?Tembel insan?la, ?çalışkan insan? arasındaki fark motivasyon stratejilerindedir. Aslında tembel insan yoktur. Her insan her an mutlaka bir şeylerle meşgul olur. Sorun meşgul olunan şeylerin farklılığında yatar. Çalışkan olarak bilinen insanlar kendilerini yapmaları gereken işe motive etmesini beceren insanlardır. Tembel olarak bilinenler ise tam tersi kendilerini yapmak zorunda hissettikleri ya da başkalarının kendilerini yapmaya zorladığı işlere motive olamayan insanlardır. Ben tembel bir insan olarak kendimle övünürdüm bir zamanlar. Çünkü başkalarının gözünde böyle görünmekle birlikte, ne kadar çalışkan biri olduğumu da içten içe bilirdim çünkü. Sadece, ders çalışmam gereken zamanlarda, oturur başka şeyler çalışırdım. Tembellik başkalarının benden yapmamı istedikleri şeylere, ya da benim, kendimi yapmak zorunda olduğumu hissettiğim şeylere karşı, bir başkaldırıydı uzun yıllar. İşte bu yönümün, bir motivasyon sorunu olduğunu fark etmeden yıllar geçti ve ben dersler dışında her şeyle ilgilenerek üniversiteyi uzattıkça uzattım. Ancak askere gidip, insanların arasına karıştığımda, neleri kaybettiğim konusunda bir fikir oluşmaya başladı kafamda. Zorunluluklar bir şekilde kendime bir bekçi edinmeme yol açtı. Kafamın içine bir bekçi diktim. Bu bekçi askerdeki komutanlar kadar yaptırımcıydı. Askerden döndüğümde, kafamdaki bu bekçi zoruyla, Antep?e yerleşip eve kapandım 37 yaşımda ve tam iki yıl boyunca evde tek başıma orta okuldan başlayarak üniversite son sınıfa kadar olan bütün dersleri tekrar ettim. Üniversiteye döndüğümde çok fazla çalışmama gerek kalmamıştı bile ve kırk yaşımda başardım diploma almayı. Hemen belirtmem gerek ki bunları bir pişmanlık olarak söylemiyorum. Çünkü bazen motive olamamanın çok hayırlı sonuçları vardır ve ben yaşamımı genel olarak değerlendirdiğimde, her şeyin olması gerektiği gibi olduğunu görüyor ve bunun için şükrediyorum. Örneğin sık sık çok kötü kararlar alan birine, istediği alanlarda motive olmayı öğretir, onu bu alanlarda çalışkan bir insan haline getirirseniz, herhalde hayatını oldukça zora sokacaksınızdır. Böylece o insan başına bir yığın dert açacaktır çalışkanlığıyla. Bu nedenle bir şeyi değiştirmeden önce, her zaman mevcut durumun o kişiye ne yararlar sağladığını bulmanız gerekir. Benim durumumda örneğin, eğer üniversiteyi normal zamanında bitirip sosyal yaşama zamanında girmiş olsaydım, düşünüyorum da gerçekten, maddeci, kibirli, insanları başarılı/başarısız diye sınıflandırıp ona göre değer veren, kısacası çekilmez bir kaz kafalı, zeki ve başarılı insan tipi olur çıkardım. Oysa şimdi bulunduğum zihinsel ve ruhsal duruma gelebilmek için okulu kırk yıl bile uzatmayı göze alabilirim. Öte yandan olaylar çok başka şekilde de gelişebilirdi: ben hem sosyal yönden başarılı, hem de içsel dünyamda uyanık, manevi değerlerine önem veren biri de olabilirdim. Bu açıdan bakınca tabii ki pişman olurum. Eğer pişmanlık duymak istiyorsanız bunun her zaman bir yolu vardır!
Tekrar motivasyona dönelim. Önce görmeliyiz ki her insan motive olmaktadır zaten! Ancak kimi insanlar ?yapmaları gerekenler? konusunda motive olurken, kimileri de ?yapmamaları gerekenler? konusunda motive olur. Örneğin ?tembel? bir öğrenci, internet oyunlarında son derece çalışkan biri olabilir. Öyleyse bizim tembel bir öğrenciyle yapmamız geren, onun, internet oyunlarında kendini nasıl motive ettiğini bulup, bu motivasyon stratejisini, ders çalışma gibi zorunlu olduğu alanlarda uygulamasını sağlamak olacaktır.
Gelin şimdi küçük bir uygulama yapalım. Bazı insanlar sabahları yataktan kalkmakta zorlanırlar. Uyanmaları gereken saatte uyansalar ya da uyandırılsalar bile tekrar uykuya dalarlar. Hatta bazıları bu durumu öylesine abartmışlardır ki, yatmadan önce dört beş çalar saat birden kurarlar.Böyle birini yataktan kaldırmak için başına su dökmek, yataktan aşağı düşürmek bile sonuç vermeyebilir, o yine uykuya dalmanın bir yolunu bulacaktır! Burada o insanı yataktan kalkmaya, hatta fırlamaya nasıl motive edebiliriz? Tabii ki o insanın motivasyon stratejisini öğrenerek. Bunun için önce, böyle birinin yataktan kalkamamayı nasıl becerdiğini bulup, bunu becermek için yaptıklarının tam tersini yaptırabilirsek sorunu birkaç yıllık psikanaliz çalışmasına gerek kalmadan, on beş yirmi dakika gibi bir sürede çözmemiz mümkün hale gelir.
Her insanın motivasyon stratejisi farklıdır, ancak ben size bir örnek verirsem, siz de rahatlıkla kendi motivasyon stratejinizin farkına varıp, bunu gerektiği zamanlarda bilinçli olarak uygulayabilirsiniz. Arkası yarın! Gönlünüzce bir gün diliyorum!
[email protected]