GASKi Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, bu aylarda sıkıntı olabileceğini düşünerek Çataltepe pompa istasyonunu sürekli çalıştırdıklarını, şu an itibariyle içme suyunda bir sıkıntı olmadığını ancak kuyu sularında sıkıntı yaşanabileceğini belirtirken, Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit ise, kuraklığın zeytine, fıstığa, hububat ve üzüm bağlarına büyük zarar vereceğini söyledi.

SÖNMEZLER: İYİ Kİ TEDBİR ALMIŞIZ

'Ekim ayını yağmursuz tamamlayacağız' diyen GASKi Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, "Kasım ayında da yağmazsa bir sıkıntı olmaz. Şu anda sıkıntı gözükmüyor ama köylerdeki kuyuya dayalı sistemlerde sorun yaşayabiliriz. Şu anda barajda 35 milyon m3 suyumuz var. Geçen sene 24 milyon m3 suyumuz vardı. Biz bu aylar sıkıntı olabileceğini düşünerek Çataltepe pompa istasyonunu sürekli çalıştırdık, şu an itibariyle bir sıkıntı öngörülmüyor. Tedbir aldık. 80 km mesafeden iki tane gölü doldurarak barajın seviyesinin düşmesine mani olduk. Azaplı, İnekli, Gölbaşı gölünü doldurduk, buradan da baraja pompalar çalıştırdık.Bu tedbirleri almasaydık ne oturabilirdik, ne uyuyabilirdik" diye konuştu.

TÜM TÜRKİYE'DE SIKINTI VAR

Kuraklık sıkıntısının Gaziantep'e has olmadığını, Türkiye'nin her tarafında sıkıntı olduğunu belirten Sönmezler, "Güneydoğu'da,Ege'de,Türkiye'nin her tarafında kuraklık var. Ancak 500 yıllık yağış rejimlerine baktığımızda Aralık, Ocak, Şubat'ta bir sıkıntı yok. Olursa zaten Türkiye için felaket olur. Eylül, Ekim'de zaten Gaziantep'te fazla yağış olmuyor. Aralık, Ocak, Şubat'ta yağmurdan ziyade dağlara kar bekliyoruz. Onlar havzayı dolduruyor " dedi.

YİĞİT:OTLAR ÇİMLENMELİYDİ

Cuma Yiğit ise,yağış olmazsa çiftçinin zor durumda kalacağını söyledi. Yiğit, "Kuraklıktan çiftçi etkileniyor. Çiftçi ekinini ekiyor. Şimdiye kadar otlar çimlenmeliydi, üstünü sürüp ekmelilerdi. Yağışın olmamasının ekili alanlara zararı var, çiftçi şu anda kuruya ekiyor. Yağış olur diye bir umutla mecburi ekiyorlar. Kuraklığın zeytine, fıstık, hububat, üzüm bağlarına da zararı oldu. Allah'ın dediği olur inşallah yağar" dedi. Meral KINACILAR