce eşi Abier Allaham’ın babası Abdülfettah (90) vefat haberini alınca eşi için pasaport çıkararak, vize işlemlerini tamamladı. Assaf, Hatay’dan havayolu ile eşini Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde yaşayan annesi İzdihar Allaham’ın (75) yanına uğurladı.

9 AYDIR GÖRMÜYOR

Suudi Arabistan’da yaklaşık 1 ay kalan Abier Allaham Assaf, 4 yaşındaki Şeyma ile 2 yaşındaki Muhammed Şems ile eşi İbrahim Assaf’ı bıraktığı Türkiye’ye geri dönmek istedi. Suudi Arabistan Krallığı hükümeti, kaçak yollarla girmeleri nedeniyle Türkiye'de kesilen 2 bin TL'lik para nedeniyle Suriyeli kadına çıkış vizesi vermedi. Suudi Arabistan'ın Riyad kentindeki annesi İzdihar ile birlikte kalan Abier allaham, 9 aydır görmediği Türkiye’deki eşi ve çocuklarının yüzüne hasret kaldı.

ÇOCUKLAR AĞLIYOR

Bir taraftan eşinin dönebilmesi için çabalayan Assaf, diğer taraftan ise çocuklarına hem annelik hem de babalık yapmaya çalışıyor. Çocukların ihtiyaçlarını komşularının yardımıyla gidermeye çalıştığını vurgulayan Assaf, çocuklarının sık sık annelerini sorduğunu kaydetti. Çocuklarına cevap veremediğini belirten İbrahim Assaf, “Ben de, çocuklar da annelerini çok özledi. Annelerini soruyorlar, pek cevap veremiyorum. Zaman zaman telefonla konuşuyor ikna etmeye çalışıyoruz. Kimi zaman annelerini özlediklerini söyleyip, ağlıyorlar, susturmam mümkün olmuyor. Ben burada eşim Suudi Arabistan’da rezil oldu. Eşim de orada, çocuklarımızı ve beni özledi. Orada ne yaşıyor, nasıl bir durumda bilmiyoruz. Her gittiğimiz yerde olmaz yasak diyorlar” dedi.

EŞİNE KAVUŞMAYI İSTİYOR

Tek isteğinin cezayı ödemek olduğunu belirten İbrahim Assaf, Türk yetkililerin yardımıyla cezayı ödeyerek, kurban bayramında eşine kavuşmayı arzuladığını kaydetti. Çifte bayram sevinci yaşamak istediklerini anlatan Assaf, “Yakınlarımın ve komşularımın yardımıyla kesilen ceza miktarı olan 2 bin TL’yi topladım ama ödeyemiyorum. Ödeyebilmemiz için eşim ve pasaportunun burada olması gerekiyormuş. Zaten eşim burada olsa sorun kalmayacak. Bana bir kolaylık sağlanması halinde cezayı öderim ve 2 bayramdır göremediğim eşime kavuşurum. Eşimin geri dönmesiyle biz de çifte bayram sevinci yaşarız” ifadelerini kullandı. İHA