Uzmanların konuşmacı olarak katıldığı ve madde bağımlılığıyla ilgili dikkat çeken rakamların verildiği toplantıda söz alan anne madde bağımlısı oğlunun tedavisini yaptırmak istediğini ama önüne çıkan engeller yüzünden bunu yapamadığını söyledi. Yetkililerden yardım isteyen çaresiz anne, "Ben çocuğumu tedavi ettirmek istiyorum ama engeller var" diye isyan etti.

Gaziantep Ticaret Odasında yapılan ‘madde bağımlılığ bilinçlendirme toplantısına Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Genel Sekreteri Dr. Mehmet Çetin, Oya Bahadır Yüksel Madde Bağımlılığı ve Rehabilitasyon Merkezi Başhekimi Uzm. Dr. Cenk Yancar ve AMATEM Sorumlu Hekimi Ferhat Sarı'nın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda dikkat çeken mesajlar verildi. Uyuşturucunun geçiş merkezinin Gaziantep olduğu belirtilen konuşmalarda bir annenin feryadı gündeme oturdu.

ÇEVRESİ RAHAT BIRAKMIYOR

Toplantı sonunda söz alan anne, uzmanlara "“Ben çocuğumu tedavi ettirmek istiyorum. Hastaneye yatıracağım. Ama 18 yaşını doldurduğu için çocuğumun izni olmadan tedavi yaptıramazmışım. Devletten bu konuda bir çözüm istiyorum. Geçen bana diyorlar, çocuğunu hastaneye yatırmak istiyorsan AMETEM’i ara ambulans getirsinler, alıp hastaneye götürsünler. Çocuğum, bazen tedavi olmak istiyor. Ama çevresi onu rahat bırakmıyor, para için. Eve geliyorlar, iş yerine gidiyorlarlar” dedi.

ÇOCUĞUN ONAYI OLMADAN TEDAVİ ZOR

Anneye cevap veren Yancar ve Sarı, 18 yaşını dolduran çocukların tedaviyi kabul etmeden merkezlere alınamıyacağını ve bunun değişim için Ankara'da görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

MADDE KULLANIMINDA 4. SIRADAYIZ

“Masum bir şehir değil. Gaziantep, madde kullanımında 4.sırada” diyen Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Genel Sekreteri Dr. Mehmet Çetin, Gaziantep’in acı gerçeğine dikkat çekti. Çetin, “Her bağımlılık aslında aynı sorun ama farklı farklı çözüm yolları demektir. Bu bağımlılığın en büyük nedeni, karşılaşmak istemediğimiz sorunlar, belki bildiklerimizi unutmak, belki korkularımız. Bunlardan dolayı huzur ararken bir şekilde insanlar bağımlılık batağına düşüyor” dedi.

ÖLÜMDE TÜRKİYE 7'NCİSİ

Oya Bahadır Yüksel Madde Bağımlılığı ve Rehabilitasyon Merkezi Başhekimi Uzm. Dr. Cenk Yancar, "Türkiye Uyuşturucu İzleme Birimi en son raporunu 2014 yılında yayınladı. O zaman Gaziantep'te AMATEM yoktu. Ve Gaziantep Türkiye 7'ncisi idi. Maddeye bağlı ölümlerde de yine 7'nci sıradaydık" dedi. Madde kullanımında en büyük hedef kitlenin gençler olduğunun özellikle altını çizen Yancar, "15-29 yaş arasında yoğunlaşıyor. Gaziantep hızla gelişen şehir. Buna bağlı olarak ve şehrin coğrafi konumu bakımından dünya uyuşturucu ticaret yolaklarının üzerinde bulunuyor. Bu da uyuşturucu kullanımını çevre illere göre arttırıyor" diye konuştu.

UYUŞTURUCU KÖMÜR TİCARETİ GİBİ

Uyuşturucu ticaretini kömür ticaretine benzeten Yancar "Kömür ticareti gibi. Geçtiği yerde iz bırakıyor. Kimyasal haplar dediğimiz sentetik hapların ana üretim merkezi Avrupa. Hedef ülkeler Arap ülkeleri. Geçiş yeri Gaziantep. Bununla ilgili Gaziantep risk altındaki şehirlerden bir tanesi. Halk arasında ateş-buz denilen metamfetamin diye bir madde var. Bu maddenin de üretimi dünyada nerede savaş varsa orada olur. Daha önce Yugoslavya'nın parçalanan ülkelerinde idi. Oradaki savaş bitti. Şimdi yanı başımıza geldi. Şimdi ana üretim yeri Suriye gibi görünüyor. Suriye'den dünyaya Gaziantep üzerinden yayılıyor. Gaziantep'te 2015-2016 yıllarında kullanımı patlamış durumda. 2016 yılı içinde AMATEM ve Oya Bahadır Yüksel Madde Bağımlılığı ve Rehabilitasyon Merkezi'ne başvuran hasta sayısı ise yaklaşık 10 bin kişi" şeklinde konuştu

ATEŞ BUZ ARTTI

Yancar, “Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz, halk arasında ateş-buz dediğimiz bir madde var. Maddeninde dünyadaki üretim yeri, her zaman dünyada nerede savaş varsa, orada olur. Savaş merkezi dibimize geldi. Ateş-buz dediğimiz maddenin üretim merkezi şu anda Suriye gibi görülüyor. Suriye’den dünyaya yine Antep üzerinden yayılıyor. Antep’te bu maddenin kullanımı ise 2015 ve 2016 yılında patlamış durumda"

UYARIDA BULUNDU

Yoncar, “2016 yılı içeriisnde Oya Bahadırla, AMATEM'e başvuran hasta sayısı 10 bin kişi. Rakam katlanarak artıyor. Bir bağımlı yüzde 95 oranında arkadaşlarıyla madde kullanımına başlıyor. İlk maddeyi veren arkadaşıdır. Ailelerin bu durumu fark etmesi yaklaşık 2 yılı buluyor. Lütfen şunu bilelim kötü olan onlar değil, hastalıkları” şeklinde belirtti. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT