Aslında sadece müzik ve edebiyatta değil, tüm sanat dallarında kalıcı eserler üretmek ve ilgili sanat tarihinin sayfalarında kalıcı ve saygın bir yere sahip olmak, pek de kolay değildir. Çok çalışmak ve önce örnek insan olmak, bunun yanında bence şu özellikler de öne çıkmalıdır:

1- Üretilen eser veya eserler, fark yaratan, başkalarının eserlerine benzemeyen, hangi konudaki eser ise o konudaki eserlere katkısı olan, arşiv ve doküman değeri taşıyan, kayıtlarda vazgeçilmez şekilde yerini alan eserlerden olmalıdır. Eser sahibinin isminin ve eserlerinin her zaman saygı ile hatırlanacağı, ilerleyen zamanlarda, birkaç kuşak sonra da insanlar tarafından ilgi görebilecek eserlerin ve örnek sanatçı tipinin sahibi olmalıdır. Uzun yıllar sonra yine, dinlenebilir, izlenebilir, okunabilir, seyredilebilir olmalıdır.

2- Üretildiği zaman diliminde çok tutulan bir eser, bir kuşak sonra ilgi görmüyorsa, o eser eski arşivlerde yerini alır. Artık hatıralarda kalan bir eserdir. Yeni kuşaklar tarafından ilgi görmeyen eserler, tekrar tekrar gündeme getirilirse, değeri gittikçe daha da azalır. Bir eser çok sık halka dinlettirilip kabak tadı vermemelidir. Her zaman özlenen, hatırlanan ve çok sayıda insana hitap eden eserler, kalıcı eserlerdir. Albenisi kalmamış eski eserlerin yerini yeni eserler doldurmalıdır. Ve ister istemez bu güncellenme er geç olacaktır. Aksi halde sanatın o türünden gençler usanır ve gün gelir hiç ilgisini çekmez. Her konuda olduğu gibi, sanatta da güncelleşme olmalıdır. Örneğin elem ve ıstırap dolu, insana sürekli hüzün çağrıştıran şarkıların yerini, neşeli, coşku dolu, huzur veren, dinleyeni hayata bağlayan güzel ve tatlı şarkılar almalıdır.

3- Bir sanatçı, her ortamda ortalarda görünmemeli, her fırsatta eserlerini öne sürmemeli, sanatı ve özel hayatı ile çok konuşmamalı, dolayısı ile itici ve bıktırıcı hale gelmemelidir. Yani görüntü kirliliği, konuşma kirliliği, zorla dinletme kirliliği yaratmamalıdır. Özlenen sanatçı olmak, kalıcı sanatçı olmanın niteliklerinden biridir.

4- Örnek bir sanatçı, hak etmediği ödüllerin, iltifatların, payelerin peşinde olmamalıdır. Konu ile ilgili her yarışmaya katılmamalı, her konserde yer almaya çalışmamalı, diğer sanatçıları hor görüp onlara tepeden bakmamalı, bazı sanat alanlarını gençlere bırakmayı bilmelidir.

5- Örnek ve kalıcı eserler veren bir sanatçı, her ortamda ve etkinlikte, yaşına, başına, sanatına yakışan şekilde görünmeli ve izlenmelidir. Hak ettiği sevgi, saygı ve ilgiyi, kendisine yönelen bakışlarda hissetmelidir. Eserleri ise her zaman düzenli bir tertip içinde olmalıdır.

6- Örnek bir sanatçı, eser ve ödül sayısı ile övünmez, başka sanatçıları kıskanmaz, halka şikayet etmez, duygu sömürüsü yapmaz ve dedikodu etmez...

Kalın sağlıcakla değerli okurlarım…