Yaklaşık 10 kişilik ekiple gençlere ve sanatseverlere mozaik sanatını tanıtan Sökücü, "Gaziantep'in vitrininde bu sanatı sergileyelim, şehrimizi, kültürümüzü, sanatımızı ve insanımızı anlatalım düşüncesiyle yola çıktık" dedi.

Şehrin hafızası sergisi açıldı
Şehrin hafızası sergisi açıldı
İçeriği Görüntüle

Mozaik sanatından etkilenerek bu alanda eğitimler alan Kültür Bakanlığı mozaik sanatçısı Gülçin Sökücü, Gaziantep'te kurduğu Jale Tekinalp Yücel Kültür ve Sanat Merkezinde gençlere ve sanatseverlere mozaik sanatını tanıtıyor. Yaklaşık 10 kişilik ekiple çalışmalarını sürdüren Sökücü, kullanılmayan materyalleri yeniden değerlendirerek aksesuar ve dekoratif eserlere dönüştürüyor. Mozaiğin yalnızca bir sanat dalı olmadığını, aynı zamanda geçmişten günümüze uzanan hikayeleri anlatan evrensel bir iletişim aracı olduğunu belirten Sökücü, mozaik sanatının insanlara terapi sağladığını ve mozaik yapımının insanları günlük stres ve yorgunluktan uzaklaştırdığını ifade etti.

MOZAİKLERDEN ETKİLENDİM

Yaklaşık 20 yıl önce Zeugma mozaiklerinden etkilenerek bu sanata yöneldiğini belirten Sökücü, "Yaklaşık 20 yıl önce başladım. İlk Zeugma mozaiklerinin bulunduğu zamanlarda eski müzede çalışmaları gördüğümde etkilendim ve hayatımın en önemli noktasında olması gerektiğine karar verdim. Daha sonra eğitimler alarak hayalim olan bu eğitim merkezini kurdum. Mozaik sanatı, birbirinden farklı materyallerin bir araya gelerek resim oluşturması sanatıdır. Tarihte doğal taşlarla yapılmış fakat aynı zamanda bir hikaye sanatıdır. İçinde insana dair birçok hikaye barındırır. Aşklar, siyaset, edebiyat, devletler, savaşlar, düğünler, şölenler hepsini içinde barındırır. Dolayısıyla tarihin ilk piksel sanatı olması ve insana dair bu hikayeler beni çok etkiledi. Ben de hikayelerimizi bu dille anlatabileceğimize inandım. Sanat evrensel bir iletişim aracı. Gaziantep'in vitrininde bu sanatı sergileyelim, şehrimizi, kültürümüzü, sanatımızı ve insanımızı anlatalım düşüncesiyle yola çıktık" dedi.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK EĞİTİM MERKEZİ

Eğitim merkezinin farklı üniversitelerden güzel sanatlar fakültesi öğrencilerini ağırladığını belirten Sökücü, "Burası yaz tatillerinde özellikle farklı üniversitelerden güzel sanatlar fakültesi öğrencilerini ağırlıyor. Burada mozaik sanatı anlatılıyor. Türkiye'nin en büyük mozaik eğitim merkezi burası. Dünyada da ilk beşin içinde. Bütün güzel sanatlar fakültesi öğrencilerinin ve sanatla ilgilenen herkesin bu alanı görmesi, bu farkındalığa ulaşması gerekir. Etrafımızda birçok eser var. Doğal taş, ileri dönüşüm ve benim bulmuş olduğum bir alan olan gastro mozaik çalışmaları yapıyoruz. Yiyeceklerle mozaik sanatı oluşturuyor, festivallerde eserlerimizi sergiliyoruz. Gaziantep'e özellikle gastronomi kenti olduktan sonra dünyanın her yerinden ciddi sayıda turist geliyor. Ziyaretçiler buradan çok etkileniyor. Biz bu merkezde tarihe ve kültürel miras değerlerimize sahip çıkıyor, bunları gelecek nesillere aktarıyoruz. Bu anlamda mozaik sanatı bizim için çok kıymetli" diye konuştu.