KOSGEB mağdurları için çok geç kalınmış olunsa da yeni bir umut ışığı belirdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın Gaziantep ziyareti KOSGEB mağdurlarının umudunu artırdı. Bakana Işık'a konuyu ileten Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık ve Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu KOSGEB olayının takipçisi olacaklarını söyledi.

Eyüp Bartık, 'Bundan sonrasına bakacağız. Bakan talimat verdi. Ne kadar sürer bilmiyoruz. Ama takipçisi olacağız' derken, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu ise, "3 yıldır süren bu dava inşallah çözülür. Bakan olaya tam olarak vakıf oldu. KOSGEB daire başkanını da getirttiğine göre bu işe ciddi olarak asılıyor demektir. Bu meselenin bir önce hallocağına inanıyoruz. Hallolmazsa yanlış birşeylerin olduğunu hissederiz. Esnafla oynandığını hissederiz" dedi.

PÜRÜZSÜZ DOSYALARA PARALARI ÖDENSİN

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu ve Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Mustafa Kemal Güneş, Bakan Işık'ın Gaziantep Ticaret Odası'nda esnaf temsilcileriyle biraraya geldiği toplantıda KOSGEB olayını gündeme getirerek, 'şu anda yargıda olan dosyalar arasında işini düzgün yapan firmaların da olduğunu bu olayın bir an önce çözülüp, pürüzsüz dosyası olan esnafa paralarının biran önce ödenmesini istediler.

BAKAN TALİMAT VERDİ

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık özel görüşmelerin basına kapalı olan bölümünde KOSGEB olayıyla ilgili yaşanan gelişmeleri anlattı. Eyüp Bartık, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın Gaziantep ziyaretinde önemli sinyaller verildiğini ve durumun az da olsa gözler önüne serildiğini belirterek, "KOSGEB olayında iyi ile kötünün ayrılması lazım. Burada gerçekten mağdur olan ve mağduriyetleri giderilmeyen esnaflarımız var. Öncelikle bunların sorunlarının çözelmesi gerekir. Biz Bakan Işık'a bunu söyledik ve kendisi de talimat verdi" dedi.

80 DOSYA PÜRÜZLÜ

Bartık, oda olarak konunun takipçisi olacaklarını söyleyerek, "KOSGEB'te sorun olduğunu biliyoruz. İşin asıl ilginç yanı KOSGEB'in sadece AR-GE ve girişimcilik için proje alıp, diğer konularda proje almaması ve mağduriyetin bu boyutta devam etmesi. Mevcut durum ortada. Çünkü esnafımız borçlanmış, proje yapmış, ödemeleri bankaya yapmış ancak parasını alamamış. Burada kurunun yanında yaşta yanıyor. 300 dosya olduğu ve bunların 80'inin suçlu olduğu yönünde bilgi var. O zaman yapılması gereken tek şey; mağdur olan esnafın yanında olmak ve ödemeleri yapmak" diye konuştu.

DOSYALARA BAKILACAK

Bakan Işık'ın KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan'a talimat verdiğini ve sorunun çözümü konusunda neler yapılabileceği konusunda bilgi istediğini anlatan Bartık, "Bundan sonrasına bakacağız. Bakan talimat verdi. Ne kadar sürer bilmiyoruz. Ama takipçisi olacağız.. Zaten mahkemelik olanlar belli. Olmayanlar için çözüm üretip, kısa sürede sorunu çözmek için uğraşacaklar. Biz Ticaret Odası olarak bu konuda gerekli takipleri yapıp, bilgilendireceğiz" dedi.

KOSGEB DAİRE BAŞKANI HAKLISINIZ DEDİ

Ömer Küsbeoğlu da, KOSGEB olayını Bakan'a sözlü olarak anlattıklarını dile getirerek, "KOSGEB Daire Başkanı Mustafa Kaplan bize yerrden göğe kadar haklısınız dedi. Yargı birden el koyunca yapacağımız bir şey yok dedi. Zaten Sayın bakanımız KOSGEB Daire Başkanına talimat verdi. Bu işi çözün dedi. Ankara'dan beraber gelen hukuk danışmanını görevlendirdiler, kendisi bizzat ilgilenecek" dedi.

MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLECEK

Bu olayın bir an önce çözümlensi, sürümcemede kalmamasını isteyen Küsbeoğlu, "Bakan müfettişleri tekrar görevlendirecek. Eksiği olmayan dosyaları ayıracaklar, hatalı dosyalar savcılıkta kalacak. Bizde bunu istiyoruz. Bir an evvel neticelensin suçlu varsada suçunu çeksin. Pürüzsüz olan dosyalara biran önce paraları ödensin. Bakanımıza çok esnafımız borç ederek projeyi gerçekleştirdiler ama geri ödeme alamadılar dedim. Esnaf bankalara borçlandı, şu anda faiz ödüyorlar dedim. Bakan da biran önce bunların mağduriyetlerini gidereceklerini söyledi. Doğruları ve yanlışları ayıracaklarını ifade etti" diye konuştu.

BU NASIL BİR DOSYAYMIŞ?

'Bu sefer inşallah çözülür' diyen Küsbeoğlu, " 3 yıldır sıkıntıya giden bu dava inşallah çözülür. Bakan olaya tam olarak vakıf oldu. Kosgeb daire başkanını da Gaziantep'e getirdiğine göre bu işe ciddi olarak asılıyor demektir. Bu meselenin bir önce hallocağına inanıyoruz. Hallolmazsa yanlış birşeylerin olduğunu hissederiz. Esnafla oynandığını hissederiz. Esnafla demekki dalga geçiliyor, uyutuluyor diye düşünüruz. Kim hatalı, kim hatasız ortaya çıksın. Nasıl bir iş bu işin içinden çıkamadılar. Bütün davalar bitti bu nasıl dosyaymış araştırması hala bitmiyor. Temennimiz bitmesi yönünde. Sürümcede kalırsa demekki bizi uyutmaya çalışıyorlar anlamına gelir" şeklinde konuştu.

Mustafa Kemal Güneş de, mağdur olan esnafın sorunlarını dile getirdiği konuşmasında, "Bu olayın bir önce hallolmasını istiyoruz. Bu sorunlar bir an önce düzeltilsin" dedi.

Leyla ÖZEKŞİ POLAT, Meral KINACILAR