Aslan, “Finansal piyasalar, krediye erişim bu kadar zor olmasa bunun tam tersini konuşurduk. TÜİK rakamları bizi doğruluyor” dedi.

TOPLAM SATIŞTA İKİNCİ EL FARKI

Asgari ücrette sil baştan
Asgari ücrette sil baştan
İçeriği Görüntüle

Türkiye genelinde Haziran ayında ilk el konutların satışının yüzde 23, 1 oranında artarak 43 bin 406, ikinci el konutların ise yüzde 12.5 oranında artarak 86 bin 573 olduğunu belirten Aslan, “Ancak toplam konut satışlarına baktığımızda ilk el konutlarda yüzde 33,4, ikinci el konutlarda ise yüzde 66,66 artış olduğunu görüyoruz. Gaziantep’te Haziran ayında 917’si ilk kez satış, 2 bin 365’sı ikinci satış olmak üzere toplam 3 bin 282 konut satıldı. Bu satışların 557’si İpotekli ikinci el, 111’i ise ikinci el satışı. 2 bin 614’te normal olarak satılan yani kredisiz alınan konut var. Bunlar aslında öngörülerimizi destekleyen istatistikler” diye konuştu.

İKİNCİ EL BÜYÜK FIRSAT

İkinci el konutların çok uygun olduğunu, satılan her 3 konuttan iki tanesinin ikinci el konut olduğunu dile getiren Aslan şunları söyledi:” Sektörde canlılık ikinci el konutlarda var. Çünkü sıfırlara göre hala uygun. İnsanların alım gücü yeterli olmadığı için ikinci ele rağbet ediyor. İkinci el konutlarda alım için fırsat. Öte yandan İlk el konutlarda proje bazında devam eden konutlar pahalı. Ama bitmiş, hazır konutlar daha uygun. Banka kredilerinin yüksek olması, krediye ulaşımın zorlaşması, en önemlisi de insanların alım gücünün kaybolması sektörümüzü iyice daralttı. Fiyatlarda düşüş yok, geçen seneye göre ikinci el konutlarda yüzde 15-20 artış var. Finansal piyasalar bu kadar ağır olmasa, krediye ulaşmak zor olmasa konut piyasası daha da hareketli olurdu.” Meral KINACILAR ERBEKTE