Türkiye İhracatçılar Meclisi Irak Masası Başkanı Surur Aydın, Bulgurcular Derneği Başkanı İbrahim Sarı, son gelişmelerin başta Gaziantep olmak üzere tüm bölge kentlerindeki ihracatçıları olumsuz etkilediğini belirtti. Şu anda Kuzey Irak’ta herhangi bir sorunun bulunmadığını belirten Aydın ve Sarı, bütün sorunun Güney Irak’ta olduğuna dikkat çekerek mal sevkiyatını şoförlerin can güvenlikleri nedeniyle yapamadıklarını ifade etti.

IRAK ÖNEMLİ PAZAR

Irak’ın Türkiye ihracatı için önemli bir ülke olduğunu belirterek en çok ihracat yapılan ikinci ülke özelliği nedeniyle Irak'ın Türkiye için çok önemli bir pazar olduğuna dikkat çeken TİM Irak Masası Başkanı Surur Aydın, "Kuzey Irak’la ilgili bir sorun yok. Ancak olaylar başladıktan sonra Habur'dan yapılan sevkiyatlarda yüzde 50'den fazla düşüş var. Daha önce günde 2 bin araç Irak'a geçerken şimdilerde bu sayı 800'lere düştü. Şu anda sadece Kürt bölgesine yapılan sevkiyatlar sürüyor. Irak'a en fazla hububat, bakliyat ve çelik ihracatı yapılıyordu. Umarız bu durum çok uzun sürmez ve sürmemesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor" dedi.

Bizim ihracatımızın bu kadar düşmesinin bir diğer sebebi de şoförlerin Irak'a gitmeyi kabul etmemesi. Son gelişmelerle birlikte hayatı söz konusu olan şoför gitmeyi kabul etmeyince mal sevkiyatları durdu. Kürt bölgesine kadar sevkiyatta sorun yok ama bizim ihracatımızın büyük bölümü Bağdat'a gidiyor, ama mal taşınamayınca ihracat durdu. Türkiye'nin un ihracatı 2 milyon 63 bin tondur ve bunun 900 bin tonu Irak'a ihraç ediliyor. Fakat mal gitmeyince son bir haftada Bağdat'ta un fiyatları yüzde yüz civarında arttı. Irak'taki un fiyatları ihracat olmayınca daha da artar. Diğer taraftan hububat bakliyat sevkiyatı da durduğu için bu bölgede hububat bakliyat krizi kapıdadır. Daha önce satılan ürünlerin ödemelerinde de olumsuzluk yaşanıyor. İhracatın azalmasıyla Günay Irak'ta un fiyatları yüzde yüz arttı" diye konuştu.

KRİZİN BOYUTU ARTARSA SIKINTI OLUR

Bulgurcular Derneği Başkanı İbrahim Sarı da, Türkiye'nin bulgur üretiminin yüzde 38'inin Irak'a yapıldığını, krizin boyutunun artması durumunda ileriki dönemde ihracat açısından sıkıntı yaşanacağını söyledi.

Türkiye'nin Irak'a yıllık 55 bin ton bulgur ihraç ettiğini, bunun önemli bir bölümünün Güneydoğu'dan yapıldığını söyleyen İbrahim Sarı, "Şu anda sıkıntılı bir durum yok ancak, krizin boyutu artarsa ileriki dönemde sıkıntı yaşayabiliriz. Bulgur Kuzey Irak'a gidiyor, aradan Güney Irak'a gönderiliyor" dedi.

Musul'daki gelişmelerin ardından Kerkük ve Musul'dan ileriye araçların gitmediğini, ihracat yapılmadığını söyleyen Sarı, "Ürünleri Kuzey Irak'a boşaltıyoruz. Sektörün hızlı zamanı, iş mevsimi. Bu yaşananlar iyi olmadı. Bir an önce huzur ve barış ortamının sağlanmasını temenni ediyoruz" diye konuştu. Meral KINACILAR/İHA