Antepfıstığı'nda da benzer bir durumun yaşandığını belirten Seçkin, "Dolu, rekolte kaybına yol açtı. Yapraklarını kaybeden Antepfıstığı diğer meyve ağaçları için zarar gördü" dedi.

Bazı tarım ürünlerinde sıkıntı olduğunu bununda ilkbaharın geç, yağışlarında fazla olmasıyla ilintili olduğunu belirten Seçkin, "Örneğin pirpirim bu yıl çok.Bakın kentte çok sayıda kültürbitkisi var. Mısır mesela onlar kültür bitkisi. Onun içinden arpa da çıksa, buğday da çıksa, mercimekte çıksa onlar yabancı ottur. Yabancı otların da ilaçları var. Bizler bunları ilaçlıyoruz. Bunlarda bazı ürünlerin tohum vermesini engelliyor. Bu da bitkilerde azalmaya yol açıyor" diye konuştu.

PAZARDAKİ YERLERİ DÜŞTÜ

"Sıkıntı var ama abartılacak kadar değil" diyen Seçkin, "Özellikle dolunun yaraladığı meyvelerin pazardaki yeri çok düştü. Çünkü pazardaki meyveleri en güzel sağlıklı olanı alınıyor, yaralı olanlar alınmıyor. Antep Fıstığı'nda rekolte kaybına uğradı. Dolunun etkisiyle yapraklarını kaybeden Antep Fıstığı sıkıntıya girdi. Meyve ağaçları havadan güneşi, topraktan besini alın. Kendi besinini kendi yapar. Ancak bu yıl ciddi anlamda dolu yağdı ve yaprakları yol oldu. Kendi besinini yapamadı. Ağaçlar zayıf düştü ve kısmen yapraklarını döktü. Antepfıstığının yoğun olarak yer aldığı ve dolunun vurduğu bölgelerde verim azaldı. Daha yeni yeni iç yapmaya başlayan Antepfıstığı içini doldurur diye umuyorum" dedi.

AĞAÇLARIN BÖCEKLENMESİ

Zararlı böceklerin kışı belirli yerlerde geçerdiğini anlatan Seçkin şunları söyledi: "Bu böcekler belli bir sezon geldiğinde çıkar. O zamana kadar da çiftçi belirlenen zamanlarda ilaçlamasını yapar. Ama bu yıl baharı uzun yaşadık. İklim ekstra değişik yaşadı. Çiftçi doğru zamanda ilaçlama yaptı ama böceklerin çıkış zamanına denk gelmedi. O nedenle de sarı ağaç kurdu dediğimiz kurtlar ortaya çıktı. Bölgemizde yaygınlaşan bu kurtla ilgili eğitim eğitim çalışmalarımız sürüyor" LEYLA ÖZEKŞİ POLAT