hazırlanan planın 2+1, 3+1 dairelere olanak vermediği, genelde 4+1, 5+1 daire yapılacağıyla ilgili açıklamaları gündem yarattı. Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Özgür Girişken, Köksüzer'in eleştirilerinde kısmen haklı olduğunu belirterek, "Şehitkamil belediyesi de kendi açısından haklı. Nüfusu orada kısıtlamak istiyor. Fakat sorun şu, bu kente yeni gelen, yalnız yaşayan bir memura uygun ev bulamıyorsunuz. Eşini kaybetmiş, tüm çocukları evlenmiş yaşlı birine göre yapılmış bir konut tipi yok. Hem belediyelerin, hem de müteahhitlerin daha esnek, daha farklı kullanım tiplerini göz önünde bulunduran yatırımlar geliştirmelerine ihtiyacımız var" dedi.

3+1, 4+1 NİYE BİRARADA OLMAZ?

Gaziantep'te en büyük eksikliğin farklı kullanım ihtiyaçlarına göre daire bulma şansınızın olmaması olduğunu belirten Özgür Girişken, "Mesela hali vakti yerinde olan bir ailenin büyüğü eşini kaybetmiş, yaşlı bir kadın, çocukları 4+1 ya da 5+1 dairelerde oturuyor. Onlara yakın bir yerde oturmak isterse, onun ihtiyaçlarına uygun ona göre tasarlanmış, yapılmış bir 2+1 daire yok. Bu aslında imar planlarından çok, tek yönlü, tek bakışlı yapım sistemlerinden müteahhitlerin yaklaşımlarından kaynaklanıyor. Müteahhitler gelir, apartman yapmak isterler, şu söylenir 3+1 ve 4+1 bir arada olmaz. Niye olmayacağını bilen yok. Çünkü oda sayısı sanki bir sosyal statü göstergesiymiş gibi bir durum var. O binada siz üst katlarda 4+1 varken, bir katta 2+1 daire yapamazsınız. Az çocuklu ya da yanlız yaşayan insanların birarada bulunmasının sosyal sorun yaratacağını düşünürler Oysa bu doğru değil. Rıdvan beye bu anlamda kısmen katılıyorum ama bunda yatırımcıların müteahhitlerin de ciddi bir rolü var" diye konuştu.

İBRAHİMLİ 2'DE DAİRE SAYISI KISITLI

İbrahimli 2'de Şehitkamil Belediyesi'nin kendince haklı bir yöntem belirlediğini söyleyen Girişken şöyle konuştu:"Orada bir imar planı yapıldı ve orada bir nüfus hesabı yapıldı. atıyorum orada 1000 kişiye göre bir hesap yapıldıysa bin kişilik otopark, yol, altyapı sistemi getirildiyse daire sayısını artırdığınızda burada 2-3 bin kişi yaşamaya başlıyor ve getirilen altyapı hizmetleri yetersiz hale gelmeye başlıyor. Dolayısıyla Şehikamil belediyesi bana göre doğru bir kararla şu yöntemi seçti. İstediğiniz büyüklükte daire yapabilirsiniz ama daire sayısı şunu geçemez. Oda Rıdvan beyin tarif ettiği gibi 180'e bölerek bulacağınız sayı. Mesela 18 bin m2lik yapılaşma hakkınız varsa bunu 180'e bölüyorsunuz ve 100 daire yapabiliyorsunuz. Siz bu 100 daireyi isterseniz 50'si 2+1, 50'si5+1 olarakda değerlendirebilirsiniz ama böyle bir alanda Şehitkamil belediyesi ben buraya 400 kişilik hizmet götüreceğim, dolayısıyla 100 daire olmalı diyor. Bu doğru bir planlama yaklaşımı açıkcası."

KAVAKLIK ÖRNEĞİ

'Nüfus planlaması yapılmamasının negatif örneklerini Kavaklık'ta gördük' diyen Girişken, "Kavaklık'ta bir binada 3 daire, her katta tek daire olacak şekilde 3 katlı bir apartman varken bunlar yıkılıp 12-15-18 dairenin olduğu binalara apartmanlara dönüştüler. Ve Kavaklık'ın o güzelim dar sokakları, yeşil ağaçlı otopark zamanında düşünülmemiş olan mahalle düzeni mahvoldu bu yaklaşımla. Dolayısıyla planlamada ister istemez nüfus kısıtlayıcı önlemler alınması gerekiyor. Bunun için yatırımcıların artık biraz esnek düşünmeye başlaması gerekiyor. Yani bir yapılaşma sistemi içerisinde her tip dairenin çözülebilir olduğunu, farklı ihtiyaçlar olduğunu, yalnız yaşayan iki kişinin, hali vakti yerinde olan yaşlı bir çiftin 5+1 dairede oturmak zorunda olmadığını, onlarında ihtiyaçlarına göre çok iyi 2+1 daire yapılabileceğinin yatırımcılar tarafındanda değerlendirilmesi gerekiyor. Yani burada Rıdvan beyin belirttiği şey kısmen doğru. " dedi.

KENTE GELEN MEMUR NEREDE OTURACAK?

Şehitkamil belediyesinin kendi açısından haklı olduğunu, nüfusu kısıtlamak istediğini dile getiren Girişken, "Yatırımcılar da daire çeşitliliğini zaten baltalayan bir anlayışa sahipler. Bu ikisi birleştiğinde ne yazıkki ihtiyacınıza göre daire bulamıyorsunuz. Bu kente yeni gelen, yalnız yaşayan bir memur nerede nasıl oturacak, oturamıyor. Ona uygun ev bulamıyorsunuz. Eşini kaybetmiş, tüm çocukları evlenmiş olan bir yaşlı insan nasıl bir evde oturacak, ona göre yapılmış bir konut tipi varmı yok. Dolayısıyla hem belediyelerin belli bir esneklik göstemesi, hem de müteahitlerin yatırımcıların daha esnek daha farklı kullanım tiplerini gözönünde bulunduran yatırımlar geliştirmelerine ihtiyacımız var. Bizde 2+1 evler, genellikle paran 2+1'e yettiği için 2+1'i alman gerekiyormuş gibi bir algı var. Mesela neden 35 m2 salonu olan 2+1 bir daire tipi geliştirilmez. Belki yanlız yaşayan bir insan. Ama ev 2+1 olduğu için salon 20 m2 yapılıyor. Ne kamu tarafından üretilen konularda ne de özel sektör tarafından üretilenlerde farklı kullanım tipleri gözönünde bulundurulmuyor. Ve Gaziantep'te ne yazıkki çok yanlış bir biçimde oda sayısı, gelir durumunun bir göstergesi gibi algılanıyor" diye konuştu.

KONUT SEKTÖRÜNÜ ÖZEL SEKTÖR YÖNETİYOR

Şu anda konut sektörünü, şehirdeki konut mitolojisini özel sektörün yönettiğini ve belirlediğini ifade eden Girişken, "Müteahhitler genellikle güvenli olan, garanti gördükleri alışılmış, riski düşük konut üretmekten yanalar. Mesela ben salonu 40 m2 olan 2+1 yapan bir müteahhit görmedim. Çünkü böyle bir şey olamayacağını düşünüyorlar. Fakat bunu hiç denemediler. İbrahimli 2'de daire sayısı kısıtlı 180 m2 daire yapmanız gerekiyor. Fakat kısıtlanmış dairelerin mesela bir bölümünü 5+1, bir bölümünü 2+1 yapmayı düşünen bir müteahhit var mı, acaba bence yok. Çünkü öyle bir algıları yok, alışılmış format devam ediyor. Fakat yenilik her zaman kazandıran bir şeydir. 18 bin m2 100 tane daire yapabiliyorsunuz. İsterseniz 100'ünü 4+1, 80'ini 4+1, 20'sini 2+1 yapabilirsiniz.

Kombinasyonları müteahhitin yaratıcılığı belirleyecek. Bu tip senaryolar üzerinden çalışılması gerekiyor" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR