Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 2,8 milyon kişi obezite nedeniyle hayatını kaybediyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından, "Sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi" olarak tanımlanan "obezite", dünyada "En önemli sağlık sorunları" arasında gösteriliyor ve her yıl 2,8 milyon kişinin yaşamını yitirmesine neden oluyor.

Sağlık Bakanlığı verilerinden derlenen bilgiye göre, aşırı ve yanlış beslenme ile fiziksel aktivite yetersizliği, obeziteye neden olan faktörlerin başında geliyor. Ayrıca genetik, çevresel, nörolojik, fizyolojik, biyokimyasal, sosyo-kültürel ve psikolojik pek çok faktör de birbiri ile ilişkili obeziteye yol açabiliyor. Bazı hormonal ve sendromik hastalıklar da obezitede etkili. Obezite, tedavi edilmediği takdirde yan etkileri ile hayat süresini kısaltan, hayat kalitesini bozan, doku ve organları olumsuz etkileyen kronik bir hastalık olarak hayatı etkiliyor.

RİSKLERİ ARTIRIYOR

Dünyada her yıl 2,8 milyon kişi obezite nedeniyle hayatını kaybediyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, fazla kiloluluk ve obezite, Avrupa'daki yetişkinlerde tip 2 diyabetin yüzde 80, iskemik kalp hastalıklarının yüzde 35 ve hipertansiyonun yüzde 55'inden sorumlu. Obezite kaynaklı bu hastalıklar da her yıl 1 milyondan fazla ölüme neden oluyor. Fazla kilo ve obezite aynı zamanda tansiyon, kolesterol, trigliserit ve insülin direnci üzerinde de olumsuz metabolik etkilere yol açıyor. Düzenli fiziksel aktivite, kardiyovasküler hastalıkların yanı sıra diyabet, meme ve kolon kanseri ile depresyon riskini de azaltıyor.