Gaziantep Asri Mezarlığı'nı mesken haline getiren, aralarında ballyci ve tinercilerinde olduğu çocuklar, mezar ziyaretine gitmek isteyen ailelerin korkulu rüyası haline geldi. Vatandaş, üçerli beşerli gruplar halinde, mezarlık ziyareti için giden ailelerin yanına gelerek ellerindeki suları mezarlara döküp, para isteyen çocuklardan ve fuhuş iddialarından oldukça rahatsız.

Vatandaşlar bu duruma bir çözüm bulunmasını istiyor.. Verilen parayı beğenmeyen çocukların mezar taşlarına kadar söktüklerini iddia eden vatandaşlar, "İnsanların manevi duygularını sömürüyorlar. Para vermediğin zaman mezarına zarar veriyorlar. Yangın çıkardıkları oluyor. İnsanlarda bananecilik var. O çocukların mezarlığa girmeleri doğru değil. O çocukların mezarlara nasıl girdiği ise güvenlik zaafiyetinin ne boyutta olduğunun göstergesi" dediler.

İŞTE VATANDAŞIN GÖRÜŞLERİ

Yusuf AYKAL (Emekli)

GÜVENLİK ZAAFİYETİ VAR

"Ben yakınlarımın mezarlarını iki günde bir ziyaret ederim. Yolumun üzerinde olması nedeniyle mezarlığa sık gidiyorum. Mezarlıkta güvenlik sıfır. Cenaze olduğu zaman güvenlik oluyor. Cenaze haricinde ailelerin gitmesi biraz zor. Mezarlığın çevresindeki evlerden aşırı derece çocuk mezarlığa girerek mezar ziyaretine gelen insanlara huzursuzluk veriyorlar. Sormadan mezara su döküyorlar. Verilen parayı beğenmiyorlar. Aileleri rahatsız ediyorlar, para istiyorlar. Mezar taşlarına kadar söküyorlar. Neden, güvenlik zaafiyeti var. Tam 7 defa ailemizin mezarını talan ettiler. Mezardaki baş taşı, ayak ucunduki curun taşını bile söktüler. Tekrar tekrar yaptırdım, curun bağlattım. Çiçekleri, hatta ağaçları söküyorlar. Ağaçtan meyveleri topluyorlar, toplasınlar ama ağaçların dallarını kırıyorlar. Güvenlik zaafiyeti var. Bakalım bir ikisini alıp götürsünler diğerleri yapacak mı? Güvenlik çoğu zaman kapının girişinde veya gasilhanede oluyor. İnsanların manevi duygularını sömüyorlar. Para vermediğin zaman mezarına zarar veriyorlar. Yangın çıkardıkları oluyor. İnsanlarda bananecilik var. O çocukların mezarlığa girmeleri doğru değil."

ARİF ŞİMŞEK (Esnaf)

"AZ PARAYI KABUL ETMİYORLAR"

"Cenazeye gidince mezarlıkların durumunu açıkça görüyoruz. Küçücük çocuklar, aralarında zaman zaman kız çocukları da oluyor. Hemen yanınıza geliyorlar. Sizi yabancı görürse, daha çok para istiyor. Az parayı kabul etmiyorlar. Bizler mezarlıktaki bu çocuklardan rahatsızlık duyuyoruz. Yazık değil mi? Bu çocukların orada ne işi var? Ailelerinin de suçu var tabi."

HAYRİ GÜZEL (Esnaf)

"MEZARLIK GÜVENLİ DEĞİL"

"Mezarlık güvenli değil. Özellikle mezarlığın arka kısımlarında bekleyen çocuklar yüzünden hiç rahat bir mezarlık ziyareti yapamıyoruz. Bu çocukların aileleri yok mu? Bir arkadaşımız geçtiğimiz günlerde motosikletiyle mezarlığa gidiyor. İki tane sakallı adam önüne çıkıyor ve dur diyor. Kim bu adamlar? Arkadaş korkudan duramıyor. Basıp gidiyor. Dursaydı belki motorunu alacaklardı, belki para isteyeceklerdi."

MÜSLÜM TÜRKMEN (taksici)

"PARA KAZANMA YERİ HALİNE GELMİŞ"

"Zaman zaman mezarlığa gidiyoruz. Gerek cenaze, gerek yakınlarımızın mezarlarını ziyaret ediyoruz. Mezarlığın güvenliği iyi. Örneğin geç saatte taksiyle mezara girmek isteseniz güvenlikçi izin vermez. Ancak çocuklar duvarlardan atlayarak bir şekilde giriyorlar. Mezarlığa gittiğimiz zaman etrafımızı çeviren çocuklar, mezara su dökmek için birbirleriyle yarışıyor. Çoluk çocuk burayı para kazanma yeri haline getirmiş. Tabi bu durumdan herkes rahatsız. Bende rahatsızım."

YUSUF YILDIRIM (Emekli)

ÖNLEM ALINMALI

"Dilenci geliyor, çocuklar geliyor, mezarlara su döküyorlar para istiyorlar. Bazıları çiçek dikiyor para istiyor. Mezarlığı güvenli bulmuyoruz. Çevdeki evlerin duvarlarından atlayan çocuklarla başedilmeli. Keşke bu çocukların mezara girişini önleseler . Sıkı tutulsa iyi olur. Küçük çocuğun mezarlıkta ne işi var? Önlem alınsa iyi olur, vatandaş olarak bizde rahat ederiz."