Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı H. Özgür Girişken, mimarların ve mimarlık mesleğinin çok zor günlerden geçtiğini söyledi., Erginoğlu & Çalışlar Kurucu Ortağı Kerem Erginoğlu da “Gaziantep tarihi doku ve yeni yapılar arasında kalmış. Kenttin geneline bakılınca eski yapılarla yeni yapılar bir araya gelmiş. Bu yönden Gaziantep çok şanlı" dedi.

Yoğun katılımın olduğu söyleşide Aspen Yapı ve Zemin Sistemleri A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Levent Yılmaz, yapı sektörüne ilişkin bilgi ve tecrübelerini mimarlarla paylaştı. Erginoğlu & Çalışlar Kurucu Ortağı Kerem Erginoğlu da bugüne kadar yaptıkları bazı projeler hakkında sunum yaptı. Erginoğlu, Gaziantep’in tarihi bir şehir olduğunu bundan dolayı söyleşinin konusunun “Eski-Yeni” olduğunu ifade etti.

KÖLELEŞMEMİZİ İSTİYORLAR

Başkan Girişken, “Mimarlık mesleğinin en iyi zamanlarını yaşamıyoruz. Nitelikli mimarlığın satılabilirlikle, marka ve imaj değeriyle, kar marjlarıyla ölçüldüğü, Mimarlığın inşaat sürecinde sıradanmışlığa indirgendiği tüm kentleşme faaliyetlerinin ve yapı üretim sürecinin, yatırımcı, müteahhit ekseninde devam ettiğini görüyoruz. Mimar - kullanıcı arasında neredeyse hiç bağın kalmadığı, mevzuatın kentleşme politikalarının ve benzeri süreçlerinde şekillendiği bir dönemden geçiyoruz. Bu koşullar altında mimardan beklenen yatırımcının doğru olduğuna inandığı kararların hızlı bir şekilde inşa edilebilir bir proje haline getirebilmek. Bunun ötesinde ve ilerisinde mecralara çok müdahil olmamak, yalnızca talimatları uygulamak yani köleleşmek bizlerden bu bekleniyor. Neyse ki tanımlanan alanın dışına çıkan mimarla hala var” dedi.

zARAR VERMEYİN

Erginoğlu & Çalışlar Kurucu Ortağı Kerem Erginoğlu, Gaziantep’in tarihi bir şehir olduğunu bundan dolayı söyleşinin konusunun “Eski-Yeni” olduğunu ifade etti. Erginoğlu, “Gaziantep tarihi doku ve yeni yapılar arasında kalmış. Kenttin geneline bakılınca eski yapılarla yeni yapılar bir araya gelmiş. Bu yönden Gaziantep çok şanlı. Erginoğlu & Çalışlar ortaklığı yaptı projelerden dolayı bir çok kez uluslar arası mimarlık ödüllerine layık görüldü. Biz daha çok eski binaların yanı o binaya uygun yeni binalar yapıyoruz. Tarihi dokuya zarar vermemeye çok dikkat ediyoruz. Eski binaların hafızalarına zarar vermemek lazım” diye konuştu. AYŞEGÜL BAĞCI