Kimi muhtarlar bu uygulamadan memnun olduklarını söylerken, kimi muhtar ise, bundan müzdarip olduklarını belirtti.

* Çınarlı Mahalle Muhtarı Zeki Erbeyli, "Eskiden önümüze bir liste geliyordu. Bu listede ölenleri ve taşınanları bildirebiliyorduk. Ama iki seneden beri ellerindeki listeye göre kendilerine göre dağıtıyorlar. Adres bulamazlarsa bize geliyorlar" dedi. Şehitkamil Karaoğlan Mahallesi Muhtarı Mustafa Dağlıoğlu ise kısıtlı bir dağıtımın olduğunu ifade etti.

* Karşıyaka Mahalle Muhtarı Necati Yılmaz, "Mütevelli heyeti gözetiminde memurlar geliyor, hane sahibinin evine bakıp, durumunun iyi mi ya da kötü mü olduğunu bildiriyorlar. Uygunsa kömür veriliyor, uygun değilse verilmiyor. Ben memurların dağıtımından memnunum" derken, Turan Emeksiz Mahallesi Mahalle Muhtarı Mehmet Yıldız, "Gecikmeler elbetteki oluyor. Şu ana kadar 680 haneye kömür dağıtıldı. Suriyeli ailelere kömür dağıtımı yeni başlandı. Kömür almayıp talep eden vatandaşlarada adres kontrolünden sonra veriliyor" diye konuştu.

ERBEYLİ: KAÇ HANEYE KÖMÜR DAĞITILDI BİLMİYORUZ

Çınarlı Mahalle Muhtarı Zeki Erbeyli, “Mahallemde kaç haneye kömür dağıtıldı bilmiyorum” diyerek, vatandaşlardan şikayet aldıklarını söyledi. Kış ayının bitmek üzere olduğunu ve hala yeni kömür dağıtımı yapılacağını anlatan Erbeyli, “Şu anda bizi devreden çıkardılar. Eskiden önümüze bir liste geliyordu. Bu listede ölenleri ve taşınanları bildirebiliyorduk. Ama iki seneden beri ellerindeki listeye göre kendilerine göre dağıtıyorlar. Adres bulamazlarsa bize geliyorlar. Şu anda biz daha kime kömür verildi, kime verilmedi inanki bilmiyoruz. Vatandaş, ‘bize mesaj geldi ama kömürüm verilmedi’ diye şikayet ediyor" dedi.

YARISI DAĞITILMADI

"Biz yetkili birimlere illettiğimizde ise, ‘kömür gelirse biz size getireceğiz’ deyip telefonu kapatıyorlar" diyen Elbeyli, "Hanenin yarısına dağıtıldı yarısına dağıtılmadı. Ellerindeki listeye göre getirip kapının önüne indirmişler, ondan sonra gitmişler. Almayanlar şikayet edince ister istemez bizde mağdur oluyoruz. Kömür talebinde bulunan kişiler, kaymakamlığa kayıt yaptırıyor. Yine eskiden liste kontrolünü bereber yapıyorduk. Ölen ya da taşınan vatandaşları söylüyorduk, listeden çıkarıp başka aileye veriyorduk. Biz kömürün yüzünü görmedik. Herkes bizi suçlu duruma düşürüyor. Bizim devrede olmamız çok önemli, biz vatandaştan yanayız. Biz, tanıyoruz mahallemizi. Bize haber verilse eğer onlarda, bizde mağdur olmayız. Kime ne şartlarda veriliyor, biz bilmiyoruz. En azından verilen kişileri bilsek, kimin neyi var ya da yok söyleriz.”

YILMAZ: ŞAİBE ALTINA GİRMİYORUM

Karşıyaka Mahalle Muhtarı Necati Yılmaz ise, Çınarlı Mahalle muhtarı Zeki Erbeyli’nin aksine uygulamadan memnun olduğunu kaydetti. Yılmaz, “Şimdi Nüfus Müdürlüğü, yeni yasa ile birlikte taşınan ve ölen kişileri, 3 ve 6 gün içinde bildiriyor. Mütevelli heyeti gözetiminde memurlar geliyor, hane sahibinin evine bakıp, durumunun iyi mi ya da kötü mü olduğunu bildiriyorlar. Uygunsa kömür veriliyor, uygun değilse verilmiyor. Ben memurların dağıtımından memnunum. Çünkü şaibe altına girmiyorum. Sonuçta mahallede oturan kişiler benim seçmenim. Mahallemden hiçbir şikayet almadım. İlk etapta; 590 aileye kömür dağıtımı yapıldı. Bunlardan 143 aile Suriyeli. İkinci etap kömür dağıtımı da yapılacak” dedi.

DAĞLIOĞLU: KISITLI BİR DAĞITIM VAR

50-60 hanesine kömür dağıtımı yapılmadığını anlatan Şehitkamil Karaoğlan Mahallesi Muhtarı Mustafa Dağlıoğlu, kısıtlı bir dağtımın olduğunu ifade etti. Dağlıoğlu, “ Kömür artık kaymakamlık tarafından dağıtılıyor. Adresi değiştiren vatandaşlar oluyor, memurlar ise bununla ilgili bilgiye sahip olmuyor. Memurlar kimi zaman hane sahibini evinde bulamıyor. Kısıtlı bir dağıtım var. Mahallemizde 50-60 haneye kömür dağıtımı yapılmadı. Vatandaş gelip bize şikayet ediyor. Kömür almayanlar ikinci dağıtımı bekliyor. Eskiden kömür dağıtımı ramazanlık ayında başlardı. Şimdi kış bitecek halen kömür dağıtılıyor” şeklinde konuştu.

YILDIZ: UYGULAMADAN MEMNUNUM

Turan Emeksiz Mahallesi Mahalle Muhtarı Mehmet Yıldız, “Kömür dağıtımı kaymakamlık tarafından dağıtılan bir kurum olmuştur” vurgusunu yaparak şu şekilde konuştu: “ Vatandaş kaymakamlığa müracat ediyor, memurlar adrese teslim ediyor. Eskiden eksik, fazla ve gelmedi gibi şikayetler oluyordu. Bir de kömürü getiren araç için para veriyordu vatandaş. Şimdi bunların önüne geçildi. Artık para olayı kalktı. Ben bu durumdan memnunum. Gecikmeler elbetteki oluyor. Şu ana kadar 680 haneye kömür dağıtıldı. Suriyeli ailelere kömür dağıtımı yeni başlandı. Kömür almayıp talep eden vatandaşlarada adres kontrolünden sonra veriliyor" Ayşegül BAĞCI