Koçer, salgın döneminde işveren, çalışan, esnaf ve vatandaşlara sağlanan desteklerle ekonominin ve sanayinin yeni normale güvenle başladığını belirtti.

Koçer, İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifine ilişkin yaptığı açıklamada “Koronavirüs salgınının ekonomik hayata etkilerini bertaraf etmek için hükümetimiz, ekonomi yönetimimiz, meclisimiz yerinde ve etkin tedbirlerle ilk günden itibaren esnaftan KOBİ’lere, sanayicilerden işçilere kadar desteğe ihtiyacı olan her vatandaşımızın yanında yer aldı. Ekonomik İstikrar Kalkanı, Sosyal Destek Kalkanı gibi programlar ile normalleşme sürecine güvenle girildi. Dış ticaret verileri ve ekonomi endeksleri sürecin iyi yönetildiğini ve seyrin pozitif olduğunu gösteriyor" dedi.

3 AYLIK SÜREÇ

"Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinde yer alan düzenlemeler ile ile işgücü piyasasına yönelik normalleşme süreci hızlandırılmış olacak" diyen Koçer, "Teklif ile koronavirüs salgını nedeniyle Cumhurbaşkanımız kısa çalışma ödeneğinin süresini sektörel olarak ayrı ayrı veya bir bütün olarak uzatabilecek, kısa çalışma ödeneğinden yararlananlar ile nakdi ücret desteğinden yararlananların çalıştıkları iş yerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönülmesi halinde sigortalı ve işveren paylarının tamamı 31 Aralık 2020 tarihini geçmemek üzere üç ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. Covid-19 salgını gerekçesiyle işçilerin iş akitlerinin feshedilmesinin önüne geçilmesine yönelik düzenlemenin uygulama süresini, üçer aylık sürelerle 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatabilmesi için Cumhurbaşkanımıza yetki verilecek" şeklinde konuştu.

KIDEM TAZMİNATI

İstisnaları anlatan Koçer, "Belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi halleri, fesih engelinin istisnaları arasında yer alacak. Toplu taşıma araçlarının engellilerin erişilebilirliğine uygun olmasının sağlanabilmesi için yükümlülere maliyet ve niteliğe göre ilave süre verilmesi de kanun teklifinde yer alan bir başka düzenleme. Bu teklifle birlikte otoyollardan geçiş ücreti ödemeden geçen yabancı plakalı araçlar, yerli plakalı araçlarla aynı ceza ve usullere tabi olacak ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun, 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile kamuya ait işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesine ilişkin hükmünün yürürlüğü ötelenecek. Önümüzdeki hafta meclis genel kurulunda görüşülerek kanunlaşması beklenen teklifin kendilerini ilgilendiren milyonlarca vatandaşımız ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Yasal düzenlemeler ve alınacak kişisel tedbirlerle salgını başarıyla kısa sürede geride bırakacağımıza inanıyorum."