Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Türkiye’nin başarması için Gaziantep gibi sanayi motorlarının çok iyi çalışması lazım” dedi. Panelde Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Deniz Köken ise, çok önemli bir tespitte bulunarak Gaziantep’in 96 yıl önce bir tarih yazdığına işaret etti ve “Tarihin iki olgusu var. Birisi tarihi yapanlar, diğeri tarihi yazanlar. Yazanlar, yapanlara sadık kalırsa ortaya çok güzel bir tarih bilgisinin bilimi çıkar" mesajı verdi. GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür ise, Antep’in ticaretinin, kültürünün, inanç sisteminin, birlikte yaşam sevdasının hem Ortadoğu’ya hem de dünyaya en önemli örnek olduğunu söyledi.

EŞİ BENZEYİ OLMAYAN MÜCADELE

Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Üniversitesi Koordinatörlüğünde hazırlanan, Milli Mücadele Döneminde Gaziantep’in anlatıldığı Uluslararası Gaziantep Tarihi Sempozyumu’nun açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Şimşek, konuşmacıların Gaziantep’in etnik yapısıyla ilgili verdiği bilgilerden son derece etkilendiğini belirtirken, “Gaziantep’in bu mozaik zenginliğini hayranlıkla dinledim” dedi. Gaziantep’in 96 yıl önce eşi benzeri olmayan bir mücadele örneği vererek bağımsızlığını elde etme başarısını gösterdiğine vurgu yapan Başbakan Yardımcısı Şimşek, “O zorluklar içerisinde Vatan, Bayrak için muazzam bir mücadele örneği veren Gaziantep, bugün ise sanayisi ve girişimci ruhu ile yine lokomotif rolünü üstlenmiştir. Türkiye’nin başarabilmesi için Gaziantep gibi sanayi motorlarının iyi çalışması gerekmektedir” dedi.

GÜR: EN ÖNEMLİ MERKEZ

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür ise, Gaziantep’in dünya coğrafyasında çok önemli bir ticaret merkezi olan Halep’e bağlı bir sancak olduğunu belirterek başladığı konuşmasının devamında, “Peki Halep’ten şu anda ne var elimizde? İşte Halep’ten boşalan yüreğimiz sızlayarak o darmadağın harabeden sonra, şu anda Antep bayrağı yeniden devralmıştır. O yüzden Antep’in ticareti, kültürü, inanç sistemi, birlikte yaşam sevdası hem Ortadoğu’ya hem de dünyaya en önemli örnektir” dedi.

KÖKEN: TARİHE SAHİP ÇIKIN

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Deniz Köken ise, Gaziantep’in 96 yıl önce bir tarih yazdığına işaret ederek, “Tarihin iki olgusu var. Birisi tarihi yapanlar, diğeri tarihi yazanlar. Yazanlar, yapanlara sadık kalırsa ortaya çok güzel bir tarih bilgisinin bilimi çıkar. Yazanlar yapanlara sadık kalmazlarsa ortaya ucube çıkar. O yüzden tarihin menkıbe ve hikayelerinden uzaklaştırıp bilimsel verilere oturtturmak için bu işin uzmanları işin ehliyle beraber bu sempozyumu düzenlemiş bulunmaktayız. O yüzden tarihi tarihçilerle konuşmak, onlardan öğrenmek onların kaynaklarına dayanmak her iş için geçerlidir” diye konuştu.

SEMPOZYUM ÜÇ GÜN SÜRECEK

Sempozyum Düzenleme Kurulu adına Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Gündüz, sempozyumun temel amacı, Gaziantep’in tarihi ve kültürel yönlerinin bilimsel açıdan ele alınarak incelenmesini sağlamak ve Gaziantep bölgesinin tarihi, dini, sosyal ve kültürel değerlerini ortaya çıkarılması olduğunu belirtti. Gündüz, “Sempozyuma 150 bildiri özeti gönderilmiş, bilim kurulumuz bunlardan 119’unu kabul etmiştir. Kabul edilen bildirilerden 7’si kardeş ülke Azerbaycan ve biri de Kazakistan’dandır. Sunumlar 4 ayrı salonda, 25-26 aralık tarihlerinde toplam 32 oturumda gerçekleştirilecek” dedi.

KATILIM YOĞUNDU

Sempozyuma, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ak Parti Gaziantep Milletvekilleri Nejat Koçer, Ahmet Uzer, Mehmet Erdoğan, Canan Candemir Çelik, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Ak Parti Gaziantep İl Başkanı Mehmet Eyüp Özkeçeci ile gaziler, gazi yakınları akademisyenlerin yanı sıra öğrenciler katıldı. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT