Sanayi Odası kutlu kumaşı için yaptığı başvuru talebinden olumlu sonuç çıktı. Antep Kutnu Kumaş'nın coğrafi işaret tescil talebi resmi gazetede yayınlandı. Sanayi Odası bu anlamda Gaziantep bölgesinde yüzyıllardır üretilen ve kullanılan, genellikle çözgü sateni veya bezayağı örgü ile dokunan, boyuna çizgili desenlerden oluşan bir tür atlas kumaş olan “Antep Kutnu Kumaş”nın coğrafi işaretini alarak marka haline getirerek ekonomiye kazandırmayı hedefliyor.

BAKLAVADAN SONRA İLK

Gaziantep yöresinin geleneksel tatlılarına ve asırlık el sanatlarına sahip çıkmaya devam eden GSO, ‘’Antep Baklavası’’nın uluslararası tescilini alma başarısı gösterdikten sonra, ‘’Antep Kutnu Kumaşı’’nın tescil sürecini başlattı. Ülkemizde sadece Gaziantep’te üretilen ve dokuma sanatı 16. yüzyıla uzandığı bilinen Antep Kutnu Kumaşı’nın ‘’Coğrafi İşaretini’’ almak için Türk Patent Enstitüsü’ne (TPE) 15.01.2015 tarihinde başvuruda bulunan talep C2015/009 kod ile incelenmeye alınmıştı. Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından yapılan incelemeler sonucunda 555 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname Gereği Coğrafi İşaretlerin Korunmasına İlişkin olarak “Antep Kutnu Kumaş” için Hazırlanan Tescil İlan Talebi 15.11.2015/29533 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayınlandı.

COĞRAFİ İŞARET NEDİR

TPE’ye göre coğrafi işaretler; belirli bir bölgeden kaynaklanan ya da belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle bu bölge ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretlerdir. Bu ürünlerin üzerinde o yörenin adının kullanılması, tüketiciler tarafından o ürünün benzerlerinden farklı özelliklere sahip olduğu şeklinde algılanabilir. Tüketiciler söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri o yörenin adına duydukları güvenle, aynı türdeki diğer ürünlere tercih edebilirler. HABER MERKEZİ