Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen ve mahalle muhtarları, imamlar, okul müdürleri ve öğretmenlerin de desteğiyle başlatılan 'Mahallem Emniyet’te Projesi meyvelerini vermeye başladı. Gaziantep Emniyet Müdürü Ömer Aydın, toplumsal barışın sağlanmasına katkı sağlayan proje ile yoğun göçün meydana getirdiği bazı olumsuzluklar ve çocukların suça bulaşmasının önüne geçilerek, eğitim faaliyetlerine ağırlık verildiğini belirtti. Aydın bu arada Suriyeli’lerin karıştıkları suç oranlarının anormal düzeyde olmadığını, makul seviyede olduğunu belirterek, “Bu konudaki şehir efsanelerine itibar etmemek lazım” dedi.

'Mahallem Emniyet’te Projesi'nin değerlendirme toplantısı Gaziantep Polisevi'nde gerçekleştirildi. Emniyet teşkilatı mensuplarıyla beraber, mahalle muhtarları, imamlar ve öğretmenlerin de katıldığı toplantıda, projenin sağladığı katkılar ele alındı.

MAHALLELER TARANDI

Proje çerçevesinde gerekli toplantıların yapıldığını ve bir dizi faaliyetin gerçekleştirildiğini belirten Aydın, "Kontrolsüz göç ve göçün etkilerini, işsizlik, yoksulluk, şiddet, terör olayları, intihar, madde bağımlılığı vb. zararlı alışkanlıkların önlenmesi, bu kapsamda tespit edilen ailelere yardımcı olunması, mahalle sakinlerinin her türlü sosyal yardım hizmetlerinden faydalanmalarının sağlanması, tarlada, atölyelerde, sokaklarda çalışan çocukların tesbit edilerek mesleki eğitim veren sosyal tesislerde eğitim görmelerinin sağlanması, mahallelerde kimsesiz bakıma muhtaç olanların tespit edilerek yardım kuruluşlarıyla irtibatının sağlanması, ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla bu proje başlatıldı. Proje kapsamında mahallelerde ne kadar yardıma muhtaç, elinden tutulması gereken öğrenci varsa bunlar tarandı, belirlendi. Onların hayata hazırlanması ve eğitimlerinin tamamlanması için yapılması gerekenler gerçekleştirildi” diye konuştu.

SOSYAL BARIŞA KATKI

Sosyal barışın sağlanması, eğitime muhtaç kimselerin eğitiminin gerçekleştirilmesi ve her türlü yardımın verilmesi noktasında bir araya gelinmesini çok anlamlı bulduğunu ifade eden Aydın, “Bu projenin ivil toplum kuruluşlarının kamu kurum ve kuruluşlarının desteği olmadan hayata geçirilmesi zor. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Emniyet teşkilatımız, özellikle toplumsal ve sosyal barışın sağlanmasında, mahallede eğitime muhtaç çocukların, gençlerin, kadınların hayata hazırlanmasında tüm kurumların üzerine düşen sorumluluğu fazlasıyla yapabilmesi için, hep birlikte bu projede muhtarlarımızla, öğretmenlerimizle, imamlarımızla bir araya gelip hareket ettiler." dedi.

ŞEHİR EFSANESİ

Suriyeli’lerle ilgili suçların yoğunlukta olmadığını, suç işleyenlerle ilgili gerekli yasal işlemleri yaptıklarını dile getiren Ömer Aydın, “Zaten sınırdışı edilmesi gerekenler varsa sınırdışı ediyoruz. Tutuklanan ve sınırdışı edilenlerde var. Ama bunların sayısı makul rakam. Öyle insanların abartarak söyledikleri gibi anormal rakamlar değil. Kulaktan kulağa söylenen şehir efsanelerine itibar etmemek lazım. Dikkatli bir şekilde süreci takip etmek lazım. O insanların şu anda gözlemlediğimiz kadarıyla, göze batacak oranda bir suç işleme oranı yok. Sadece varsayımlar veya kulaktan kulağa söylenen şeyler var, ancak yansıyan rakamlara baktığımızda öyle bir şey yok” diye konuştu.

KAYIT YAPTIRIYORLAR

Valilik koordinasyon merkezinin Suriyeli’lerle ilgili gerekli kayıtları aldığını, kendi isteklerine bağlı olarak insanların, sosyal yardım alacakları için gönüllü olarak gelip kayıt yaptırdıklarını söyleyen Aydın, “Bu arada, pasaportu olanlar için ikamet izni veriyoruz. Dolayısıyla hepsi kayıt altına alınıyor. Bizlerde mahalle mahalle, muhtarlarımızla birlikte çalışıp, hangi evde, nerde ne kadar insan yaşıyor belirledik” dedi.