Çağımızın en büyük sorunlarından birisi de madde bağımlılığıdır. Devletimiz madde bağımlılığı ile ilgili mücadele noktasında tüm kurumlarıyla birlikte mücadele vermeye devam etmektedir. Özellikle okullarımızda madde bağımlılığının önlenmesi ile ilgili çalışmalarına devam ederken, güvenlik birimlerimiz ise konuyu sıkı sıkıya takibi elden bırakmıyor. Yeşilay gibi ülkemizin en önemli kurumları ise son derece önemli çalışmalara imza atmış, mücadele noktasında çalışmalarına devam etmektedir.

Kuşkusuz çocuklarımızın madde bağımlılığından korunması için velilerimizin bu anlamda bilgilendirilmesi çok önemlidir. Velilerimizin çocuklarına yönelik olumlu tutum ve davranışları olası risk etmenlerini ortadan kaldırmada önemli bir payı oluşturacaktır.

Yeşilay’ın tanımına göre madde bağımlılığı, vücudun bir ya da birden çok işlevini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görüldüğü hâlde bu maddelerin kullanımının bırakılamaması olarak tanımlamaktadır. Yani kişi bağımlı olduğu maddeye karsı engellenemeyen bir arzu duymaktadır. Sonu ölüm bile olsa bağımlı olduğu maddeye bir şekilde ulaşması için kişi elinden gelen her türlü olumsuz davranışı sergilemeye hazırdır.

Peki, Veliler neyi bilmeli…

Madde bağımlılığından korunmanın en iyi yolu maddeyi hiç kullanmamaktan geçmektedir. Bağımlılık yapan onlarca zararlı maddeleri sıralayacak olursak;

Çeşitli uyuşturucular, uyarıcı ve sanrılar oluşturan ilaçlar, sigara, alkollü içecekler ve bazı yapıştırıcı maddelerdir.

Kimler bağımlıdır?

Aşağıda sayacağım maddelerden en az üçü yaklaşık 12 aydır devam ediyorsa bağımlı sayılmaktadır. (Yeşilay TBM)

• Kullanılan madde miktarı sürekli artış gösteriyorsa

• Bağımlılık yapan madde bırakıldığında yoksunluk hissettiriyorsa

• Bağımlılık oluşturan maddeye ulaşmak için her türlü zaman harcanıyorsa

• Sosyal ilişkiler giderek azalıp, kişi yalnızlaşıyorsa

• Fiziksel ve psikolojik hasarlar oluşmasına rağmen madde kullanımı devam ediyorsa

Veliler ne yapmalı, neleri bilmeli?

Öncelikle velilerimiz madde bağımlılığı ile ilgili gerekli bilgileri çocuklarının bulunduğu okullardaki rehberlik servislerinden alabilirler. Bu anlamda velilerin muhakkak okul rehberlik servislerine gelmeleri son derece önemli olacaktır.

Çocuklarınızı kendilerini tanımaları için doğru fırsatları oluşturun. Öfke kontrolü, stresle başa çıkma, iletişim becerileri ve en önemlisi hayır diyebilmeyi sağlayın. Kendine güvenen bir çocuk hayır deme becerisine de sahiptir. Dolayısıyla problemini çözebilen, yaşam becerilerine sahip çocuklar risk grubu oluşturan sosyal ortamlardan uzak kalmayı bilecektir.

Velilerimiz çocuklarının her alanında gözlemleyicisi olmalarında faydası olacaktır. Çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmak, çocuklarının fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarını karşılamaları gerekmektedir.

Sosyal baskılardan kurtulmak ve olumsuz davranışlardan uzak durmanın en önemli yolu ise çocuklarımıza ‘Hayır Deme’ becerisini öğretmekten geçmektedir. Madde bağımlılığın başlangıç noktası olumsuz sosyal çevreyle temastır. Bu sebeple önümüzdeki hafta çocuklarımızı olumsuz sosyal baskı ve çevreden uzak tutmak için ‘Hayır Diyebilme’ becerisini anlatmakta fayda görüyorum.

Sağlıklı günler ve esenlikler dilerim.