Gaziantep Üniversitesi Çizgi Ötesi Topluluğu tarafından Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Akgül’ün konuşmacı olarak katıldığı, “Yeniden Medeniyete Doğru” konulu konferans Atatürk Kültür Merkezinde düzenlendi.“Medeniyet aslında milli bir mesele değildir, evrensel bir kavramdır” diyen Prof. Dr. Hikmet Akgül, kültürün milli bir değer olduğunu, her toplumun kendi yaptıklarını kültür olarak yansıttığını ifade ederek, medeniyetin bütün kültürlerin katkısıyla ortaya çıktığını vurguladı.

KÜLTÜRE DESTEK

Evrensel anlamda bir medeniyet oluşturulursa ve her birimiz her toplumun kültürüne çağdaş anlamda destek verilirse, evrensel medeniyet olarak çok daha yararlı olacağını belirten Prof. Dr. Akgül, bu sayede medeniyetin birleştirici bir kavram olarak yaşam biçimimize yön verebileceğini söyledi. Prof. Dr. Akgül, “ Birisi medeniyet kavramı diğeri ise uygarlık kavramıdır. Cumhuriyet döneminde medeniyet kavramı mümkün olduğu kadar kullanılmamaya çalışıldı. Çünkü medeniyet Medine kökenli bir kavram dolayısıyla Türk vatandaşı olduğumuz ve yeni bir ulus devlet kurduğumuz için Arapça kavramları çıkarıp yerine Türkçe kavramlar girsin diye uygarlık kavramını benimsedik” diye konuştu.

ÜÇ KAVRAMÜ OTURDULDU

Medeniyetin üç kavram üzerine oturtulduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akgül, “Bilim felsefesine göre bilim üretiyorsak, sanat felsefesine göre sanat üretiyorsak ve din felsefesine göre evrensel anlamda İslam algılayışımız varsa medeniyet sürecini başlatabilecek bir algıya sahibiz demektir” diyerek medeniyet kavramının bilim, sanat ve din üçgenine oturtulmuş ve ona göre üretim süreçleri hazırlatılmış bir insanlığın değeri olabileceğini söyledi. HABER MERKEZİ