Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya ve yönetim kurulu üyeleri, sektördeki gelişmeleri ve ihracatı değerlendirdi. Altunkaya, Türkiye’de üretilen tarım ürünlerinin işlenerek farklı kıtalara ihraç edildiğini söyledi.

DÜNYA BİZDEN ALIYOR

Dünyanın farklı coğrafyalarının Türk ununu tükettiğini anımsatan Altunkaya, Türkiye’nin un ihracatında önemli bir yere geldiğini vurgulayarak, bölgenin ihracatında da buğday ununun ilk sırada olduğunu ifade etti. Ocak-kasım döneminde bölgeden 484 milyon 122 bin dolarlık buğday unu ihracatı gerçekleştirildiğini ifade eden Altunkaya, “Buğday unu ihracatının yüzde 26,1 payla ihracatta önemli bir yer tutmaktadır. Buğday ununu, yüzde 15,8 pay ve 293 milyon 443 bin dolarla makarna izliyor. Yüzde 14,6 pay ve 270 milyon 614 bin dolarla bitkisel yağlar da ihracatımızın en önemli kalemleri arasında üçüncü sırada bulunuyor. İhracatın kalan kısmını da diğer ürünler karşılıyor” dedi.

HUBUBATTA BİRİNCİ SIRADAYIZ

Türkiye’nin hububat sektörü ihracatında Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinin ilk sırada yer aldığını anlatan Altunkaya, şunları kaydetti: “Hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatında Türkiye lideriyiz ve 1 milyar 856 milyon 190 bin dolarla Türkiye’nin en fazla hububat ihracatını bölge ihracatçısı yapıyor. Bölgemizin adını başarıyla duyuran, ihracatın artışına katkı sağlayan sektör temsilcilerini tebrik ediyor, başarılarının daim olmasını diliyorum. 2018 yılında yapacağımız çalışmalarla ihracatımızı daha da yukarı çıkaracağız. Bu vesileyle yeni yılın başta ülkemiz, bölgemiz olmak üzere tüm dünyaya hayırlar getirmesini diliyorum.” BÜLTEN