Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, “Kırtasiye fiyatları, bu yıl yüzde 60’ları aşan artışlarla daha da ağırlaştı. İlkokul seviyesindeki bir öğrencinin çantası ortalama 2.800–3.800 liraya, ortaokul ve lise seviyesindeki bir öğrencinin çantası ise 4.000–5.800 liraya dolmaktadır” dedi.
2025-26 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDA OKUL ÇANTASI KAÇ LİRAYA DOLACAK?
2025-26 eğitim-öğretim yılında velilerin en büyük kaygılarından birinin, çocuklarının okul çantalarını kaç TL’ye doldurabilecekleri sorusu olduğunu dile getiren Parlakçı, “Geçtiğimiz yıl zaten yüksek olan kırtasiye fiyatları, bu yıl da yüzde 60’ları aşan artışlarla daha da ağırlaşmıştır. Defterden kaleme, boyadan çantaya kadar her kalem ürün aile bütçesini zorlarken, ilkokul seviyesindeki bir öğrencinin çantası ortalama 2.800–3.800 liraya, ortaokul ve lise seviyesindeki bir öğrencinin çantası ise 4.000–5.800 liraya dolmaktadır”diye konuştu.
OKUL VE KIRTASİYE MASRAFLARI DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMALI
Eğitimin, anayasal bir hak olduğunu, öğrencilerin temel ihtiyaçlarının karşılanmasının da devletin asli görevi olduğunu belirten Parlakçı şunları söyledi:”Bugün veliler, okul kıyafetinden deftere, kalemden beslenme çantasına kadar en temel masrafları kendi imkanlarıyla karşılamak zorunda kalmaktadır. Artan enflasyon ve derinleşen yoksulluk koşullarında bu durum milyonlarca aile için büyük bir yük haline gelmiştir. Özellikle ilköğretim çağındaki çocuklar için kırtasiye malzemeleri, okul çantası ve temel ihtiyaçların ücretsiz sağlanması devletin sorumluluğu olmalıdır. Bu adım hem velilerin ekonomik yükünü hafifletecek hem de her çocuğun eşit şartlarda eğitim alabilmesinin önünü açacaktır. ”
EĞİTİM BÜTÇESİ EN AZ İKİ KAT ARTIRILMALI
Parlakçı, bugün eğitime ayrılan bütçenin, öğrencilerin ve okulların ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak olduğunu, kaynak yetersizliği nedeniyle birçok okulun velilerden “bağış” adı altında para toplamaya zorlandığını belirtti. Parlakçı, “Eğitim bütçesi acilen en az iki kat artırılmalı, her okulun ihtiyacına uygun ödenek sağlanmalı ve bağış uygulamaları kesin biçimde yasaklanmalıdır. Ancak bu şekilde velilerin sırtına yıkılan ekonomik yük hafifletilebilir ve kamusal eğitim anlayışı güçlendirilebilir” dedi. Meral KINACILAR ERBEKTE