Gaziantep’te sayıları 40’a yaklaşan DMD hastası çocukların yıllık tedavi maliyetinin yaklaşık 3,5 milyon doları bulduğunu belirten Meriç, bu rakamların aileler için karşılanamaz olduğunu vurguladı.

40’A YAKIN ÇOCUK VAR

Sahte işlem mi yapılmış? Sahte işlem mi yapılmış?

Türkiye genelinde 5 binden fazla, Gaziantep’te ise 40’a yakın DMD hastası çocuk bulunuyor. Bu çocukların tedavisinde kullanılan ilaçların yurt dışı ilaç kayıt sistemine dahil edilmemesi, ailelere büyük mağduriyet yaşatıyor. Ekonomik zorlukların giderek arttığı bir dönemde tedaviye erişim sağlayamayan aileler, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nu çözüm üretmeye davet ediyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Meriç, “Ekonominin can çekiştiği, vatandaşın evine ekmek götürmekte zorlandığı bir ortamda hangi aile bu yükün altından kalkabilir?” diye sordu.

TEDAVİYE ERİŞİM ÖNEMLİ

Genellikle 3 ile 5 yaş arasında teşhis edilen DMD, ölümcül seyreden bir kas hastalığı olarak biliniyor. Tedavide kullanılan ilaçların devlet tarafından ödeme kapsamına alınmamasının aileleri çaresiz bıraktığını ifade eden Meriç, şunları söyledi: “Bu durum kabul edilemez. Çocuklarımızın yaşama tutunabilmesi için devletin bir an önce üzerine düşeni yapması şart. Yaşam hakkı kutsal olan evlatlarımız için son nefesimize kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Eğer söz konusu sağlıksa, çocuklarımızın hayatıysa, ilacın pahalısı ucuzu olmaz. Ben bu ülkeyi yönetenlere söylüyorum: Uçaklara ve makam araçlarına yaptığınız milyonlarca liralık harcamaları yarıya düşürün, ilaç ve tedavi giderlerini bir zahmet karşılayın.”