Gaziantep Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, çeşitli kurumlarca Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvurular sonucu baklava, fıstık, fıstık ezmesi, katmer, beyran, yuvalama, tırnaklı pide, lahmacun, firik ve zeytinyağının coğrafi işaret tescili yapıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uluslararası boyutta rekabet edebilmek için yöresel ürünlerin tescillenmesi gerektiğine dikkati çekerek, coğrafi işaretlerin tanınırlığı artırdığını söyledi.
Kente ait coğrafi işaretleri artırmak için çok çalıştıklarını dile getiren Şahin, "Göreve geldiğimiz zaman baklavanın coğrafi işareti ile ilgili başvuru vardı. Çok sayıda başvuru yapılmasına rağmen sonuç alınamamıştı. Muhataplarımızla bir araya gelerek kanunlar ve başvuru süreciyle ilgili bir çalışma yaptık. 50'ye yakın coğrafi işarete başvurduk. Şu anda 10 ürün için coğrafi işaret tescilini aldık. Önümüzdeki haftalarda yeni coğrafi işaretler bekliyoruz. Hepsini almak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Hala kalbe giden yol mideden geçiyor"

Şahin, küreselleşen dünyada uluslararası rekabetin arttığını vurgulayarak, uluslararası boyutta yerel ürünler rekabet ettirilecek ise bu ürünün nereye ait olduğunun tescillenmesi gerektiğini, bu ürünün rekabet gücünü arttırdığına dikkati çekti.
Tescil edilen ürünün başka bir şehre veya ülkeye ait olduğunun da iddia edilemeyeceğini aktaran Şahin, "Böyle bir ihtimale karşı kendi ürününüze sahip çıkmış oluyorsunuz. Ayrıca, biz ürünü ortaya koyuyoruz ama bu ürünün ham maddesine sahip çıkmak gerekiyor. Sof domatesinden, İslahiye salçası ve biberine, Nizip'in zeytinine, bu baharata, aromaya sahip çıkmazsanız bu kalitede ürünü alamazsınız. Yemeğin lezzetine baktığımız zaman toprak, güneş, aroma, baharat var. Siz bunlara sahip çıktıkça ürüne sahip çıkmış oluyorsunuz." değerlendirmesinde bulundu.
Ürüne sahip çıktıkça şehir ekonomisinin de etkilendiğine dikkati çeken Şahin, sözlerini şöyle tamamladı: "Gastronomi turizminde, 'nereye gidelim, ne yiyelim' sorusunun uluslararası boyutta bir karşılığı var. Daha çok insanı buraya getirip lezzetlerimizi tattırmaya, merak duygusunu artırmaya çalışıyoruz. Lezzet dediğimiz şey artık bir çekim gücü oluşturuyor. Dünya tek tipleştiği, insanlar hep aynı şeyi yediği için Anadolu'nun hazinesini, Gaziantep'in kardeşlik mutfağını hissetmek istiyor. Hala kalbe giden yol mideden geçiyor. Lezzet arttıkça gönül dostluğu ilerliyor. Biz de tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz." diye konuştu.AA