Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez, çok acı bir gerçeği dile getirdi ve Gaziantep'e atanan öğretmenlerden çok, tayinini isteyip gden öğretmenler olduğunu iddia etti. Ersönmez, bu sene il dışına tayini çıkan öğretmenlerin gelenlerden daha fazla olduğunu ifade ederek "Yeni bir açık doğmuş durumda. Özellikle Suriye'den kaynaklı savaştan dolayı ilimizde biriken yeni bir sosyal yapı oluştu. Aynı zamanda ekonomik koşullar güçleşti, ev kiraları yükseldi. Bu nedenlerle bu ilden öğretmenler gidiyor. Öğretmen açığı gelecek dönem daha fazla olacak. Sınıf mevcudu 30'e çekildiğinde öğretmen açığı iki katına çıkar. Normal öğretime geçildiğinde yüzde 60-70 daha çok okul yapılması gerekiyor" dedi.

EĞİTİMİN SORUNLARI UNUTULDU

Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez, 2014-2015 yılının Türkiye'de eğitim ve öğretimin en az tartışıldığı, konuşulduğu ve sorunların en az çözüldüğü bir dönem olduğunu söyledi. Eğitimde tamamen kadrolaşma, sürekli yönetici değişmesi, yandaşları bir yere getirme üzerinden sürekli bir çalışma yürütüldüğünü belirten Ali Ersönmez, "Gaziantep başta olmak üzere bir çok ilde sürekli idareci değişimi yaşanıyor. Bir ilde iki defa mülakat yapılmış bu mülakatlar her defasında yenileri getirmiş, eskileri götürmüş, eskileri getirmiş yenileri götürmüş. Baktığımızda iki mülakatın değerlendirme sonuçları birbirine çok yakın değil. Sadece mevcut milli eğitime ve mevcut hükümete yakın kişilerde bunun sözkonusu olduğunu görüyoruz" dedi.

SIRA ÖĞRETMENLERDE

Eğitimin birikmiş sorunlarının görevden alma, yer değiştirmeyle çözülemeyeceğini dile getiren Ersönmez şunları dile getirdi:"Okulu yok, derslik yeri yok öğretmeni yok, sınıfı kalabalık, ikili öğretim yapıyorsunuz tüm bu sorunlar varken millli eğitim müdürlüğü, Valilik şunu yapıyor. Sürekli birilerini müdür, müdür yardımcısı yapmakta, bazı öğretmenleri yer değiştirmekle meşgul. Bunlar eğitimdeki sorunları çözeyim derken tam tersi görmezlikten gelen bir anlayışın sonucudur. Öğretmenlere rotasyon uygulanıyor. 15 yılını dolduran öğretmenlerin görev yeri değiştiriliyor. 29 Temmuz'da sonuçlanmış olacak. Önce okul müdürlerini görevden aldılar. Arkasından müdür yardımcılarını görevden aldılar, şimdi öğretmenleri görevden alıyorlar. Eğitimin birikmiş sorunları bunları görevden almakla çözülmez, tam tersine derinleştirir. Bunları sürekli söyledik. Ama ne yazıkki Türkiye'de ve Gaziantep'te kadrolaşma uğruna eğitim katlediliyor."

EV KİRALARI YÜKSEK

Derslik başına düşen öğrenci sayısının Şahinbey'de 53-54, öğretmen ihtiyacının 5 binler civarında olduğunu söyleyen Ali Ersönmez, "Bu sene il dışına tayini çıkanlar gelenlerden daha fazla, yeni bir açık doğmuş durumda. Özellikle Suriye'den kaynaklı savaştan dolayı ilimizde biriken yeni bir sosyal yapı oluştu. Aynı zamanda ekonomik koşullar güçleşti, ev kiraları yükseldi. Bu nedenler bu ilden öğretmenler gidiyor. Öğretmen açığı gelecek dönem daha fazla olacak. Ücretli öğretmen çalıştırılıyor. Öğretmen kendi branşında ve kendi alanında değil başkan alanda iş yapıyor, Yıllardır branşı dışındaki öğretmenler ücretli çalıştırılarak sorun kapatılmaya çalışılıyor. Sınıf mevcudu 30'e çekildiğinde öğretmen açığı iki katına çıkar. Normal öğretime geçildiğinde yüzde 60-70 daha çok okul yapılması gerekiyor" dedi.

2500 HİZMETLİ AÇIĞI VAR

Gaziantep'te hizmetli sorununun da had safhada olduğunu söyleyen Ersönmez, "Gaziantep'te binin üzerinde okul var 2 bin 500 hizmetli açığı var. Okullara yeterli bütçe ayrılmadığı için büyük bina küçük bahçe sorunu var. Dünyada okular yapılırken büyük bahçe küçük okul yapılır. Bizde ise tam tersi. Şu anda okul binalarının birer cezaevini andıran bir görünümü var. Yeni okul bahçeleri ikiye bölünüyor, yanına bir bina yapılıyor üst üste bina yapılıyor. Sorunlar böyle çözülüyor" dedi.

BU ŞARTLARDA BAŞARI NASIL OLUR?

Her mahallede ilkokul, ortaokul ve lise olması ve çocukların yürüyerek okula gidip gelmesinin sağlanması gerektiğini söyleyen Ersönmez, "Bu sayede velinin de ekonomik yükü azalmalı. Gaziantep'e baktığımızda gerçekten eğitimin öncelilkli olmadığını görüyoruz. Oyun alanları yok, okulların laboratuvarları yeterli değil. Rehberlik sınıfı yapılmış ama dinlenme alanları yok. Hoşgörü, dayanışma, birlikte iş yapma imkanı ortadan kalkıyor. Zaten dersaneler temel liselere dönüştürüldü. Temel liseler kuru bir bina, öğrencileri tıkıyorsunuz eğitim yaptırdığınızı iddia ediyorsunuz. Yeni geniş binalar yapmak yerine mevcut binaların üstüne katlar yapılarak yapılıyor. Eğitimde istikrarlı bir çıta yakalanmamış. Bu şartlarda akademik olarak Gaziantep'te geçmiş yıllardan farklı bir sonuç beklemek hayalcilik olur" diye konuştu.

EĞİTİMDEN ELİNİZİ ÇEKİN

Gaziantep'te siyasilere çağrı yapan ve eğitimden elinizi çekin diyen Ersönmez, "Kararları eğitim bileşenleri birlikte versin. Siz üniversite sonuçlarını açıklamıyorsunuz, bir okulda 15 yıl çalışmış öğretmene sürgün derdine düşmüşler. Eğitimde kavimler göçü yaşanıyor. Öğrenci kendi iradesi dışında imam hatiplere kaydedildi. Kentimizde imam Hatipler 10 civarındaydı, 30'un üzerine çıktı. Her gün açıldığı için takip etmekte güçlük çekiyoruz. İmam Hatipler için iyi binaları açıyorlar. Merkeze yakın iy binalar imam hatip oluyor" dedi.

OKUL MÜDÜRÜNÜ VELİ

Milli Eğitim Müdürünü öğretmenler, velilerin seçmesi gerektiğini ifade eden Ersönmez, "Çoğu Avrupa ülkesinde okul müdürünü velilerle birlikte öğretmenler seçiyor. Bizde de böyle olmalı. 6 ayda bir milli eğitim müdürü değişiyor. İstikrarlı bir çıta yok. Bizde de okul müdürünü veliler öğretmenler seçmeli" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR