ENDİŞE VERİYOR

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici ile 21 milletvekilinin imzasını taşıyan Meclis Araştırma önergesinde, okul servisleri sorunu konusunda dikkat çeken tespitlere yer verildi. Ülkemizde bulunan 150 bin civarındaki servis aracının yaklaşık 50 binini okul servislerinin oluşturduğu belirtilen önergede, kamuoyuna yansıyan “servis kazası”, “serviste ölüm”, “servis kavgası”, “serviste ağır ihmal”, “serviste cinsel istismar” gibi olayların toplumda ve ailelerde büyük endişe yarattığı kaydedildi.

TÜRKİYE MİNİK BEDENLERE YANIYOR

Araştırma önergesinde, “Türkiye okul dönüşü evinin önünde servisten inerken aracın hareket etmesi üzerine servis aracının altında kalarak ya da okul servisinde unutulduğu 9 saat sonra fark edilerek yitirdiğimiz minik bedenlere yanmakta; servis taşımacılığı yapan gruplar arasında yaşanan silahlı çatışma ile sarsılmakta; servis şoförünün cinsel istismarına uğrayan çocuklarımızın acısını yaşamaktadır” ifadeleri yer aldı.

SORUN ARTARAK DEVAM EDİYOR

2003 yılında hazırlanan ve zaman içinde yapılan değişikliklerle güncellenmeye çalışılan Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’nin ve idari tasarrufların, sorunu gidermeye yetmediğine dikkat çekilen önergede şu değerlendirmeler yer aldı:“Alınan tedbirler kâğıt üstünde kalıyor. Örneğin söz konusu yönetmelik cinsel istismar ve uyuşturucuyla ilgili suçlardan hüküm giymiş kişilerin servis şoförü olmasını engellerken, nadiren özellikle de eğitim-öğretim dönemi başlangıcında yapılan denetimlerde “çocuğun cinsel istismarı”ndan ya da uyuşturucudan sabıkası olan servis şoförlerine hâlâ rastlanabilmektedir. Tüm bunların yanı sıra önüne geçilemeyen korsan okul servisleri de sorunun boyutunu genişletmektedir. Dolayısıyla çocuklarımızı taşıyan okul servisleri konusunda ortada bir denetim ve sistem sorunu olduğu aşikârdır. Bu sorun da yaşanan acı olaylar sonucu yönetmelikte değişiklik yapılarak çözülemeyecek derinliktedir.” Bülten