Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, beraberindeki heyet ile Nizip İlçesi'nde bulunan yaklaşık 5 bin Suriyeli sığınmacının barındığı Nizip Konteyner Kentini ziyaret etti. Konteyner kentte Suriyeliler ile bir araya gelen Bakan Davutoğlu, daha sonra iftar yemeğine geçti. Yemeğinin ardından Suriyelilerin sorunlarını dinleyen Davutoğlu, yüzünü ay ve yıldız ile boyayan Muhammet Fatih isimli Suriyeli bebeği sevdi. Bakan Davutoğlu, daha sonra konteyner kentteki programa katıldı. Yemek duasının okunmasıyla başlayan programda ilk olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, konuşma yaptı.

BAKAN ŞAHİN: SURİYELİLERE KAPIMIZI AÇTIK

İnsanların Hazreti Adem ve Havva'dan beri kardeş olduğunu ve Suriyelilere komşu hakkı bilinciyle Türkiye'nin kapısını açtığını ifade eden Bakan Şahin, şunları söyledi: "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tüm kalbi duygularla gönderdiği selamı iletiyorum. Bugün, orucumuzu beraber açalım, yüreğimizi paylaşalım diye birlikteyiz. Ramazan Ayı sevgidir, şefkat, merhamet ve kardeşliktir. Hazreti Adem ve Havva'dan beri müminler kardeştir. Biz bugün kardeşlerimizle beraberiz. Ne kadar acı çektiğinizi, bedel ödediğinizi biliyoruz. Topraktan ayrılmanın ne demek olduğunu biliyoruz. Biz kardeşlerimize komşu hakkı bilinciyle kapımızı gönlümüzü açtık. Bir ve beraberiz dedik; geçmişte olduğu gibi bu coğrafyada Türkiye ve Suriye bir olmaya devam edecektir. İnandığımız bir gerçek var. Zalimin ve zulmün sonu yoktur. Kendi halkına silah sıkan diktatörler yok olmaya mahkumdur. Suriye ve Türkiye kardeşliği ömür boyu insanlık boyu devam edecek. Dünya barışının gelmesi için dualarımızı arttıracağız."

BAKAN DAVUTOĞLU SURİYELİLERİ ARAPÇA SELAMLADI

Bakan Fatma Şahin'in ardından kürsüye çıkan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriyelileri Arapça selamladı. Suriye'deki zulüm bitene kadar Suriyelilerin yanlarında olacaklarını belirten Bakan Davutoğlu, "Mübarek Ramazan'da bizi bir araya getiren Allah'a şükürler olsun. Ramazan'ın ilk günü aileler birlikte iftar eder. Bizim ailemiz Suriye, o yüzden buradayız. Biz ezelden beri aileyiz ve ebediyete kadar aile kalacağız. Bu mübarek gecede, her şeyden önce Suriye'deki zulme karşı ayağa kalkan ve onurlu mücadelede şehit düşen kardeşlerimizi rahmetle anıyorum. Onlara seslenip diyoruz ki onların emaneti emanetimizdir, kardeşleri kardeşlerimizdir, yetimleri bizim çocuklarımızdır. Burada biz burada özgürce iftar açarken, Humus'ta atılan top ateşleri altında şehit düşen, yaralanan kişilere selam olsun. Ve bu zülüm bitene kadar Suriye'nin yanında olacağız. Suriye'nin her şehrinde, hangi dinden, dilden, ırktan olursa olsun özgünce, onurlu bir şekilde yaşayana kadar onlarla beraber olacağız, desteğimizi eksiltmeyeceğiz" diye konuştu.

KENDİNİZİ YABANCI HİSSETMEYİN

Suriyelilere bu topraklarda kendilerini yalnız hissetmemeleri söyleyen Bakan Davutoğlu, "Şimdi size 3 temel mesajım var. İlk mesajım sizlere, burada kendinizi yabancı gibi hissetmeyin. Siz burada, bu toprakların asli kardeşlerisiniz. Biz size hürmeten misafir diyoruz. Siz aslen bu coğrafyanın esas sahibisiniz. Bütün Türkiye'deki kardeşleriniz, sizleri kendi asli kardeşleri olarak görüyor. Eviniz evimizdir, aşımız aşınız, onurunuz onurumuzdur. Şu ana kadar 200 bin kadar kardeşimiz konaklama tesislerinde, toplam 500 bin Suriyeli'yi ülkemizde misafir ediyoruz. Bizim başımız darda olsaydı sizde böyle yapacaktınız. Halep'in kalbi 1921 yılında, Gaziantep'te Şanlıurfa'da atıyordu. Şimdi kalbimiz sizinle atıyor" dedi.

KARANLIK GECELERİN AYDINLIK SABAHI OLACAK

Konuşmasında son olarak uluslararası topluma seslenen Bakan Ahmet Davutoğlu, şunları söyledi: "İkinci mesajım Türkiye'deki bütün Suriyeli kardeşlerime. Bilsinler ki belki onlar büyük sıkıntı içinde. Onurlu mücadele veriyorlar. Biz bu onurlu mücadelenin yanında olacağız. Onlar kendileri için değil, halkı için bu mücadeleyi veriyor. İnşallah bu karanlık gecelerin, aydınlık sabahı olacak, o sabahı birlikte karşılayacağız. Üçüncü mesajım ise uluslararası toplumda Suriye'deki katliama sessiz kalanlara. Sizler ne kadar sukut ederseniz edin. Türkiye'ye kim ne derse desin, Suriye'deki birliğinden vazgeçmeyecek. Ve sizler ne kadar da mücadele ederseniz edin. Ne kadar bu zülüm sürerse sürsün, kim sessiz kalırsa kalsın. Kahraman Suriye halkı, bir gün kendi kanın hakkını görecek ve özgür sabahlara uyanacak. O zaman şehitlerimizin ruhu şad olacak, gazilerimiz o zaman özgürce dolaşacaklar."

BAKAN ARAPÇA SLOGAN ATTI

Konuşmasının ardından sevgi gösterisinde bulunan Suriyelilerin sloganına eşlik eden Bakan Ahmet Davutoğlu, 'Türkiye, Suriye bir ve kardeştir' anlamına gelen 'Vahid vahid Suri, Türki vahid' sloganını attı. Bakan Davutoğlu, daha sonra sahra hastanesinde tedavi gören Suriyelileri ziyaret etti. Hastanenin ardından konteynerlerdeki Suriyelilerin sorunlarını dinleyen Bakan Davutoğlu, Suriyeli çocuklara oyuncak dağıttı. Konteyner kent içerisinde bulunan camiide teravih namazını kılan Bakan Ahmet Davutoğlu, beraberindekilerle konteyner kentten ayrılarak Gaziantep'e geçti.