
Mahir DEMİR (Şıgmamed)
KÜLTÜR ŞOKUYerel kültürel kimlikleri küresel popüler kültürün seli altında boğulması ve tüm dünya insanlarının o rengârenk yerel dokularının...
KÜLTÜR ŞOKU
Yerel kültürel kimlikleri küresel popüler kültürün seli altında boğulması ve tüm dünya insanlarının o rengârenk yerel dokularının grileşmesi engellenmelidir.
Yemek alışkanlıklarımızdan, giyime, eğlence alışkanlıklarımızdan sanat eserlerine kadar hatta dilimizden toplumsal geleneklere kadar tesir altındayız.
Antep Ağzı, mutfağı, eğlencesi, yaşam tarzları bu sömürgelerin etkisi altında yok olmaya mahkûm kılınmıştı, son yıllarda yapılan bazı festivallerin düzenlenmesi, müzeler ve tarihi evlerin tadil edilerek açılması mutfak konusunda çıkan yemek kitapları bir nebze olsun kültürümüzün yaşatılması için nefes aldırdı. Ancak bunlarla yetinilmemesi gerektiğini çok kısa süre içinde kavradık.
Yanı başımızdaki savaş nedeni ile şehre gelen göç nedeni ile sorunları uzmanlar aracılığı ile tespit edip kendi kültürel ögelerimizin yaşatılmasını daha uzun süreli projelerle desteklemeli ve yaşamın içine yerleştirmeliyiz.
Yabancı kültürle yaşamak durumunda kalan insanlar geldiği kültürün yapısını bilmediklerinde bir kültür şoku yaşarlar, şehrimize aniden gelen misafirlerimiz karşısında şehrin yerleşik halkı da kültür şoku yaşamakta ve en ufak bir aksilikte bunu genelleştirip nefret hissetmektedirler.
Şehrimizde misafir olanlara kent tarihi ve kültürü ile ilgili, sosyal yaşam kurallarımız ile ilgili bilgiler verilmeli şehrimizin yaşam biçimini öğrenmelerini sağlamalıyız.
Misafirlerimiz ile halkımızı kaynaştırıcı festivaller düzenlenmeli, projelere ağırlık vermeli bu tür projelerde sivil toplum kuruluşları fonlarla desteklenmelidir.
Sivil toplum kuruluşları vasıtası ile dil öğrenimi, sosyal yaşam kuralları, trafik kuralları, alış veriş ile ilgili yasal çerçeveler ( fiş alma alışkanlığı, kira kontratı imzalama, tüketici hakları vs) gibi yönler düşünülerek projeler hazırlandığında tabandan gelen rahatsızlıklarda azalma olacağı aşikârdır.
İllaki konu ile alakalı devletimizin tüm birimleri kendi görev yönleri ile alakalı çalışmalar yapıyordur ancak sivil toplum kuruluşlarının da desteği şarttır. Gaziantep’in en geniş kitleye hitap eden Ayıntap Kültür ve Sanat Derneği olarak bu tür projelerimizi paylaşmaya hazırız.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.