Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, istihdama yönelik ciddi işe yerleştirmelerinin sağlandığını belirterek, "bazı mesleklerde nitelikli eleman bulma konusunda sıkıntı yaşanıyor" dedi. İşkur İl Müdürü Siraç Ekin ise, 2017 Ekim sonu itirabiyle İşkur'a 83 bin 451 kişinin başvurduğunu bu rakamın geçen yılın aynı döneminde 49 bin olduğunu söyledi.

İşkur'da yapılan toplantıya, Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gaziantep İl Müdürü’nün yanı sıra, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu üyeleri ile bir önceki kurul toplantısında proje tekliflerinde bulunan engelli dernekleri ve işletmelerinin yetkilileri iştirak etti.

EN AÇIK İŞ ORANI BİGİ VE TEKNOLOJİ SEKTÖRÜNDE

“2017 yılında işgücü piyasasına ilişkin yüz yüze anket çalışması yapılmış ve bu çalışmada bin 648 işveren ziyaret edilerek işgücü piyasası anketi gerçekleştirilmiştir" diyen Aladağ, "Yapılan işgücü piyasası araştırması sonrasında 20 ve üzerinde işçi çalıştıran firmalardan bin 247 açık iş alınmış ve bu işlere iş arayan yönlendirmesi yapılmıştır. Bu işletmeler için yüzde 19 açık iş oranı tespit edilmiştir. En yüksek açık iş oranı yüzde 33.3 ile Bilgi ve İletişim sektöründe gerçekleşmiştir. İşverenler en çok beden işçisi, temizlik görevlisi, garsonluk mesleklerinde işçi ararken, nitelikli eleman temininde en çok dokuma makineleri operatörü, dokumacı, bobin katlama-büküm makine operatörü mesleklerinde eleman temini sorunu yaşamaktadır" diye konuştu.

EKİN BİLGİ VERDİ

Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Siraç Ekin ise, "Yüzde 10 istihdam şartını getirdik ama bu istihdam şartıyla beraber projeler, bugün imzalanacak olan protokol sonrasında hayata geçirilecek. Dezavanatjlı grupların istihdamı için projelerimiz devam edecek. En önemli olan engelli projelerinin İŞKUR Genel Müdürlüğü’nün komisyonundan kabul edilerek toplamı 100 bin TL civarında olan bir ödeneğin ilimize tahsis edilmesi ve bu projelerde kullanılmış olmasıdır. Projelerimizde yüzde 10 istihdam şartını getirdik” dedi.

17 BİN 500 KİŞİYİ İŞE YERLEŞTİRDİK

2017 yılı Eylül sonu itibariyle İŞKUR’a iş aramak için 83 bin 451 kişinin başvurduğu vurgusunu yapan Ekin, "Bir önceki yılın aynı döneminde 49 bin kişinin başvurusu vardı. Diğer taraftan açık işte önemli bir artış var. İşverenlerimizden aldığımız işçi açıkları verileri 38 bin 546 açık işimiz söz konusu. Ve bu açık işlere yönlendirmemiz oldu. 38 bin 546 açık işe karşılık 190 bin763 yönlendirme yaptık ve bunların içerisinden 17 bin 500 tanesini işe yerleştirdik. Oransal olarak her 10 kişiden 1’i kalıcı olarak çalışmaya başlamıştır. Bir önceki yıla nazaran yüzde 20-22 bandında istihdamda artış olduğu gözlenmiştir ki, bu her şeye rağmen ilimiz sanayisinin gücünü göstermektedir" diye konuştu.

240 GÜVENLİK ELEMANLARINI OKULLARA YÖNLENDİRECEĞİZ

Ekin, 2012 yılından bu yana İŞKUR’un iş ve meslek danışmanlığı hizmetleri verdiğini anlattı. Ekin, "Farkındalık olması nedeniyle okullarımızın güvenliği açısından öğrencilerimizin daha güvenli olarak okula gitmesi ve eğitim almaları için Valimiz önderliğinde 240 güvenlik elemanını okullarımıza yönlendireceğiz. Emniyetteki güvenlik soruşturmalarının tamamlanmasının ardından göreve başlayacaklar. Bu projeyi ilk defa yapıyoruz”

ATAMALAR YAPILACAK

Gaziantep’e 980 ilave ek kadro geldiğini ve İl merkezi ve ilçelere bölüşüm yapıldığını ifade eden Ekin, “Müracaatları alıp değerlendirmeleri yaptıktan sonra atamaları gerçekleştireceğiz. İş gücü piyasasıyla ilgili yürüttüğümüz çalışma ile Gaziantep’teki iş gücünün ve sanayinin fotoğrafını çektik. Bin 648 işyerini ziyaret edip, onların eleman ihtiyaçlarını tespit ettik. Bu işyerlerimizin 13, 4’ünde bin 247 kişilik açık iş olduğunu tespit ettik. Bu açık işlerin tespitinde de en yüksek açık iş oranına sahip sektörleri belirledik. Bilgi ve iletişim sektörünün en fazla açık iş talebi verdiğini gördük. Akraba, eş, dost aracılığıyla iş bulunması metodunu kırdık. Artık İŞKUR’a başvurarak yönlendirme alanların oranı yüzde 70 bandını aştı” diyerek sözlerini noktaladı” şeklinde konuştu.

KALENDER: PROJEMİZ ONAYLANDI

Türkiye Sakatlar Derneği Şube Başkanı Hulusi Kalender ise katkısı olan herkese teşekkür etti. Kalender, “Karşılaştığımız olaylar oldu. Her engelli muhakkakki çalışmak istiyordur. Ama bir protokol halinde valiliğe, bir protokol halinde milletvekiline bizler devamlı iş başvurunda bulunuyorduk. O dönemleri çoktan geçtik. Şimdi çalışkan İl Müdürlerimiz en son Siraç Bey, bu işi taçlandırdı. Bir araç edindik. İŞKUR Genel Müdürlüğü’yle. Bu aracın finansmanını İŞKUR sağladı. Biz bu araca İŞKUR’a kayıtlı ve olmayan arkadaşlarımızı bindirip 5 organizeye taşıyoruz. İşe yerleştirme işini 645 kişi 6 yıl hedeflenirken bin 77 kişiyi yerleştirmişiz. Bu demektir ki esnafın ka her yerden engellilerin kapı çalmasını engelledik. İnandılar ve 7. Yılımızında şu anda 40 kişiyi yerleştirmek suretiyle projemiz onaylandı” ifadesini kullandı.

ŞİTME ENGELLİ 25 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANDI

Anodolu İşitme Engelller Derneği Başkanı Kemal Koç, İŞKUR bünyesinde işitme engelli 25 kişiye istihdam sağlandığını anlatırken teşekkürlerini sundu. Koç, “ bir sorundan bahsetmek istiyorum. İŞKUR bünyesi altında bir proje başlattık. İşitme Engelli Çeyiz Ürünleri Projesi. Bir kişi için istihdam istiyorsunuz. Fabrikaya gidiyorum. Fabrika istihdamı onaylamıyor. Kurs bitimine yakın bir zamanda gelmemizi istiyor. Bu konuda yardımcı olmanızı istiyoruz” şeklinde konuştu. AYŞEGÜL BAĞCI