Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aldığı kararla, Maarif Meydanı'nda ilave yoğunluk artırıcı ticari alan yapılmasını öneren plana karşı dava açtı. Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu, kent trafiğinin en yoğun olduğu adeta ulaşımın imkânsızlaştığı bir yere ilave yoğunluk artışı verilmesinin kamu yararına aykırı olduğunu belirterek, "Bunun dışında meydanı ve Atatürk anıtını olumsuz etkileyecek bir sonuç ortaya çıkacaktır. Bu planlama, hukuka, kamu yararı ve hizmet gereklerine, imar mevzuatına, şehircilik ve planlama ilkelerine aykırıdır. Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan da izin alınmamış" dedi.

Sıtkı Severoğlu, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 16.09.2013 tarih ve 465 sayılı Kararı ile Çukur Mahallesi 20L-1b ada 559 parsel 70 ve 72 kayıtlı alanın, nazım imar planına uygun meydan ve ticaret (hmax:11.50mt.) alanı olarak önerilen uygulama imar plan değişikliğine karar verdiğini belirtti.

PLANLAMA İLKELERİNE AYKIRI

Bu işlemin hukuka, imar mevzuatına ve planlama ilkelerine aykırı olduğu görüşüyle Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na 25.09.2013 tarihli dilekçe ile itirazda bulunduklarını söyleyen Severoğlu, "Ancak bu itirazımıza Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisince her hangi bir cevap verilmemiştir. Bu nedenle son ilan tarihinden itibaren altmış günlük yasal süre içerisinde cevap verilmemesi halinde itirazın zımnen reddedildiği kabul edilerek takip eden altmış gün içerisinde konu ile ilgili Gaziantep İdare Mahkemesinde dava açmış bulunuyoruz" diye konuştu.

ATATÜRK ANITI'NA SAYGISIZLIK

Kent trafiğinin en yoğun olduğu, adeta ulaşımın imkânsızlaştığı bir yere ilave yoğunluk artışı verilmesinin kamu yararına aykırı olduğunu, bunun dışında meydanı ve anıtı olumsuz etkileyecek bir sonucın ortaya çıkacağını öne süren Severoğlu şunları söyledi:"Atatürk Heykelinin kentimiz için sanatsal değerinin yanında anı değeri de bulunmaktadır. Bahse konu heykelin kaidesi Gaziantep Halkının yardımlarıyla yapılmıştır. Söz konusu Atatürk Anıt – Heykel Gaziantep Eski Adliye binasının önünde olup 1967 yılında Prof. Dr. Nusret Suman’a yaptırılmıştır. Kaidenin sol tarafında çerçeve içine alınmış yazıttan ilkinde, “Bu Türk şehri hiçbir yerden maddi yardım görmeksizin kendi kahramanlığı ile kendini kurtardı ve Gazi unvanına bi hakkın liyakat kesbetti. Türküm diyen her şehir her kasaba ve en küçük Türk köyü Gazianteplileri kahramanlık misali alabilirler. 25 Aralık 1936 K. Atatürk yazmaktadır."

ANIT KORUMA ALTINA ALINMALI

Atatürk Anıt-Heykelinin, üzerindeki yazıttan ve rölyeflerden de anlaşılacağı üzere kentin “Gazilik” unvanını ve kurtuluş savaşını simgelediğini ifade eden Severoğlu, "Bunun yanında kent tarihinin, sosyo ekonomik gelişmişlik seviyesinin simgesi olup halkın yöneticileri ile birlikte yaptığı, birlik ve beraberliğinin sembolü olarak resmi ve dini bayramlarını kutladığı, kenti ziyaret eden Devlet büyüklerinin karşılanarak kaynaşıldığı, kent kültür ve tarihiyle ilgili önemli siyasi olayların yaşandığı yerdir. Bu anıt-heykelin tarihi, sanatsal ve anı değeri nedeniyle koruma altına alınması gerekmektedir" dedi.

DEĞİŞİKLİK İPTAL EDİLMELİ

Bir ilin en önemli meydanına, yüksek yoğunluklu ilave yoğunluk artırıcı ticari alan yapılmasını öneren bu planlamanın, hukuka, kamu yararı ve hizmet gereklerine imar mevzuatına, şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı olduğunu söyleyen Severoğlu, "Bu nedenle söz konusu alanda nazım imar planına uygun olduğu iddia edilen meydan ve ticaret (hmax:11.50mt.) alanı olarak önerilen uygulama imar plan değişikliğinin İPTALİ gerekmektedir" diye konuştu.

ESKİ HÜKÜMET KONAĞI” OLUMSUZ ETKİLENECEK

Alanda tescilli, Cumhuriyet dönemine ait eski hükümet konağı nın bulunduğunu, yapılan tadilatın bu yapıyı etkileyeceğini dile getiren Severoğlu şunları söyledi:"Belediyece söz konusu imar planı yapılırken, öncelikle korunan eski Hükümet Konağı Binasının önündeki meydan olan alanı etkileyen bir plan tadilatının yapılabilmesi için Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünün görüşü alınmalıdır. Bu yönde olumlu bir görüş alınmadan hazırlanan imar planları hukuka, kamu yararı ve hizmet gereklerine imar mevzuatına, şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı olacağından iptali gerekmektedir. "

İZİN ALINMADI

Bu plan yapılırken, Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan da izin alınmadığını öne süren Severoğlu, "Plan Tadilatı Meydana bakan Ticari kullanıma imar yoğunluk ve kat artışı getirmektedir. Bu durum kuruldan izin alınmasını gerektirir. Bahse konu alanda vatandaşın mülklerinin, kamu yani belediye adına satın alınması ve belediye erki kullanarak emsal ve kat artışları ile belediye adına rant alanına dönüştürülmesi vatandaş adına hak zayiine, bölgenin kaldıramayacağı yoğunluk artışına, üst ölçekli planlarda hesaplanmış plan kriterlerine uyumsuzluğa yani kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırı bir işlem gerçekleştirildiği görülmektedir" şeklinde konuştu.

ÜST ÖLÇEK NAZIM PLANA DA AYKIRI

Yapılan planın 1/5000 üst ölçekli plan ve plan kararlarına aykırı olduğunu, yapılan değişikliğin, plan bütününde donatı dengesini bozacağını belirten Severoğlu, "Üst ölçekli plana aykırı olan planda bu değişiklikle oluşan eksikliğin giderilmesi hususunda herhangi bir öneride yer almamaktadır. Davalı belediye tarafından önerilen değişikliğin kent merkezinde ve kent bütününde ulaşım, gerekli teknik-sosyal ve benzeri kullanımlar üzerinde yaratacağı etkiler test edilmemiş ve araştırılmamıştır. Kent içinde yapılan bu derece önemli bir plan değişikliğinin alandaki doğal afet tehlikeleri ve yerel zemin koşullarının gereklilikleri nedeniyle alana ait jeolojik-jeoteknik etüt raporlarının sonucunda belirlenmiş önemli alanlarda, kütlesel yoğunluk (alanda inşa edilecek yapıların arazideki yoğunluk dağılımı) ve altyapıyı zorlayıcı etkileri değerlendirilmeden onaylanması kamuyu büyük zararlara uğratacaktır" dedi.

KÜLTÜR TURİZMİ DE ZARAR GÖRÜR

Atatürk heykelinin Gaziantep Halkının yardımlarıyla yapıldığını, Bu hususta Gaziantep Gayrimenkul eski eserler ve anıtlar bölge kurulundan gerekli belge ve bilgilerin temin edilebileceğini kaydeden Severoğlu sözlerini şöyle bitirdi:"Bu bölgede yapılacak plan notlarında bu hususları garanti altına almadan ortaya çıkacak sonuç kültürel değerlerimize ve kültür turizmine zarar verecektir. İmar planının yapılması veya değiştirilmesinde; Planlama esasları, Şehircilik ilkeleri, Üstün kamu yararı, İmar planlarının bütünlüğü, İmar planlarının genel yapısı, İmar planının kapsadığı alanın nitelikleri, Çevrenin korunması ve süreklilik gibi amaçların bir arada değerlendirilmesi gerekmektedir." Haber Merkezi