Özellikle orta sınıf vatandaşlar ile üniversite öğrencilerinin sosyal medyada yaptığı “Gastronomi kenti olduktan sonra bir tabak beyran bile içemez olduk” eleştirilerine lokantacı ve baklavacılardan yanıt geldi. Pahalılıktan kendilerinin de memnun olmadığını belirten işletme sahipleri, “Ucuzluğu masaya yatıracağız. Pahalılığı yeneceğiz, bunun için çözüm arıyoruz” dediler.

Lokantacı ve baklavacılar dükkan kiraları, et, fıstık başta olmak üzere hammadde fiyatlarının fiyatlarının yüksekliğinden yakındı. İşletme sahipleri Gazetemize şöyle konuştu:

SERÇE:PAHALILIĞI YENECEĞİZ

“Gastronomi kentindeki pahalılığı başkanımızla birlikte yeneceğiz” diyen Serçe Lokantası Sahibi Mehmet Serçe, ucuzluğu desteklerini ve konuyu geniş çaplı araştıracaklarını ifade etti. Ancak kira giderlerinin yüksek olduğunun altını çizen Serçe, “Beyranı 12 liraya veren yer de var 17 liraya veren yer de. Kıraç yerdeki kira bedeli ile işlek yerdeki kira bedeli aynı değil. Ancak ucuzluğu masaya yatıracağız ve gerekeni yapacağız” diye konuştu.

AKINAL:ÜRÜNLERİ DİREKT ÜRETİCİDEN ALAMIYORUZ

Ürünlerin direkt üreticiden alınamamasının fiyat artışlarındaki en önemli sorun olduğunu kaydeden Akınal Gar Restaurant İşletmecisi Bülent Akınal da “Fiyat artışları bizim elimizde olmayan sebeplerle oluyor. Bizim alım gücümüz pahalı olduğu için hergün aynı ürünü aynı fiyata alamıyoruz. Bundan dolayı sıkıntılar tezgaha, esnafa ve piyasaya yansıyor. Pazar malzemeleri ve et fiyatları pahalı” dedi. “Ürünler bize gelene kadar 3-4 el değiştirdiği için ürünleri yüksek meblağlarla alıyoruz” ifadelerini kullanan Akınal, “Gaziantep büyük bir vilayet olduğu için direkt üreticiden alma dururumuz yok. Sebze halinden alıyoruz. Dolayısıyla oradaki fiyat neyse o fiyattan almak durumundayız. O fiyatı yansıtıyoruz” diye konuştu.

BOZTOPRAK:FISTIK STOKÇULUĞUNU KALDIRIRSAK FİYATLARI DÜŞÜREBİLİRİZ

Gastronomi kenti Gaziantep’teki yemek fiyatlarının pahalılığına çözüm aradıklarını kaydeden Boztoprak Baklavaları Sahibi Muzaffer Boztoprak ise şöyle konuştu: “Pahalılığa çözümler arıyoruz. Ancak kuraklık ve fıstığın olmaması, yağın olmaması baklava fiyatlarına yansıyor. Bunun yanında ucuz verenler de var da onlar merdivenaltı. Pahalılığı kaldırmaya yönelik arayışımız var. Özellikle fıstık konusunda stokçuluğu kaldırabilirsek belki biraz fiyatları da düşürebiliriz.”

DERTLİ: PARA KAZANMIYORUZ

Özellikle Gaziantep’in en meşhur yemeklerinden biri olan beyran fiyatının yüksekliğine yönelik olarak konuşan Kelebek Lokantası İşletmecisi Uğur Dertli fiyatların geçen yıla göre ucuz olduğunu kaydetti. “Geçen seneki fiyatlara bakacak olursak bu sene beyran daha da ucuz. Şu an beyran 16 lira, kebabın porsiyonu da 22 lira” diyen Dertli şöyle devam etti; “Geçen yıl pul biberin kilosunu 11 liradan yaptırdık. Bu yıl aynı pul biberi toptan yaptırdığımız hâlde 23 liraya yaptırdık. Pul biber kebabın ve beyranın ana maddesi ve yüzde yüz gibi bir zam gelmiş. Ayrıca geçen yıl bu zamanlar etin kilosu 18-20 liraydı. Şu an 30 lira. Bunlar çok ciddi rakamlar. Bu işletmeye ciddi bir yük demek. Bu da ister istemez fiyatlara yansıyor. Ben şu anda Gaziantep’te kebapçıların, beyrancıların, paçacıların, lokantacıların para kazandığına inanmıyorum. Adana’yla fiyat kıyaslaması yapılıyor ama burada marka olmak çok zor. Marka olduğunda gereğini yapmak lazım. Gereği de emekten ve paradan biraz geri durmaktır. Adana’da 8-10 liraya da biber var. Ama biz işletmemize yaptırdığımız biberin toptanına 23 lira verdik. Kaliteli ürün kullandığımız için fiyatlar etkileniyor. Şu anda beyran 16 lira. Bu makul bir fiyat. Ne vatandaşı yoruyor ne de aşırı derecede işletme sahibini memnun ediyor ama çark dönüyor. Marka kendi kendine oluşmuyor. Markayı halk oluşturuyor. Halkın doğrultusunda yükseliyor. Para kazanmak ikinci planda. Önce halkı memnun etmek. Beyranı 18 liraya verip halkı memnun edemeyeceksek 16 liraya verir cebimizden fedakarlık ederiz.”

TİRYAKİ:KONU ADALET BAKANI’NA ULAŞTI

Pahalılıktan kendilerinin de muzdarip olduklarına işaret eden Tiryaki Baklavaları Sahibi Devlet Tiryaki ise “Bu soruna devletimizin bir çözüm bulması gerekiyor” dedi. Tek çözümün ithalatta olduğuna vurgu yapan Tiryaki, fiyatların gastronomi kenti olarak Gaziantep’e yakışmadığının altını çizdi. “İran’dan, Afganistan’dan bize acilen hammadde gelmesi lazım. Öncelikle fıstık” diyen Tiryaki, “Fıstığın kilosu şu anda yerinde 120 lira. Üstelik de pisliğiyle birlikte. Bu da vatandaşın alım gücünü çok etkiliyor. Gastronomi şehrine yakışmıyor. Buna devletin acilen önlem alması gerekiyor. Hem de acilen. TBMM’de fiyat denetleme komisyonu var. Adalet Bakanı’mız Abdulhamit Gül beyle bu konuyu görüştük. İlgilenecekler inşallah. Başkanımız zaten bu konuyla ilgileniyor ama aşırı bir siyasi güce ihtiyaç var. Ankara kolu lazım. Bastıracağız ve fiyatları düşüreceğiz. Bu fiyatlar gastronomi kenti olarak bize yakışmıyor” dedi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT